Slovenci strli trd makedonski oreh

Slovenska rokometna reprezentanca ja nocoj ob 18. uri odigrala prvo tekmo na evropskem prvenstvu. V Debrecenu so bili slovenski nasprotniki vedno neugodni Severni Makedonci. Na tekmi, kjer so imeli slednji v dvorani precej več navijaške podpore je Slovenija prišla do težko prigarane zmage s 27-25.


Slovenija je tekmo očitno odprla z manjšo tremo, saj so prvi pobudo prevzeli Makedonci. Slednji so z zadetki Filipa Taleskega, Žarka Peševskega in Martina Velkovskega po šestih minutah povedli z 0-3. Nato pa so se po zaspanem začetku vendarle prebudili tudi Slovenci. Uspelo jim je priti do serije šestih zaporednih zadetkov, pri tem pa je bila ključna obrambna postavitev 6-0 in pa tudi uspešni zaključki v napadu. Blaž Blagotinšek je tako v 12. minuti zadel za 7-4 in Sloveniji zagotovil udobno vodstvo. Trdoživi rokometaši Severne Makedonije so se z zadetkoma Kuzmanova in Taleskega vrnili v igro in izenačili na 8-8, po nekaj izenačenih minutah, pa so Slovenci končnico obrnili v svojo korist. Z dvema zadetkoma Jureta Dolenca in Staša Subeta so povedli s 13-10 in prednost treh zadetkov obdržali do odmora, ko je semafor kazal 15-12.

V drugem polčasu je Slovenija zelo zgodaj prišla do hitrega povečanja prednosti. Blaž Janc je zgolj v dveh minutah dosegel kar tri zaporedne zadetke in poskrbel, da je Slovenija povedla s +5 (17-12). Podobno kot v prvem polčasu pa so Makedonci tudi tokrat našli pot do povratka. Tudi njim je uspel delni izid 3-0, ki je Severno Makedonijo popeljal povsem zraven (19-18). Sledila sta dva zadetka Nejca Cehteta in deset minut pred koncem je semafor kazal izid 21-19. Sledila je tesna končnica in v 53. minuti so se Sloveniji nasprotniki približali na vsega gol zaostanka 23-22. Na srečo so nato naši ohranili zbranost, v naslednjih napadih pa sta Tilen Kodrin in Dominik Makuc z zadetkoma poskrbela, da so naši spet nekoliko lažje zadihali. Severna Makedonija zmage Slovenije več ni ogrozila in Slovenci so prišli do prve zmage na uvodni tekmi prvenstva.

Prvi strelec naših je bil Jure Dolenec s 5 zadetki, po 4 pa sta prispevala Janc in Blagotinšek. Zelo se je izkazal tudi vratar Jože Blaznik, ki je zbral kar 8 obramb. 

Komentarji