Slovenke zanesljivo do devete vozovnice na evropsko prvenstvo

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je z zmago v zadnjem krogu kvalifikacij proti Italiji potrdila nastop na letošnjem evropskem prvenstvu, ki ga bodo med 28. novembrom in 15. decembrom gostile Avstrija, Madžarska in Švica. V dvorani na Kodeljevem v Ljubljani je slavila zmago s 35:21 (22:11).


Izbranke črnogorskega strokovnjaka Dragana Adžića so ob tokratni zmagi v četrtek slavile proti Latviji, a v povsem pomlajeni zasedbi, pred tem pa so zabeležile dve zmagi, proti Latviji doma in Italiji v gosteh, dvakrat pa so bile od Slovenk prepričljivo boljše Francozinje. Slovenija je z osmimi točkami v skupini 4 zasedla drugo mesto za popolno Francijo (12 točk) ter si neposredno zagotovila deveto uvrstitev na EP. Tretje mesto je pripadlo Italiji s štirimi točkami, Latvija je končala na dnu brez točk.

Domače rokometašice so potrebovale nekaj časa, da so potrdile kakovostno premoč proti zahodnim sosedam. Po znižanju Italijank na 4:3 je namreč sledil delni izid 4:0, nato pa še vodstvo s 14:5 po golu Ane Abine. V nadaljevanju prvega dela je razlika znašala okoli deset golov, na odmor pa so se Adžićeve varovanke odpravile z 11 zadetki naskoka. Drugi del so domačinke odprle malce zaspano in Italijankam dovolile, da se malce približajo. V napadu je šepala realizacija, a so tudi Italijanke na drugi strani precej grešile. Zmaga sicer ni bila niti za trenutek vprašljiva, a tekma je bila pomembna kot priprava na kvalifikacije za olimpijske igre naslednji teden v Nemčiji. Slovenke so strnile vrste, po golu Alje Varagić pa v 42. minuti prišle do takrat najvišje prednosti na tekmi, ko je bilo 27:14. Do konca dvoboja je prednost še nekoliko zrasla, največ je znašala 15 golov, po 60 minutah pa je bilo ne semaforju 35:21.

Najboljša slovenska strelka je bila Tamara Mavsar z osmimi goli, po šest pa sta jih prispevali še Ana Gros in Alja Varagić. Med strelke se nista vpisali le obe vratarki in obrambna specialistka Nina Spreitzer. Pri Italijankah je pet golov dosegla Ilaria Dalla Costa.

Slovensko izbrano vrsto naslednji teden čaka še pomembnejši preizkus, v Neu-Ulmu se bo namreč borila za prvo olimpijsko vozovnico v zgodovini. Od četrtka do nedelje bodo tekmice domačinke Nemke, Paragvajke in Črnogorke.

Komentarji