Saga se nadaljuje: Prvobeligaši odločili za ligo 14, a statutarni odbor tega ne odobrava

Včeraj smo na našem portalu že pisali o tem, kako bo z izpadom iz 1. B lige. Zadnje mesto v minuli sezoni 1. B DRL za moške sta zasedla RK Črnomelj in RD Alples Železniki, kot kaže, pa bomo tako kot v prejšnji sezoni lige NLB tudi letos priča lobiranju klubov za obstanek v ligi, a vse še ni odločeno.


Klubi izglasovali ligo s 14 klubi

Danes so se na seji 1. B ligaških klubov sestali predstavniki klubov, ki so potrdili zapisnik iz prejšnje seje, na kateri so prvobeligaški klubi na pobudo RK Črnomelj sprejeli, da iz 1. B lige ne izpade nihče. Danes so torej zadostno večino glasov izglasovali, da v minuli sezoni iz 1. B lige ne izpade nobena izmed ekip. Klubi so tudi sprejeli, da se bo tekmovalna sezona 2021/2022 v 1. B DRL pričela v drugem vikendu septembra (predviden 11. september).

Vprašanje za statutarni odbor

Kljub temu, da je združenje prvobeligaških klubov izglasovalo ligo s 14 klubi v naslednji sezoni in s tem tudi izpada rešilo RK Črnomelj in RD Alples Železniki, se poraja vprašanje za statutarni odbor (v nadaljevanju SO), ki bi lahko ta sklep zavrnilo. 

SO, ki mu predseduje g. Anton Janc, je namreč 12. junija objavilo zapisnik seje SO, v katerem so razpravljali o sklepu “Po končanem tekmovanju v 1. B DRL – moški v tekmovalni sezoni 2020/21 iz lige ne izpade nobena ekipa,” ki ga je z izglasovano večino takrat sprejelo združenje prvobeligaških klubov. V tem zapisniku SO na koncu izrecno piše, da v primeru sprejetega sklepa prvobeligaških klubov ni šlo za izredne (nepredvidljive) okoliščine, ki bi opravičevale spremembo propozicij. Zato sprememba propozicij z vsebino, kot izhaja iz sklepa, ni veljavna in je brez učinka.

Kljub temu, da je združenje prvobeligašev sklep podprlo z zadostno večino, SO tako navaja, da je le-ta neregularen.

Ob navedbi SO 12. junija bi tako današnji sklep moral biti neveljaven in bi iz 1. B DRL izpadla RK Črnomelj in RD Alples Železniki. Še vedno pa obstajajo možnosti, da sklep obvelja, saj bi se lahko podporniki le-tega sklepa sklicevali na to, da je bila minula sezona v 1. B ligi odigrana pod izrednimi okoliščinami.

Za več informacij še tako čakamo na uradni zapisnik današnje seje, prav tako pa čakamo na odziv SO, ki bo odločila, ali bo sklep obveljal, ali ne.

Komentarji