Slovenci do prvega poraza na EP

Slovence je po štirih zaporednih zmagah na evropskem prvenstvu nocoj čakala pomembna tekma proti reprezentanci Madžarske. Prav Madžari so Slovencem lani onemogočili nastop na SP, ko so jih premagali v kvalifikacijah. Naši fantje so bili pred današnjo tekmo prepričani, da bodo maščevali lanski poraz.


Drugo tekmo v glavnem delu EP so bolje začeli Madžari, ki so na začetku takoj povedli. Naši so imeli nekaj težav v obrambi, a so kmalu našli recept za uspešno zaustavitev močnih Madžarov. Prvih deset minut sta bili ekipi povsem skupaj, Slovenci pa so v 11. prišli do prvega vodstva na tekmi, ko je za 7:6 zadel Dolenec. Selektor Vranješ je veliko rotiral ekipo in ohranjal sveže igralce.

Kljub odlični igri v napadu in dobrem odporu v obrambi sta bili ekipi v prvem rezultatsko precej izenačeni. Ob koncu polčasa pa so Slovenci stopili na plin in povsem razorožili Madžare. Z menjavami je Vranješ ohranjal odličen tempo v igri, kar se je tudi poznalo na rezultatu, saj so Slovenci v 27. minuti vodili že za 4 gole (14:10). Madžari so ob koncu polčasa zadeli za -2, a so naši z izjemnim projektilom Zarabca v zadnjih sekundah prvega dela rezultat povišali na +3 (16:13).

Drugi del so naši začeli slabo. Madžari so se z dvema zaporednima zadetkoma povsem približali Slovencem (16:15) in znova smo spremljali napeto igro.  V začetku drugega dela je nastopilo nekaj kriznih minut Slovencev, ki niso uspeli zadeti 7 minut. Strelski post je prekinil Blaž Blagotinšek, ko je v 40. minuti zadel za 18:17. Zelo slaba obramba v sredini drugega polčasa je omogočila Madžarom doseganje lahkih zadetkov. V 44. minuti so naši zaostajali že za tri gole.

Naši še vedno niso našli prave rešitve za izjemne madžarske krožne napadalce, ki so polnili slovensko mrežo. Nerazpoloženega Ferlina je v drugem delu tekme zamenjal Kastelic in ubranil nekaj pommebnih žog. V igri je prišel tudi Bombač, ki je razigraval slovensko igro. Naši so prvič na prvenstvu lovili tekmeca in zaostajali za tri gole (24:27). V zadnjih petih minutah je v igro znova vstopil Ferlin, naši pa so dve minuti do konca tekme zaostajali le še za gol (27:28). Tudi nekaj smole na koncu tekme je Slovencem preprečilo ohranitev niza neporaženosti na EP. Madžari so tekmo na koncu dobili, a z minimalno razliko.

EVROPSKO PRVENSTVO, SKUPINA 2

Nedelja, 19. januar, ob 16:15 uri, Malmö (Švedska) Arena Malmö
SLOVENIJA : MADŽARSKA 28:29 (16:13)

FOTO: Nebojša Tejić

Komentarji