Švedi po dvajsetih letih znova do evropske krone

Na sporedu je bilo še zadnje dejanje letošnjega evropskega prvenstva v rokometu. V Budimpešti sta si v velikem finalu nasproti stali reprezentanci Švedske in Španije. Reprezentanci sta si nasproti stali že v skupinskem delu in takrat so bili boljši Španci z rezultatom 32:28. Vprašanje pred začetkom je bilo ali bodo Švedi po dolgih dvajsetih letih znova na vrhu Evrope ali pa se bodo Španci veselili še tretjega zaporednega evropskega naslova.


Tekmo so z golom odprli Švedi, natančneje Jim Gottfridsson, MVP (najkoristnejši igralec) prvenstva. In rokometaši Švedske so si hitro priigrali dva zadetka prednosti, ki jih niso izpustili iz rok. Na začetku sta bila izjemno razpoložena tudi oba vratarja. Andreas Palicka v vratih Švedske ter Rodrigo Corrales v španskem golu. Po slabi polovici prvega dela igre so Španci prvič na obračun izenačili (6:6). A Švedi niso dolgo rabili, da so si znova priigrali dva zadetka naskoka (8:6). Še v 22. minuti so Skandinavci vodili z dvema goloma prednosti (11:9) nato pa manjši padec v igri. To so izkoristili rokometaši Španije in po delnem rezultatu 0:3 v 30. minuti prvič na tekmi tudi povedli (11:12). V samem zaključku kjer smo bili priča hitrim napadom sta bili obe ekipi natančni še po enkrat in tako na odmor odšli ob minimalni razliki enega gola v prid španske izbrane vrste (12:13).

Začetek drugega polčasa je minil v izenačeni igri gol za gol. Španci so drugi del začeli z zadetkom povedli za dva gola (12:14), ki so jih držali vse do 39. minute. Takrat so Švedi rezultat izenačili (17:17) in tekma se je začela znova. Videlo se je, da je tekma veliko bolj nervozna kot tista iz skupinskega dela, saj sta obe reprezentanci naredili veliko tehničnih napak. Po izenačenem nadaljevanju so imeli vse skozi gol prednost Švedi. Te pa so imeli tudi kar nekaj priložnosti, da bi povedli z dvema zadetkoma prednosti. A vse te priložnosti so ostale neizkoriščene. Vse do 54. minute, ko je rokometaše Švedske do dveh golov prednosti (25:23) popeljal Hampus Wanne. V nadaljevanju so imeli Švedi tudi priložnost, da bi povedli za tri zadetke in s tem mirneje dočakali konec tekme, a so živci na tako pomembni tekmi naredili svoje. Najizkušenejši v španski izbrani vrsti pa so v zaključku tekme naredili svoje rezultat izenačili in tako smo v zadnjo minuto rednega dela vstopili ob rezultatu 26:26. Kot prvi so v zadnjo minuto krenili igralci Španije, a niso uspeli zaključiti napada. Zadnji napad v rednem delu je nato pripadel Švedom, ki so pet sekund do konca izsilili strel iz sedmih metrov, ki ga je zakuhal najizkušenejši v španski izbrani vrsti Joan Canellas. Žogo je v svoje roke vzel Niclas Ekberg in hladnokrvno ter uspešno izvedel najstrožjo kazen ter tako Švedski po dveh desetletjih prinesel nov naslov evropskih prvakov. Za Švede je to že peti naslov evropskih prvakov in s tem so le še povečali že tako rekordno mero evropskih naslovov.

Najboljši posameznik tekme je bil vratar švedske izbrane vrste Andreas Palicka, ki se je na koncu ustavil pri enajstih obrambah.

ŠVEDSKA : ŠPANIJA 27:26 (12:13)
Bergendahl in Ekberg po 5; Figueras in Gomez po 6

Komentarji