SLOVENIJI DODELJENA NOVA ORGANIZACIJA EVROPSKEGA PRVENSTVA

Izvršni odbor Evropske rokometne zveze (EHF) je na srečanju v Carigradu potrdil kandidaturo Slovenije za organizacijo evropskega rokometnega prvenstva za moške v kategoriji do 20 let, ki bo potekalo prihodnje leto.


Za Slovenijo bo to že šesto rokometno tekmovanje za mlajše kategorije na najvišji ravni v zadnjih letih. Ob evropskih prvenstvih na članski ravni, ki smo jih na sončni strani Alp gostili v letih 2004 (moško) in 2022 (žensko), se bodo na slovenskih tleh znova predstavili najobetavnejši rokometni upi. Rokometna zveza je s svojo organizacijsko ekipo v preteklosti že gostila evropska prvenstva za dekleta do 17 (2019) in 19 let (2017 in 2021), evropsko prvenstvo za fante do 20 let (2018) ter svetovno prvenstvo za dekleta do 20 let (2022).

Evropsko prvenstvo do 20 let bo v letu 2024 potekalo v razširjeni obliki. Ob prvenstvu stare celine do 18 let, ki ga bo gostila Črna gora, bo prvo mladinsko tekmovanje pod okriljem evropske rokometne zveze, ki se ga bo udeležilo 24 ekip. S podobnim izzivom se je slovenski organizacijski komite uspešno spoprijel lani na svetovnem prvenstvu za dekleta do 20 let v Celju in Laškem, ki ga je Svetovna rokometna zveza premierno razširila na 32 reprezentanc. Tradicija odlične organizacije in gostoljubnosti ter pozitiven vtis z ženskega članskega evropskega prvenstva 2022 so Sloveniji prinesli čast za organizacijo novega velikega tekmovanja.

Slovenske ljubitelje rokometa na zadnje moško evropsko prvenstvo do 20 let na domačih tleh (2018) vežejo lepi spomini. Slovenska izbrana vrsta se je, pod okriljem Saše Prapotnika, s finalno zmago nad Francijo (31:30) povzpela na evropski prestol. Na zadnji reprezentančni akciji je bilo del članske zasedbe Slovenije kar pet rokometašev zlate mladinske generacije: Stefan ŽabićKristjan HorženDomen MakucDomen Novak in Tadej Mazej.

VIR: RZS

Komentarji