Slovenska ženska reprezentanca na svetovnih prvenstvih v zadnjem desetletju

Slovenske rokometašice sicer niso nanizale toliko uspehov kot fantje, a so se vseeno izkazale z nekaj lepimi rezultati. V zadnjih desetih letih so se dvakrat uvrstile na svetovno prvenstvo, trikrat so bile žal neuspešne. Če bo vse po sreči in bo Slovenske reprezentantke imele že to leto novo priložnost. Čaka jih namreč obračun dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2021. Nasprotnice pa še niso znane.


SVETOVNO PRVENSTVO 2011 (BRAZILIJA)

Igralke ženske slovenske rokometne reprezentance so pod vodstvom Toneta Tislja v pretekle desetletje vstopile s kvalifikacijskimi tekmami za svetovno prvenstvo v Braziliji. Nasprotnice pa rokometašice Francije. Francozinje so bili na obeh tekmah prepričljivo boljše od Slovenk in tako končale sanje slovenskih rokometašic. Skupni izid dveh tekem je bil 56:39 (28:19, 28:20).

Francozinje so na omenjenem prvenstvu kasneje prišle vse do finala, kjer pa so nato izgubile z Norvežankami (32:24). Za rokometašice Norveške je bil to drugi naslov najboljših na svetu. Tretje mesto je po zmagi nad Dansko z rezultatom 24:18 pripadlo Špankam.

SVETOVNO PRVENSTVO 2013 (SRBIJA)

Slovenkam tudi tokrat ni uspela uvrstitev na svetovno prvenstvo, ki je potekalo v Srbiji. Pod vodstvom Marte Bon so  kvalifikacijski predtekmovalni skupini B igrale skupaj z Nizozemkami, Avstrijkami in Izraelkami.  Slovenke so po zmagah nad Avstrijo in Izraelom in tesnim porazom z Nizozemsko osvojile drugo mesto. A žal je v zadnji krog kvalifikacij peljalo le prvo mesto, ki so ga osvojile prav Nizozemke.

Svetovne prvakinje so prvič v zgodovine postale Brazilke, ki so v finalu z 22:20 premagale domačinke Srbkinje. Tretje mesto je pripadlo rokometašicam Danske, ki so bile v tekmi za tretje mesto z 30:26 boljše od Poljakinj.

SVETOVNO PRVENSTVO 2015 (DANSKA)

Igralke Slovenije so tudi tokrat svojo pot na svetovno prvenstvo na Danskem začelo v kvalifikacijski predtekmovalni skupini. Nastopale so skupaj z Belorusijo, Švico in Grčijo. Po treh zmagah so se Slovenke kot prvo uvrščena reprezentance uvrstile v zadnji kvalifikacijski krog. Tam pa sta jih ponovno čakala obračuna s Francozinjami. In tudi tokrat so bile rokometašice Francije dvakrat prepričljivo boljše. S skupnim izidom 54:41 (27:20, 27:21) so Francozinje razblinile Slovenske upe po svetovnem prvenstvu.

Tretjič v zgodovine so svetovne prvakinje postale Norvežanke. V finalu so bile z 31:23 boljše od Nizozemk. Tretje mesto je pripadlo Romunkam, ki so bile z 31:22 boljše od izbrane vrste Poljske.

SVETOVNO PRVENSTVO 2017 (NEMČIJA)

Slovenke so v zadnjem kvalifikacijskem krogu kamor so bile tja tokrat uvrščene kot ena izmed najboljših devetih ekip evropskega prvenstva 2016, ki se niso neposredno uvrstile na svetovno prvenstvo. Njihove nasprotnice pa so bile Hrvatice.
Slovenke pod vodstvom Uroša Bregarja so bile na prvi tekmi boljše z rezultatom 28:23. Povratno tekmo so sicer dobile Hrvatice z 28:27, a je bilo to premalo za skalp Slovenk. Rokometašice Slovenije so se na prvenstvo uvrstile s skupnim izidom 55:51.

Igralke Slovenske izbrane vrste so se v skupinskem svetovnega prvenstva, ki je potekalo v Nemčiji , igralke proti Romunkam, Francozinjam, Špankam, Angolkam in Paragvajkam. Na petih tekmah skupinskega dela so osvojile tri zmage (Francija, Paragvaj in Angola) ter dva poraza (Romunija in Španija). Kot četrta ekipa skupine so se uvrstile v osmino finala. Tam jih je čakal dvoboj s Švedinjami, ki so bile prepričljivo boljše z rezultatom 33:21.

Končni naslov, drugi v zgodovini so osvojile Francozinje, ki so bile z 23:21 boljše od branilk naslova Norvežank. v borbi za tretje mesto so Nizozemke z rezultatom 24:21, premagala krvnice Slovenke v osmini finala, Švedinje. Slovenke so na koncu osvojile 14. mesto.

SVETOVNO PRVENSTVO 2019 (JAPONSKA)

Tako kot na preteklem prvenstvu so se Slovenke v zadnjem sklopu kvalifikacije borile za vozovnico na prvenstvo, ki je potekalo na Japonskem. Pomerile pa so se z Severnimi Makedonkami. Na dveh tekmah so Slovenke osvojile dve zmagi in se brez večjih težav uvrstile na prvenstvo. Skupni izid je bil 71:57 (33:30, 38:27).

V skupini A so rokometašice Slovenije nastopile skupaj z Nizozemsko, Norveško, Srbijo, Angolo in Kubo. Na petih tekmah so Slovenke prišle do dveh zmag (Nizozemska in Kuba) ter tri poraze (Nizozemska, Norveška in Angola). S štirimi osvojenimi točkami so igralke Slovenije osvojile 5. mesto v skupini in so se na koncu borile za mesta od 17. do 20..  Na prvi tekmi so se pomerile s svetovnimi prvakinjami iz leta 2013 Brazilkami. Igralke Brazilije so bile suvereno boljše z 32:19. Na zadnjem obračunu na prvenstvu so se Slovenke pomerile še z reprezentanco Konga. Boljše so bile z rezultatom 29:27 in tako osvojile končno 19. mesto.

Prvi naslov v zgodovine so osvojile Nizozemke, ki so bile v finalu tesno boljše od Špank. Bron so osvojile Rusinje, ki so z 33:28 premagale reprezentanco Norveške.

SVETOVNO PRVENSTVO 2021 (ŠPANIJA)

Ni še znano ali bodo Slovenke nastopile tudi na letošnjem prvenstvu, ki ga med 2. in 12. decembrom gosti Španija. Rokometašice Slovenije bodo v zaključni fazi kvalifikacij, kamor so se uvrstile kot deset najboljših ekip zadnjega evropskega prvenstva, ki še nimajo zagotovljenega nastopa, dobile tekmice. Reprezentance morajo najprej odigrati prvo fazo kvalifikacij nato pa bo žreb določil tekmice slovenskih igralk.

FOTO: JHA/Yukihito Taguchi, IHF 2017 world championship

Komentarji