Rapotec: “Sezono lahko ocenimo kot uspešno”

Prvoligaška sezona v ligi NLB je končana. Primorski klub RD Koper je v zadnjih krogih bil bitko za 4. mesto, ki pelje v evropsko tekmovanje. Koprčani so bitko izgubili z Ormožani, ki so jih prehiteli za eno točko. Ob koncu sezone so v primorskem klubu opravili pogovor z glavnim trenerjem ekipe, Urošem Rapotcem, ki je spregovoril o letošnji turbolentni sezoni, poletju in o željah za naslednjo sezono.


Celotni intervju z Urošem Rapotcem vam prilagamo spodaj:

Sezona RD Kopra se lahko šteje kot uspešna? Ste zaključili na mestu, ki ste si ga zastavili?
“Letošnjo sezono lahko ocenimo kot uspešno; glede na to kaj se je vse dogajalo; glede na to, kako smo sezono štartali. Vemo sami, da je nekaj igralcev šlo; vemo, da smo pripeljali nekaj novih igralcev in seveda poleg tega trenutnega stanja s Covidom v državi, lahko štejemo sezono kot uspešno. Res je, da smo na koncu imeli priložnost biti kanček višje, ampak na žalost se nam ta zgodba ni uresničila, oz. je nismo znali zagrabiti. Tako, da to ostaja za naslednje leto.”

Koliko in na čem mora delati ekipa Kopra, da bi lahko igrala pri mestih za prvaka?
“Sigurno se je poznalo to, da smo zamenjali sedem igralcev in posledično se je poznalo tudi to, da se je ekipa spoznavala skozi celo letošnje leto – na vseh področjih, od med-igralskih do relacije igralec – trener. Naslednje je sigurno to, da na nekaterih tekmah, kjer bi morali dejansko pokazati veliko boljše predstave, te nismo. To je sigurno večji zalogaj, ki ga moramo popraviti, oz. izboljšati, da se lahko borimo za mesta na vrhu. In tako kot pravim jaz vedno, točke se zbirajo s tistimi, ki so ti enakovredni – tukaj se dobiva prvenstva, oz. se po lestvici napreduje in mislim, da bomo morali tukaj narediti dosti korakov naprej.”

Letošnja sezona je potekala v luči protivirusnih ukrepov. Na kakšen način je to vplivalo na ekipo in samo sezono?
“Sezona je bila zelo čudna. Začeli smo normalno, pa potem se je zadeva zaostrila. Morali smo se prilagajati celotni situaciji v državi. Kar pa se tiče športa – težko je bilo, vedeli smo, da bomo v klubu morali imeti neprestana testiranja; vedeli smo, da če bo prišlo do okužbe, bomo morali zadevo s treningi in tekmami nekoliko zaključiti, oz. narediti krajšo pavzo in dati ekipo v karanteno, kar sigurno ni dobro za igralce, ki so v pogonu. Vedeli smo, da če bo nasprotna ekipa okužena, bomo morali tekmo prekiniti, oz. jo prestaviti in slednje se je dogajalo skozi celotno sezono. Sigurno je bilo naporno, predvsem fantom, saj so cel teden trenirali in potem je prišel četrtek, petek, ko so bila testiranja in so nam lahko rekli, da tekme ne bo. To pa se ni dogajalo en konec tedna, ampak dva – lahko se je zgodilo, da cel mesec nismo odigrali tekme in enkrat, ko nisi v tekmovalnem ritmu je zelo težka ponovna prilagoditev. Tako, da ja – sezona je bila kar naporna in morem priznati, da pod takimi pogoji ni lahko delati in upam, da se je tale zadeva zaključila.”

Kako bo potekalo poletje igralcev RD Kopra?
“Kar se tiče prve ekipe je situacija takšna, da fantje trenirajo do 25. junija; tako, da imajo še aktivnosti, sicer je to v okrnjeni zasedbi – tisti, ki niso iz Kopra so dobili nekaj dni prosto, da so šli domov. Ostali pa trikrat na teden pridejo v dvorano – naredijo še nekaj za sebe, oz. za tiste težave, ki so jih imeli med sezono, kot npr. manjše poškodbe ali kakšna težava pri igri. Potem pa bodo od 25. junija odšli na počitnice, ki mislim, da so zaslužene. Dobili pa bodo programe, katere bodo upoštevali do začetka priprav.”

Lahko pričakujemo kakšno močnejšo okrepitev v ekipi?
“Jaz bom rekel tako – moj cilj je to, da poskusimo čimveč fantov iz naše šole dati v prvo ekipo. Vemo, da to na žalost vsako leto ni mogoče. Tako, da na tistih mestih, kjer imamo deficit, bomo poskusili najti ustrezno zamenjavo, ki pa ne bo zveneče ime, ampak fant, ki si želi dokazovanja, napredovanja, oziroma si želi nekaj doseči v rokometu. Sigurno pa mi je pomembno, da naša šola dela in naši fantje napredujejo, saj vemo, da so oni tisti, ki v dvorano pripeljejo gledalce; da so oni tisti, ki doprinesejo tisto energijo in upam, da jih bo skozi leta vedno več.”

Kako ocenjujete napredek mlajših, glede na drugačne razmere, ki smo jim bili letos priča?
“Sezona je bila za mlajše selekcija tudi zelo naporna – rečemo lahko, da jim je dejansko dve tretjini sezone odpadlo. Poskušali smo na različne načine, ampak vemo sami, da Covid ni dovoljeval, da se udeležujejo treningov. Poskušali smo preko računalnika, oz. preko Zooma fante spodbuditi k rokometu; da ostanejo v stiku z njim, da se med seboj vseeno družijo, ampak vemo, da to ni isto kot na igrišču. Vemo, da je to iskanje neke rešitve v trenutni situaciji. Kar se tiče napredka – tukaj težko o njem govorimo. Mislim, da je najbolj pomembno to, da smo zaštartali in da so fantje v še večjem številu prišli v dvorane. Od tukaj pa moramo zdej začeti graditi naprej. Dejansko smo postavili celotno piramido tudi za naprej – delamo kot, da se nič ni zgodilo. V drugem letu pa pričakujemo, da bodo fantje, v kolikor ne bo ponovnih omejitev, naredili kar nekaj korakov naprej.”

Kakšni so zastavljeni cilji v naslednji sezoni?
“Glede ciljev dajmo počakati še malo. Jaz bom rekel tako – dajmo se zdej odpočiti, dajmo sestaviti ekipo, ampak v redu – moj osebni cilj je povišati nivo igre, še posebej na gostovanjih in ekipah, ki so nam enakovredne – poskusiti tu dobiti čimveč točk. Kar se tiče igre bomo naprej gojili isti način dela – hiter rokomet, s čimbolj trdno obrambo in najbolj pomembno je to, da bomo skušali čim več naših mladih fantov vključiti v ekipo in z njimi doseči najvišja mesta.”

FOTO: FPA TOMAŽ PRIMOŽIČ/RD Koper

Komentarji