Slovenci premagali Latvijce, Vujović ni zadovoljen

V mariborski dvorani Lukna smo v sklopu kvalifikacij za EP spremljali dvoboj slovenske in latvijske reprezentance. Pred tekmo so bili Slovenci izraziti favoriti, kar so tudi na koncu upravičili, čeprav z nekaj začetnimi krči in težavami.


Slovenci so začeli nekoliko zadržano predvsem v napadu. V prvih 8 minutah so naši zadeli zgolj 1 gol, medtem ko so bili slovenski tekmeci malce bolj uspešni, a si niso priigrali občutne prednosti. Vodili so največ za 2 gola (1:3). V 11. minuti pri rezultatu 3:3 si je Nik Heningman prislužil še svojo drugo dvominutno izključitev.

A Slovenci so kmalu postavili stvari na svoje mesto. Preobrat se je začel z zadetkom Jureta Dolenca, ki je v 12. minuti popeljal Slovenijo v vodstvo s 4:3.  V 14. minuti so sicer slovenski rokometaši zastreljali že drugo 7-metrovko (Dolenec in Janc), a je napake soigralcev v napadu odlično popravljal Klemen Ferlin z lepimi obrambami, ki so dale celotni ekipi zagon. 

Nato so Slovenci svojo prednost vse do polčasa le še povečevali. V 23. minuti je Bombač iz 7-metrovke zadel za 11:5, rezultat polčasa 14:7 pa je postavil Dolenec, ki je pravtako zadel 7-metrovko.

 

Izjava Blaža Janca med polčasom: “Začeli smo nervozno, mogoče malo pod vtisom poraza z Madžari, saj se nismo uvrstili na SP. Nato nam je steklo in že med polčasom vodimo za 7. S pravim pristopom ni v drugem polčasu nobenih skrbi.”

 

Po dveh neuspešnih napadih tako naše kot latvijske reprezentance je prvi gol v 2. polčasu v 32. minuti zadel Mario Šoštarič. Nekaj časa smo gledali igro gol za gol. Naši so nekajkrat zapravili priložnosti v napadu, Latvijci so v prvih 15 minutah nadaljevanja naredili delni izid 3:7, kar je bil odraz tega, da je Slovenija igrala z nekaterimi igralci, ki niso “prvokategorniki”. Na igrišče je med drugim stopil tudi  Gregor Ocvirk, ki je debitiral za člansko reprezentanco.

V 50. minuti so Latvijci z dvema “neumnostma” (v manj kot 1 minuti so dobili 2 direktna rdeča kartona) Slovencem dali možnost, da izkoristijo prednost 2 igralcev več na igrišču, a naši tega žal niso znali izkoristiti. Ostalo je pri +4 za Slovence. Nato pa so v zadnjih 5 minutah naši malce stopili na plin in do konca tekme svojo prednost povečali na +6. Končni rezultat je bil 27:21 in Slovenija je prišla do prvega para točk v kvalifikacijah za EP.

Predsednik RZS Franjo Bobinac je dolgoletnemu rokometnemu komentatorju Ivu Milovanoviču ob njegovi upokojitvi podelil dres slovenske reprezentance s številko 1 na hrbtu. Ivo, hvala za vse!

Veselin Vujović je bil po tekmi zelo kritičen: “Zadovoljen sem samo z rezultatom. Tekmo smo odprli zelo slabo. Nekateri igralci so zgrešili kar nekaj čistih priložnosti. Igralci bodo slišali kar nekaj kritik.”

Slovence čaka naslednja tekma kvalifikacij v nedeljo ob 19.30, ko bodo v gosteh igrali proti Estoniji.

 

Pripravil: Primož Petrovič Vernikov

Komentarji