Regularnost 2. DRL pod velikim vprašajem!

Ob koncu sezone 2017/18 v 2. državni rokometni ligi za moške (za večino ekip sta do konca samo še 2 kroga) se pojavlja vprašanje o regularnosti celotnega prvenstva. Iz rokometnega kluba Pomurje, ki se bori za napredovanje, smo namreč dobili zanimivo informacijo.


Na tekmi 13. kroga v 2. DRL med RK Ajdovščina in RK Pomurje, ki je bila odigrana 10. 2. 2018 ob 18.uri v Športni dvorani Police v Ajdovščini, je prišlo do grobe kršitve pravil, ki je direktno vplivala na rezultat in potek omenjene rokometne tekme.

Na omenjeni tekmi, ki je dostopna na spodnji povezavi na YouTube kanalu RZS je okrog 15. minute prišlo do zadetka gostujoče ekipe (čas na posnetku 21:27), ki pa ni bil zabeležen v zapisniku.

Pri rezultatu 3:7 tako ni bil zabeležen zadetek iz nasprotnega napada ekipe RK Pomurje (igralec s številko 23 – Kozelj Vasja), ki bi povišal rezultat na 3:8, kljub temu, da se iz reakcije sodnika na posnetku nedvoumno vidi, da je bil zadetek priznan.

Zadetek tudi ni bil pripisan nobenemu drugemu igralcu, kar bi se lahko zgodilo, saj so vsi ostali zadetki na tekmi pravilno zapisani.

Nezabeležen zadetek je nedvoumno vplival na rezultat in s tem na sam potek tekme, kljub končni zmagi domače ekipe z 27:24.

Vodstvo RK Pomurja si je ogledalo celotni posnetek tekme in ugotovilo, da omenjen zadetek igralca RK Pomurje Vasje Kozelja ni bil zabeležen v uradnem zapisniku.

Posnetek celotne tekme:

Za enostavnejšo analizo je Rokometni klub Pomurje pripravil tudi izsek spornih trenutkov tekme med 13. in 20. minuto, kjer se po vsakem dogodku prikaže zapis v uradnem zapisniku tekme.

V nekaj manj kot 12. minutnem posnetku je vidno, da omenjen zadetek ni bil zapisan v zapisniku.

Posnetek si lahko ogledate spodaj:

Rokometni klub Pomurje se je, po pregledu posnetka, najprej pritožil komisarju 2. DRL, ki je pritožbo zavrnil kot prepozno (vsaka pritožba zoper tekmo se mora napovedati takoj po koncu tekme, preden je zapisnik zaključen). Podobno so ugotovili tudi na drugi stopnji, arbitražni komisiji, ki se z samo vsebino pritožbe sploh ni ukvarjala.

Rokometni klub Pomurje med samo tekmo ni mogel posumiti, da se bo omenjena kršitev pojavila, saj mora biti osnova za izvedbo tekme pravičnost uradnih oseb. Poleg tega pa so vse tekme snemane.

Problem se pojavi, ko želiš vložiti pritožbo na podlagi videoposnetka, kar pa propozicije tekmovanja ne predvidevajo.

Že med samo tekmo je vodja moštva gostujoče ekipe imel nekaj manjših pripomb na delo zapisnikarske mize na rezultat na semaforju, kar pa je časomerilec opravičeval s tehničnimi težavami semaforja (beleženje dvojnega zadetka, zato se ob naslednjem zadetku ni spremenil rezultat na semaforju, brez da bi na to opozoril gostujočo ekipo).

Vendar po besedah predstavnikov RK Pomurje temu niso polagali velike pozornosti, saj so bili mnenja, da se podobne zadeve ne morejo dogajati, ravno iz razloga, da so tekme snemane.

V RK Pomurje se namreč ne morejo znebiti občutka, da je šlo za namerno potezo domačih uradnih oseb, da bi preprečili visoko vodstvo gostov, saj je morala biti akcija usklajena med zapisnikarjem in časomerilcem in s tem tudi namerna.

Sigurno pa bodo morali tudi na tekmah v 2. državni ligi uvesti delegate, ki bodo, kljub nekoliko višjim stroškom, podobne zadeve preprečili.

Sodniki pa trenutno nimajo navodil, da bi morali sami voditi rezultat in so prepuščeni poštenosti domačih zapisničarjev in časomerilcev.

S tako potezo uradnih oseb je pod vprašaj postavljena celotna sezona in napredovanje v 1. B ligo, saj bo ena od vpletenih ekip napredovala.

Mogoče pa se je podobna “napaka” zgodila še na kakšni drugi tekmi?

Kaj na to pravijo vsi vpleteni? Odzive še čakamo in jih lahko pričakujemo šele po praznikih.

 

Pripravil: Primož Petrovič Vernikov

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja