Danska nadigrala Madžarsko, Švedi preko Egipta v polfinale

V Stockholmu smo spremljali četrtfinalna obračuna med Dansko in Madžarsko ter Švedsko in Egiptom. Danci so pričakovano brez večjih težav odpravili Madžare, zabeležili 26 zaporedno zmago na svetovnih prvenstvih in tako ohranjajo možnosti za ubranitev naslov. Gostitelji Švedi so imeli precej več dela z Egipčani, a na koncu prišli do zmage in do upov po uvrstitvi v finale, kjer so bili že pred dvema letoma.


DANSKA : MADŽARSKA  40:23 (21:12)
Gidsel 9, Pytlick 8; Bodo in Lekai po 6

Aktualni svetovni prvaki so tekmo odločno odprli ter hitro povedli s 3:0. S tem so dali vedeti, da jih nocoj zanima zgolj in samo napredovanje v polfinale. Madžari so na tem obračunu veljali za izrazite outsiderje. Vodstvu Skandinavcev je s tremi goli vrnil Mate Lekai (4:3), ob koncu s šestimi zadetki eden izmed dveh najboljši strelcev svoje reprezentance, a so Danci na krilih Emila Jakobsna povedli z 8:4. Rokometaši Danske so v nadaljevanju polčasa mirno nadzorovali potek srečanja. Velik doprinos k temu, da se Madžari niso uspeli približati je bil tudi v tem trenutku eden najboljši, če ne celo najboljši vratar na svetu Niklas Landin (skupaj 12 obramb). Vse njegove obrambe so pa so njegovi soigralci unovčili ob zaključku prvega dela igre. Po delnem izidu 4:0 v zadnjih 5. minutah so prišli do devetih golov naskoka (21:12) in že v prvem polčasu naredil velik korak k napredovanju v polfinale. Skandinavci so silovito vstopili tudi v drugih 30. minut, in na krilih najboljšega igralca tekma Mathiasa Gidsla (devet golov) do 35. minute povedli s trinajstimi zadetki prednosti (26:13) in tako razrešili vse dvome o zmagovalcu. Igralci Danske so tekmo le še mirno peljali do konca, višali razliko in se na koncu ustavili pri sedemnajstih golih prednosti (40:23). Danci so s tem zabeležili še 26. zaporedno zmago in tako postavili rekord o najdaljšem nizu nepremaganosti na svetovnih prvenstvih. Rokometaši Danske se bodo v polfinalu pomerili s Španijo, ki je po dveh podaljških s 34:35 premagala Norvežane.

ŠVEDSKA : EGIPT  26:22 (14:9)
Ekberg 6, Johansson in Sandell po 4; Kaddah in Monsen po 5
Palicka 13 obramb; Hendawy 11 obramb

Tekmo so morda nekoliko presenetljivo bolje odprli Egipčani. Presenetljivo predvsem zato, ker so Švedi na tem prvenstvu prikazali zares izjemne igre. Rokometaši Egipta so bili gol oziroma dva spredaj vse tja do 23. minute, ko so vodili z 8:9. Nato pa so Skandinavci prestavili dve prestavi višje ter si po delnem izidu 6:0 in na krilih Niclasa Ekberga (v prvem polčasu 3 goli) in Andreasa Palicke (skupno 13 obramb), do konca prvega polčasa priigrali pet zadetkov prednosti (14:9). Švedi so na začetku drugega dela igre dosegli še dva gole ter povedli s sedmimi goli naskoka (16:9). Igralci Švedske so vse do 44. minute in rezultat 21:14 držali sedem golov prednosti. Nato pa črne minute Skandinavcev, h katerim je veliko pripomogel tudi vratar Karim Hendawy (11 obramb), kar so izkoristili Egipčani ter na krilih Hassana Kaddah prišli “le” še na tri gole zaostanka (21:18). Švedi so preko Lukasa Sandella prekinili več kot 7 minutni strelski post in v nadaljevanju še poleg Ekberga vnovič prišli do petih zadetkov naskoka (25:20), kar je bila dovolj velika prednost za mirnejši zaključek srečanja. Skandinavci so se na koncu razveselili zmage s 26:22 in preboja v polfinale.
FOTO: IHF

Komentarji