Španija ubranila naslov evropskih prvakov

Pred nami je bilo še zadnje dejanje tega evropskega prvenstva. Veliki finale. V njem pa reprezentanci Španije in Hrvaške. Te dve reprezentanci sta se pomerili že na zadnji tekmi drugega dela skupine 1 in se takrat razšli brez zmagovalca (23:23). Ampak današnja tekma je poglavje in zgodba zase.


IZENAČEN PRVI POLČAS

Pred nabito polnimi tribunami Tele2 arena v Stockholmu so tekmo bolje odprli naši južni sosedje in hitro povedli z dvema zadetkoma prednosti (0:2). A ko so se Španci otresli začetnega pritiska finalne tekme so hitro ujeli rezultatski priključek (3:3). Španije je manjše presenečenje pripravili že na začetku, ko je na golu začel Rodrigo Coralles in ne najboljši vratar tega prvenstva Gonzalo Perez de Vargas. Nekaj časa smo nato spremljali igro gol za gol vse tja do 15. minute, ko so si Hrvati po uspešno izvedeni sedemmetrovki Domagoja Duvnjaka zopet priigrali dva gola prednosti (6:8). V 19. minuti je bil španski trener Jordi Ribiera primoran vzeti minuto odmora potem, ko je reprezentanca Hrvaške prišla na tri gole prednosti (7:10). Minuta odmora, ki je odobrila sadove, saj so Španci ponovno ujeli rezultatski priključek (10:10). K temu je pripomogle tudi strelski post Hrvatov, ko niso gola dosegli dolgih 6. minut. Tokrat je moral reagirat Hrvaški trener Lino Červar in za zaključek prvega polčasa umiriti svoje varovance. Se je pa na španskem golu razbranil tudi Perez de Vargas. Na odmor so z minimalno prednostjo (12:11) odšli Španci. K temu botruje dejstvo, da so reprezentanti Hrvaške v zadnjih 12. minutah dosegli le en zadetek oziroma odločni razpoloženi Gonzalo Perez de Vargas.

HRVAŠKA BLIZU PREOBRATA 

V drugem polčasu pa boljši začetek Španije. Po izključitvi Zlatka Horvata so Hrvati v napadu naredili dve napaki kar so izkoristili gostje iz Iberskega polotoka, natančneje Aleix Gomez, ki je dvakrat zadel prazna vrata. Po še eni izgubljeni žogi pa je moral reagirat Lino Červar, saj so Španci prednost povečali na štiri zadetke (16:12). Hrvaška pa je nadaljevala tudi z igro brez vratarja. Z ogromno sreče se je Hrvatom v 44. minuti uspelo približati le na gol zaostanka (16:15). Kljub ogromno napakam na obeh straneh, kjer bi lahko bil rezultat tudi z večjo prednostjo Španije oziroma bi lahko reprezentanca Hrvaška priključek ujela že prej. Posledica temu je bilo veliko tehničnih napak in obramb vratarjev na obeh straneh. Dobrih enajst minut do konca tekme pa se je tekma začela znova. Po zadetku Marina Marića so Hrvati izid izenačili (18:18). V 54. minuti pa je Luka Stepančić z močni strelom z razdalje Hrvaški ponovno priigrali vodstvo (19:18), po tem, ko na nobeni strani kar nekaj časa nismo videli zadetka. V zaključku tekme je nad vodo Špance držal Gomez, ki je s streli iz sedmih metrov hladno krvno držal pozitiven rezultat. Piko na i pa je s strelom z razdalje postavil Alex Dujshebaev. Veliko napako pa se je v napadu za izenačenje dovolili Igor Karačič, ki se je sprehodil po igrišču.

Finale 26.1.2020, 16:30
ŠPANIJA : HRVAŠKA 22:20 (12:11)
Gomez 5, Maueda 3; Duvnjak 5, Karačič 4

Foto: Axel Heimken

Komentarji