Špancem triler z Norvežani, Francozi v drugem polčasu strli Nemce

V Ergo Areni v Gdansku smo nocoj lahko spremljali dve rokometni poslastici. Na prvi tekmi so Španci po pravem trilerju in kar dveh podaljških premagali Norvežane, ki so nekoliko preležerno odigrali zaključek rednega dela. Na drugi tekmi pa so aktualni olimpijski prvaki Francozi v drugem delu igre strli odpor Nemcev in se tako razveselili uvrstitve v polfinale.


NORVEŠKA : ŠPANIJA  34:35 (13:12)(25:25)(29:29)
Bjornsen 9, Barthold 8; Fernandez Perez in Dujshebaev A. po 7
Bergerud 17 obramb; Perez de Vargas 17 obramb

Po dobrih 7. minutah srečanja in vodstvu Norvežanov s 6:2 se je zdelo, da Skandinavci s Španci ne bodo imeli večjih težav. A svetovni prvaki iz leta 2013 so imeli na tekmi seveda svoje načrte. Vnovčili so svoje bogate izkušnje in se v 16. minuti  vrnili v igro in rezultat izenačili na 7:7. Igralci Španije, ki so bili v naletu so na začetku 22. minute po zaslugi Alexa Dujshebaeva in Angela Fernadez Pereza prvič na tekmi povedli z rezultatom 9:10. Dogajanja za prvi polčas s tem še ne bilo konec. Ob koncu 26. minute so si Norvežani vnovič priigrali dva gola prednosti (13:11). A zadnji zadetek prvih 30. minut je pripadel Špancem (13:12), ki so tako poskrbeli, da zaostanek pred drugim polčasom ne bi bil previsok. Rokometaši Norveške so bili v drugem polčasu vselej korak pred Španci. Rokometaši Španiji so se edino vodstvo priigrali v 44. minuti, ko so povedli z 19:20. Norvežani vodstva niso pustili dolgo in so se hitro vrnili pred Špance. Skozi celoten obračun sta blestela oba vratarja. Torbjorn Bergerud ter Gonzalo Perez de Vargas sta tekma zaključila z izjemnimi 17 obrambami. Skandinavci so imeli tudi kar nekaj možnosti, da bi pred zaključkom prednost povišali, a so bili vselej neučinkoviti. To je Norvežane stalo tudi zmage po rednem delu. Namesto, da bi igrali do konca in so si v zadnjem napadu ob rezultatu 25:24, žogo le podajali in čakali na zadnji pisk slovenski sodnikov. Bojan Lah in David Sok sta piskala predolg napad in tako je Daniel Dujshebaev sekund do konca zadel in svoji reprezentanci zagotovil podaljške. Napeti so bili tudi podaljški ker sta se reprezentanci nenehno menjali v vodstvu. Po prvih 10. minutah (2 x 5 minut) nismo dobili zmagovalca (29:29) zato je sledilo še 10. minut tekme. Še enkrat več izenačen obračun. In če se je zdelo, da bomo spremljali strele s sedmih metrov je 45 sekund do konca znova udaril starejši izmed bratov Dujshebaev ter Špance povedel v vodstvo s 34:35. Zadnji napad je pripadel Norvežanom, a je 4 sekund do konca strel Sebastienu Bartholdu z desnega krila zaustavil de Vargas in tako so se igralci Španije razveselili uvrstitve v polfinale. Tako lahko rečemo, da je poigravanje Norvežane stale uvrstitve med najboljše 4, že po 60. minutah igre.

FRANCIJA : NEMČIJA  35:28 (16:16)
Fabregas in Remili po 5; Golla 6, Knorr 5
Desbonnet 14 obramb; Wolff 16 obramb

Še ena poslastica, ki smo jo lahko spremljali v Gdansku. Prva polovica prvega polčasa je v celoti pripadla Nemcem. Na krilih Johannesa Golle in Juria Knora (v tem delu igra sta oba dosegla po tri gole) so trikratni svetovni prvaki vodili s štirimi goli prednosti (7:11). Nato pa so na sceno stopili Francozi, ki so izkoristili izgubljene žoge Nemcev ter rezultat izenačili na 11:11. Da galski petelini niso v prvem polčasu prišli v vodstvu je skrbel predvsem izjemni Andreas Wolff (skupaj 16 obramb), ki je poskrbel za kar nekaj izjemnih obramb. Do konca prvih 30. minut smo nato spremljali igro gol za golin tako sta reprezentanci na odmor odšli ob rezultatu 16:16. Na začetku drugega polčasa so prvič na tekmi povedli Francozi, a so imeli Nemci pripravljen hiter odgovor. Prek najboljšega strelca Golle so namreč povedli s 17:19. Sledil pa je nalet francoske reprezentance. Z ekipno igro in delnimi izidom 6:1 so si priigrali tri gole prednosti (23:20). A kot se je izkazalo je to igralcem Francije dalo krila. V drugem polčasu je svoje doprinesel tudi vratar Remi Desbonnet (skupno 14 obramb). V nadaljevanju tekme so imeli igro pod nadzorom ter prednost počasi višali. Slabih 10 minut do konca srečanja so olimpijski prvaki povedli s petimi zadetki prednosti (29:24). Na koncu se je to izkazalo za odločilno prednost. Francozi so v nadaljevanju prednost še povišali in pred koncem povedli tudi že z osmimi goli naskoka (34:26). Igralci Francije so se na koncu veselili zmage s 35:28 in se tako uvrstili v peti zaporedni polfinale.

FOTO: IHF

Komentarji