Slovenci nadaljujejo svoj pohod – danes proti “Vikingom”

Na rokometnem evropskem prvenstvu za moške je ostala le še polovica reprezentanc. Med elitno dvanajsterico je tudi Slovenija, ki bo z nastopi nadaljevala ta petek v Malmöju. Po sijajno opravljenem delu v Göteborgu jo čaka obračun z Islandijo. Tekma se bo začela ob 16. uri, v živo jo bo prenašala TV Slovenija.


Letošnje prvenstvo stare celine je postreglo že s kar nekaj presenečenji, saj sta bili po skupinskem delu izločeni velesili Francija in Danska. S prikazanim navdušujejo tudi izbranci slovenskega selektorja Ljubomira Vranješa. V njegovem rojstnem kraju so suvereno opravili s Poljaki, Švedi in Švicarji. V drugem delu jih v skupini II čakajo še dvoboji z že omenjeno Islandijo, Madžarsko, Portugalsko in Norveško. Najboljši ekipi skupine bosta napredovali v polfinale, tretjo pa čaka boj za peto mesto.

Končna razvrstitev bo še kako pomembna za kovanje olimpijskih sanj. Po izpadu Danske je jasno, da bodo neposredno mesto na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu prejeli novi prvaki, dve vstopnici pa sta prosti še za nastop na enem izmed treh kvalifikacijskih turnirjev. Tja so že uvrščene Nemčija, Norveška, Švedska, Hrvaška in Španija, ki na tem evropskem prvenstvu še vedno ostajajo v boju za najvišja mesta, ter že izpadla Francija. Na drugi strani tako v boju za prosta mesta ostaja sedem držav – Avstrija, Češka, Belorusija, Madžarska, Slovenija, Portugalska in Islandija. 

Slovenci so si na severu Švedske pripravili lepo izhodišče. V drugi del so zavoljo zmage nad Švedi prenesli dve točki, v primeru petkove zmage nad tekmeci iz dežele gejzirjev pa bi rokometni apetiti zrasli še bolj. A slovenski tabor ostaja trdno na tleh, besedna zveza “korak za korakom” je med najbolj pogosto izrečenimi na tem prvenstvu, v petek je torej prva na vrsti Islandija.

Ta je v skupinskem delu z 31:30 senzacionalno premagala Dansko, ki je lani na svetovnem prvenstvu segla po zlatu. Za tem je bila uspešna še proti Rusiji (34:23), na tekmi za prvo mesto z Madžarsko pa prikazala dva popolnoma različna obraza. V prvem polčasu je proti našim vzhodnim sosedom imela že pet golov prednosti, v drugem pa se ujela v tekmečevo past ter na koncu zaostala za šest golov (18:24).

Najučinkovitejša posameznika Islandije na prvih treh tekmah sta bila dva zunanja rokometaša. Aron Palmarsson, soigralec Jureta Dolenca v Barceloni, in Alexander Petersson sta dosegla po 14 zadetkov, pri čemer sta za to skupaj porabila 52 strelov.

Slovenski in islandski rokometaši so se nazadnje pomerili pred tremi leti na svetovnem prvenstvu v Franciji, ko so Slovenci v Metzu slavili zmago s 26:25. Zadnji obračun na evropskih prvenstvih sega v leto 2012 v Srbiji. Tudi tedaj so bili boljši fantje izpod Alp, 34:32 je bilo. Islandija Slovenije sicer na velikih tekmovanjih ni premagala v zadnjih 12 letih. Leta 2007 je bila na mundialu v Nemčiji zadnjič boljša z 32:31. 

FOTO: Nebojsa Tejic / kolektiff

Komentarji