Slovenci z odlično igro v drugem polčasu deklasirali Nizozemce

Na Nizozemskem v Almereju je slovensko moško člansko rokometno reprezentanco čakala prva tekma kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2022. Prva tekma, ki bo dala sliko kako je Slovenija pripravljena na prihajajoče svetovno prvenstvo. Videlo se je, da so slovenski fantje zbrani še ne teden dni in razumljivo je da le po nekaj treningih še ni vse uigrano. A zagotovo je bila ta tekma odličen pokazatelj katere stvari je treba popraviti in dodelati.


Po  obetavnem začetku slovenske reprezentance in hitrem vodstvu z 0:2 so pobudo na igrišču nato prevzeli domačini. Na začetku tekme sta pri Nizozemcih blestela predvsem brata Smits, ki sta dosegal prvih šest zadetkov svoje reprezentance. Na samem uvod je v slovenski reprezentanci manjkalo želje in borbe, saj so Nizozemci brez težav prebijali obrambo Slovenije in tako v 13. minuti prišli do prednosti dveh zadetkov (8:6). Tako je prvič na tekmi reagiral selektor slovenske izbrane vrste Ljubomir Vranješ. A tudi to ni takoj pomagalo slovenskim reprezentantom, saj so domačini z dvema zadetkoma prednost še povišali (10:6). Slovenijo je v koraku z Nizozemci držal Klemen Ferlin. ki je v drugem delu prvega dela igre ujel pravo formo in ubranil nekaj odločilnih strelov. V zaključku polčasa je Slovencem le uspelo ujeti priključek in izenačiti na 12:12. Do konca bi lahko prešli tudi v vodstvo, a so vsakič znova po obrambi Ferlina na preveč enostaven način zapravili žogo. Tako so ponovno omogočili gostiteljem, da so na polčas odšli v vodstvu. Zaostanek na le en gol ob polčasu je z golom v zadnji sekundi zagotovil Blaž Janc. Nizozemci so tako na odmor odšli z vodstvom enega zadetka (15:14).

V drugem polčasu pa smo videli čisto drugo Slovenijo. Prvi goli nasprotnikom so dovolili šele po petih minutah igre. V tem času so Slovenci zabili šestkrat in si tako priigrali že pet zadetkov prednosti (15:20). Še naprej je v golu blestel Klemen Ferlin, njegovi soigralci pa so kljub nekaj napak bolj borbeno igrali in se postavljali v obrambi. Videli pa smo tudi nekaj izjemno lepih akcij. ena teh je pripeljala tudi do zadetka Roka Ovnička, ki je prvič na tekmi slovensko reprezentanco povedel za šest golov prednosti (19:25). Od tu naprej pa je slovenska igra delovala kot na začetku, ko je reprezentanco prevzel Vranješ. Slovenci so kradli žoge in iz protinapadov ter zadetki na prazen gol in tako prednost višali in že pred samim koncem določili zmagovalca. V 51. minuti je bila prednost Slovenije že deset golov (19:29). Ljubomir Vranješ je tako na nocojšnji tekmi priložnost ponudil vsem igralcem tudi debitantoma Miljanu Vujoviću in Domnu Makucu.  O dobri igri Slovenije v drugem polčasu priča tudi to, da so Nizozemcem dopustili le  8 golov. Rezultat ob koncu tekme je bil 23:34.

Najboljši strelec pri Nizozemcih je bil Kay Smits z 8 zadetki, za Slovence sta bil najučinkovitejša Jure Dolenec in Blaž Janc, ki sta dosegla 7 golov. Slovenija je tako po prvi tekmi suvereno na prvem mestu skupine. Druga tekma med Turčijo in Poljsko se je končala z rezultatom 24:29 za Poljake.

NIZOZEMSKA : SLOVENIJA 23:34 (15:14)
Smits K. 8, Smits J. 4; Dolenec in Janc po 7

FOTO: RZS

Komentarji