Ruska rokometna zveza suspendirala osem mladinskih igralcev

Rokometna zveza Rusije je osmim igralcem mladinske reprezentance onemogočila sodelovanje na vseh mednarodnih tekmovanjih. Osem igralcev je obtoženih, da so bili na evropskem prvenstvu do 19 let na Hrvaškem v stiku s stavami.


“Odbor za etiko se je odločil, da kakršne koli manipulacije ruskih rokometašev ne bodo sprejete. To krši naša načela poštene igre, hkrati pa ogroža podobo ruskega rokometa in ruskega športa nasploh. Nadaljevali bomo identifikacijo in brezkompromisno kaznovanje finančnega dopinga” je v izjavi zveze dejal vodja Etične komisije FGR Boris Kipkeev. 

Na turnirju na Hrvaškem je ruska izbrana vrsta zasedla 15. mesto, po porazu v predkrogu proti Nemčiji (27:35), Danski (26:38) in Norveški (24:29). Ruska ekipa zmage ni dosegla niti v vmesnem krogu proti Avstriji (19:36) in Franciji (17:36). V dvobojih za končno uvrstitev jih je nato premagal Izrael 31:33, turnir pa so zaključil z zmago nad Avstrijo 31:24.

“Dejstva, ki jih je predstavil Odbor za etiko, me ne puščajo le z občutkom jeze, ampak tudi z globokim razočaranjem glede mladih igralcev. Zame je to izdaja,” je dejal predsednik zveze FGR Sergey Shishkarev, ki je poudaril: “Delamo na tem, a bi moški rokomet popeljali iz trenutne krize, kjer je v zadnjih nekaj letih. Lahko poskušamo izboljšati športno komponento – vendar vsa tehnologija, oprema in raziskave ne morejo prinesti moralnih in etičnih standardov ki športnikom omogočajo, da predstavljajo čast svoje države.”

O nadaljnjih korakih nameravajo razpravljati konec meseca, do takrat pa bo osem igralcev izključeno iz sodelovanja na tekmovanjih Ruske rokometne zveze. Igralci bodo lahko nastopili v rezervnih ekipah Čehovskih Medvedov, CSKA iz Moskve in SKIF-a iz Krasnodarja.

FOTO: Uroš Hočevar / kolektiff

Komentarji