Slovenska moška rokometna reprezentanca na svetovnih prvenstvih v zadnjem desetletju

V zadnjem desetletju je Slovenija nastopila na treh svetovnih prvenstvih. Dvakrat so prišli do tekme za tretje mesto. Eno so izgubili ter eno dobili. Na tretjem prvenstvu so končali na 8. mestu. Dvakrat se jim na prvenstvo ni uspelo uvrstiti. Obakrat je bila boljša reprezentance Madžarske. Zamenjalo se je veliko obrazov. Tako na trenerskem stolčku kot tudi med igralci.


SVETOVNO PRVENSTVO 2011 (ŠVEDSKA)

Desetletje smo odprli s svetovnim prvenstvom na Švedskem leta 2011. Slovenska reprezentanca je takrat pod vodstvom Zvonimirja Serdarušića svojo vstopnico lovila na dveh kvalifikacijskih tekmah z Madžarsko. In po prvi tekmi je slovenskim fantom kazalo dobro, saj so bili na Kodeljevem boljši z 27:25. In dobro je kazalo tudi na povratni tekmi na Madžarskem. Po nekaj več kot polovici igre so Slovenci vodili že za pet, a so se jim v zaključku preveč tresle roke kar so izkoristili nasprotniki, slavili z 28:25 in bili tako v skupnem izidu za en gol boljši.

Na omenjenem prvenstvu so na koncu naslov prvaka osvojili Francozi, ki so po podaljšku s 37:35 premagali Dance, tretje mesto so po tesni zmagi (24:23) nad gostitelji Švedi osvojili Španci.

SVETOVNO PRVENSTVO 2013 (ŠPANIJA)

Že dve leti kasneje v Španiji je bila zgodba povsem drugačna. Tokrat so Slovenci v kvalifikacijah igrali z ekipo Portugalske. Že na prvi tekmi v Stožicah je izbrana vrsta Borisa Deniča, boljša z 31:26. Na povratni tekmi pa so slovenski fantje delo le še dokončali, slavili z 26:27 in po se po šestih letih znova uvrstili na svetovno prvenstvo.

Na prvenstvu so Slovenski rokometaši igrali v skupini C igrali skupaj s Poljsko, Srbijo, Belorusijo, Savdsko Arabijo in Južno Korejo. In že v skupinskem delu so naši fantje blesteli in iz skupine odšli brez poraza.

V osmini finala je slovensko izbrano vrsto čakal reprezentanca Egipta. Glavni del so Slovenci opravili že v prvem polčasu, ko so bili boljši 19:11. V drugem polčasu delo le še dokončali in slavili z 31:26. Veliko bolj napeto je bilo v četrtfinalu, ko so se naši pomerili z izbrano vrsto Rusije. Izenačena tekma kar priča tudi končni rezultat. Slovenija se je s tesno zmago (28:27) uvrstila v polfinale kjer jih je čakal domača izbrana vrsta Španija. Slovenija je prvenstvo zaključila z dvema porazoma. V polfinalu so bili Španci boljši z 26:22, v boju za tretje mesto pa še s Hrvaško (26:31). V velikem finalu pa je Španija deklasirala Dansko, slavila z 35:19 in se veselila drugega naslova svetovne prvakinje. Tretje mesto je osvojila Hrvaška, četrto pa Slovenija.

SVETOVNO PRVENSTVO 2015 (KATAR)

V dodatnih kvalifikacijah za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Katar je Slovensko izbrano vrsto ponovno čakala reprezentanca Madžarske. Prva tekma na Madžarskem se je končala z zmago domačinov 25:22. Na povratni tekmi v velenjski Rdeči dvorani je Slovenske fante na prvenstvo peljala zmaga z štirimi ali več zadetki prednosti. Po prvem polčasu ni nič kazalo na to, saj je bil rezultat 13:16 v korist Madžarov. V drugem polčasu pa so Slovenci stopili na plin, slavili z 32:26 in se tako ponovno uvrstili na svetovno prvenstvo.

