Rokomet na mivki BO na naslednjih Svetovnih igrah

IWGA je potrdila, da bo rokomet na mivki prisoten na naslednjih Svetovnih igrah, ki bodo med 7. in 17. avgustom 2025 potekale v Čengduju, Kitajska.


Svetovne igre predstavljajo najvišje športno tekmovanje za športe, ki niso vključeni v program olimpijskih iger.  Primerljive so s svetovnimi prvenstvi in so vsake 4 leta organizirane pod okriljem International World Games Association (IWGA) po izvedenih poletnih olimpijskih igrah. Njihov glavni cilj je popularizirati športe in nekateri športi kasneje postanejo tudi del olimpijskih iger.

IWGA je bila ustanovljena leta 1981 in predstavlja nevladno mednarodno zvezo s sedežem v ZDA. Združuje 32 mednarodnih športnih zvez, ki so priznane s strani MOK in/ali so članice GAISF (Global Association of International Sports Federations). 

Svetovne igre v Čengduju bodo že 12. Svetovne igre. Zadnje so bile organizirane lansko leto v Birminghamu, ZDA, takrat pa se je iger udeležilo rekordnih 3457 športnikov. 

Rokomet na mivki je del Svetovnih iger odkar je bil predstavljen kot demonstracijski šport na Japonskem leta 2001. Kasneje se je igral še v Nemčiji 2005, Tajpeju 2009, leta 2013 pa je na SI v Kolumbiji postal uradni šport. Za tem je bil še del iger 2017 na Poljskem in 2022 v Združenih Državah Amerike. 

Zlati lesk bodo v moški kategoriji branili Hrvati, v ženski pa Nemke.

 

FOTO: Beach Handball Slovenia – Rokomet Na Mivki Slovenija

 

Komentarji