Slovenke do lepe prednosti pred povratnim obračunom

Pred rokometašicami Slovenije je bila prva izmed dveh tekem dodatnih kvalifikacij v boju za nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo decembra v Španiji. Nasprotnice pa igralke Islandije. Slovenke so se do sedaj z Islandkami pomerile dvakrat. Obakrat v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu leta 2018. Takrat se je tekma na Islandiji končala brez zmagovalk, v Sloveniji pa so brez težav z rezultatom 28:18 slavile igralke Slovenije.


Slovenke so v tekmo vstopile brez poškodovane kapetanke Ane Gros in vratarke Maje Vojnovič. Selektor Dragan Adžić, ki je debitiral na klopi Slovenije je od začetka na parket poslal Majo Svetik, Tjašo Stanko, Elizabeth Omoregie, Barbaro Lazović, Manco Jurič, Tijo Gomilar Zickero in Branko Zec. Igralke Slovenije so v tekmo vstopile odločno in z borbeno igro tako v obrambi kot v napadu dale vedeti, da jih zanima zgolj in samo zmaga. Nov udarec je slovenski reprezentanci prinesla hitra poškodba vratarke Branke Zec. A kot se je izkazalo v nadaljevanju je to Slovenke le še podžgalo. Z borbenostjo predvsem v obrambami Islandkam niso dovoljevale hitrih zaključkov. V obrambi pa je danes blestel tudi slovenski blok. Tako je bila prednost Slovenije po dobrih 10. minutah igre štiri gole (7:3). Nato je sledil krajši strelski post za katerega sta skrbeli tudi vratarki Amra Pandžić in Elin Jona Thorsteinsdottir.

Po zadetku današnje kapetanke Barbare Lazović je v 22. minuti prednost Slovenije prvič znašala pet zadetkov (11:6). Z minuto odmora je moral tako reagirat gostujoči selektor Arnar Petursson. A igralk Islandije tudi to ni prebudilo. Slovenke so nadaljevale s trdo obrambo kateri je poveljevala izvrstna Amra Pandžić, ki je več kot vrhunsko zamenjala poškodovano Branko Zec, je v prvem polčasu zbrala šest obramb.. O tem priča tudi dejstvo, da so v prvem polčasu nasprotnicam dovolile le sedem golov. Izvrstna je bila tudi igra v napadu. A še večjo prednost ob polčasu je preprečila vratarka Islandije Elin Jona Thorsteinsdottir (v prvem polčasu šest obramb). Prednost Slovenk je ob polčasu znašal šest golov (13:7) kar je bila tudi največja razlika v prvem delu igre. Barbara Lazović je imela po izteku igralnega časa sicer priložnost, da prednost poviša na sedem golov, a je iz devetih metrov zadela blok.

Hitro na začetku drugega polčasa so igralke Slovenije po zadetku Elizabeth Omoregie povedle z osmimi zadetki prednosti (15:7). Nato pa nekaj manj zbranosti v napadih. Sledilo je nekaj tehničnih napak. Islandke tega niso uspele izkoristi, saj je slovenska obramba še vedno deloval na danes izjemno visokem nivoju. Igralke Islandije se lahko zahvalijo tudi svoji vratarki Thorsteinsdottirjevi, da razlika ni bila še večja. V 50. minuti je bila prednost Slovenije prvič dvomestna. Odlično predstavo je z zadetkom na prazen gol preko celotnega igrišča kronala Amra Pandžić. Deset minut do konca srečanja je bila tekma lahko rečemo, da že odločena, edino vprašanje, ki je bilo še odprto je bilo s kakšno prednostjo se bodo Slovenke podale na gostovanje na Islandijo. Ob koncu 52. minute je bila prednost slovenske reprezentanca dvanajst zadetkov (23:11). A v zaključku tekme je zbranost nekoliko popustila kar so Islandke izkoristile. Zaostanek so znižale na deset golov (23:13). Tekma se je končala z rezultatom 24:14.

V izbrani vrsti Sloveniji je z devetimi goli izstopala Elizabeth Omoregie, za izbrano vrsto Islandije je bila najučinkovitejša Lovisa Thompson s petimi goli. Izpostavimo lahko tudi obe vratarki. Amra Pandžić se je na koncu zaustavila pri štirinajstih obrambah, vratarka Islandije Elin Jona Thorsteinsdottir je zbrala enajst obramb.

SLOVENIJA: ISLANDIJA  24:14 (13:7)

SLOVENIJA: Omoregie 9, Stanko 4, Svetik 4, Lazović 3, Jurič 2, Ljepoja 1, Pandžić 1 (14 obramb), Novak, Abina E., Abina A., Ferfolja, Fegic, Čopi, Beganovič, Gomilar Zickero, Zec (1 obramba)

ISLANDIJA: Thompson 5, Jonsdottir 2, HJauksdottir 2, Sturludottir 2, Knutsdottir 1, Gudmundsdottir 1, Magnusdottir 1, Jacobsen, Haraldsdottir, Orvarsdottir, Juliusdottir, Davidsdottir, Gylfadottir, Eradze, Thorsteinsdottir (11 obramb), Gisladottir (2 obrambi)

Komentarji