Sergej Rutenka o stanju v Belorusiji

Nekdanji član RK Celja Pivovarna Laško in slovenske reprezentante je spregovoril kakšno je stanje glede koronavirusa v njegovi domači Belorusiji.


Belorusija je trenutno edina država v Evropi, ki kljub pandemiji zaradi koronavirusa, še vedno igrajo tekme domačih lig. Najbolj v oči bode to, da tekem ne igrajo pred praznimi tribunami, ampak se ne tekmah vedno zbere večje število ljudi. Res, da stadioni in dvorane niso razprodane, a glede na stanje po svetu zelo čudna odločitev. S tem si je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko nakopal precej kritik. Strah svojim državljanom pa poizkuša pregnati tako, da je zgled vsem Belorusom, saj rekreativno igra hokej.

Nekaj besed o tem je podal tudi Sergej Rutenka. Igralec, ki je Celju pomagal do evropske lovorike leta 2004. “Naš predsednik ni nor,” so ga povzeli pri beloruskem športnem časniku. “To naše mesto je zdaj zares urejeno, precej je parkov, ponuja nam različne možnosti dela in preživljanja prostega časa. Res sem spoznal lepe kraje Evrope, jasno tudi Slovenijo, kamor se vedno vračam, pa bi si najraje za prihodnost izbral prav Minsk,” je lani novinarskemu kolegu Siniši Uroševiču za Delo povedal Rutenka. Sergej Rutenka pa nad odločitvijo Belorusije ni zgrožen. “Naš državni vrh je zaznal povečano število okuženih, toda ne gre za neko vidno množico. Predsednik rad igra hokej, tako tudi poskuša pomiriti rojake. Sicer pa: četudi niso tribune športnih aren povsem polne, je že pomembno to, da lahko uživamo v TV športnih prenosih.” Rutenka pa je ob koncu pogovora dodal še: “Moja mama dela v zdravstvu, zato sem vseskozi informiran, kako moram ravnati v teh dneh. Sicer pa sem bil 20. februarja v Bergamu, se nato testiral, izvid je bil negativen.”

Foto: FC Barcelona Handbol

Komentarji