V predtekmovanju se je Slovenija v skupina A pomerila z branilko naslova Španijo, domačo izbrano vrsto Katarja, Brazilijo, Belorusijo in Čilom. Po skupinskem delu je imela Slovenija na računu tri zmage (Brazilija, Belorusija in Čile) ter dva poraza (Katar in Španija). Tako so v drugi del tekmovanja odšli kot tretja ekipa skupine. V osmini finala je bila nasprotnik reprezentanca Makedonije. Slovenija je slavila z 30:28 in se uvrstila v četrtfinale. Tam pa so naleteli na premočnega tekmeca. Kasnejši prvaki Francozi so slovenskim fantom odčitali lekcijo in jih poslali domov z rezultatom 32:23.

Kot smo že omenili so svetovni prvaki postali Francozi za katere je bil to peti naslov svetovnih prvakov. V finalu so bili z 25:22 boljši od Katarja. Tretji so bili Poljaki, ki so po podaljšku z 29:28 premagali Špance. Slovenci so na koncu osvojili 8. mesto. Je pa na prvenstvu blestel Dragan Gajić, ki je bil izbran v idealno postavo prvenstva kot najboljše desno krilo, z 71 goli pa je bil tudi najboljši strelec prvenstva.

SVETOVNO PRVENSTVO 2017 (FRANCIJA)

Slovenija, ki jo je takrat vodil Veselin Vujović se je na prvenstvo v Francijo uvrstila prek evropskih kvalifikacij. Slovenski fantje so se v skupini B pomerili z Španijo, Makedonijo, Islandijo, Tunizijo in Angolo. Po skupinskem delu so imeli naši fantje na računu 3 zmage (Angola, Islandija in Makedonija), nepričakovan neodločen izid (Tunizija) in en poraz (Španija). V osmino finala so se uvrstili kot drugo uvrščeni. V osmini finala je bila nasprotnik Rusija. Po zaostanku v prvem polčasu (13:15) so slovenski fantje v drugem polčasu zaigrali bolje in se na koncu suvereno (26:32) uvrstili v četrtfinale. Tam jih je čakal Katar. Slovenci so vodili skozi celotno srečanje, upravičili vlogo favorita in se z rezultatom 32:30 uvrstili v polfinale. Tam pa so jih ponovno čakali Francozi. Tako kot na svetovnem prvenstvu leta 2015 so bili boljši galski petelini le da tokrat zmaga ni bila tako velika. Slavili so z rezultatom 31:25 in slovenske fante poslali v dvoboj za bronasto medaljo. Tako kot leta 2013 so s v borbi z bron pomerili s Hrvati. Ljubitelji rokometa se te tekme zagotovo dobro spomnimo. Slovenija je namreč po izjemnem preobratu nadoknadila osem golov zaostanka in se na koncu ob rezultatu 31:30 veselila bronaste medalje. V velikem finalu je Francija po zmagi nad Norveško (33:26) ubranila naslova svetove prvakinje (skupno šesti naslov).

SVETOVNO PRVENSTVO 2019 (DANSKA in NEMČIJA)

V dodatnih kvalifikacijah za uvrstitev na prvenstvo, ki je potekalo na Danskem in v Nemčiji, je slovensko izbrano vrsto ponovno čakalo srečanje z Madžarsko. In že prva tekma ni obetala veliko. Madžari so slavili z 24:29. Na omenjeni teki so so nasprotniki prislužili kar 24 kazenskih minut in pa tudi dva rdeča kartona. Sledila je povratna tekma v Veszpremu. Slovenski fantje so prikazali boljšo igro slavili z 22:26, a to je bilo vseeno premalo za uvrstitev na prvenstvo.

Naslov so na koncu osvojili gostitelji Danci, ki so bili z 31:22 boljši od Norveške, na tekmi za tretje mesto so bili Francozi z 26:25 boljši od Nemcev.

SVETOVNO PRVENSTVO 2021 (EGIPT)

Tudi v novem desetletju se bo rokomet začel s svetovnim prvenstvom, ki ga bo gostil Egipt. Na prvenstvu bo tudi Slovenija. Slovenski fantje se bodo v skupini H pomerili skupaj z Rusi, Belorusi in Južnimi Korejci. Prvenstvo se začne 13. januarja.

FOTO: Tina Uršič, IHF, France Handball 2017, EPA

Komentarji