Slovenci po pravi drami do boja za 9. mesto

Moška mladinska reprezentanca je na evropskem prvenstvu na Portugalskem začela z boji za končno razvrstitev od 9. do 12. mesta. Nocoj jim je nasproti stala reprezentanca Islandije. Po dveh zanesljiv zmagah v drugem delu tekmovanja lahko slovenski rokometaši sedaj optimistično in samozavestno vstopijo v zadnji dve tekmi, ki bosta določili končno uvrstitev.


Po izenačenem začetku tekme z nekaj menjavanja v vodstvu so si Islandci kot prvi priigrali omembe vrednejšo prednost. Na začetku 11. minute so namreč povedli s tremi goli prednosti (6:9) in tako slovenskega stratega Sašo Prapotnika prisilili v minuto odmora.  Slovenci so v nadaljevanju na vse pretege poizkušali ujeti nasprotnik, a so se vselej približali le na gol zaostanka. Popoln priključek pa jim je uspelo ujeti v 23. minuti, ko je na 15:15 izenačil Jure Lukman. Pred koncem prvega polčasa so si rokometaši Islandije znova priigrali dva zadetka prednosti (15:17). Reprezentanci pa sta na odmor odšli ob minimalni razliki v prid Islandcev (18:19).

Začetek drugega polčasa je pripadel igralcem Slovenije, ki so si hitro priigrali dva zadetka prednosti (22:20). Islandci so se hitro vrnili nato pa smo spremljali izjemno izenačen obračun. Svoje so doprinesli tudi vratarji obeh reprezentanc, ki nocoj sicer niso blesteli, a so v ključnih trenutkih postregli z nekaj izjemnimi obrambami. Slovenci so po polovici drugega polčasa znova povedli z dvema zadetkoma prednosti (27:25), a so se Islandci vnovič vrnili in izjemno izenačena tekma se je nadaljevala. V zaključku tekme pa so bili bolj zbrani rokometaši Islandije, ki so si dve minuti do konca obračuna priigrali prednost 30:32. K temu je botrovala tudi slaba realizacija rokometašev Slovenije v napadu, saj od 52. minute niso dosegli zadetka. A slovenski fantje so tekmo v zaključku po zadetkih Nika Ćirovića in Vida Miklavca popeljali do strele iz sedmih metrov. Natančnejši iz sedemmetrovk pa so bili Slovenci, ki so zadeli vseh pet strelov (Nik Ćirović, Mitja Janc, Simon Vidmar, Vid Miklavec in Jure Lukman) z eno obrambo pa se je izkazal tudi Luka Zupančič.

Slovenijo tako jutri ob 18:30 čaka obračun za 9. mesto, nasprotnik pa bo boljši izmed dvoboja med Italijo in Ferskimi otoki. Slovenci pa so si z današnjo zmago že zagotovili za svetovno prvenstvo prihodnje leto.

SLOVENIJA : ISALNDIJA  37:35 (32:32) (18:19)
Ćirović 10, Janc in Milavec po 7; Runarson 7, Finnsson in Astporsson po 6

FOTO: RZS

Komentarji