Usoda športa bo znana v naslednjih dneh

Vedno bolj se bližamo 11. aprilu, datumu, za katerega je Vlada Republike Slovenije predvidela konec “lockdowna”. Športne panoge v Sloveniji so ustavljene, vsi pa nestrpno čakamo odločitev naše vlade, kaj se bo zgodilo po 11. aprilu.


Danes je Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec že omenila, da se s ponedeljkom odpirajo vrtci, osnovne in srednje šole, na vprašanje o tem, kaj se bo zgodilo s športom, pa še ni imela jasnega odgovora: “Predlog odloka za šport, o katerem bomo odločali v teh dnevih, temelji na zavezi, ki je nastala pred krajšim zaprtjem, da se vrnemo na čas pred tem. Ocena je, da je to izvedljivo, dobiti pa moramo še oceno o nadaljnji nevarnosti širjenja virusa. Vsekakor, ko bomo dobili zeleno luč epidemiološkega dela stroke, si želimo šport vrniti v čim večjem obsegu. To ne velja le za vrhunski šport, ampak tudi rekreacijo kot način boja proti virusu. Da bi bila mogoča tudi vodena vadba na prostem in v zaprtih prostorih, seveda pa bo treba pri tem upoštevati omejitve, kot so medsebojna razdalja, dovoljeno najvišje število udeležencev, pa tudi testiranja vaditeljev na tedenski ravni in podobno,” je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 dejala Simona Kustec. Med drugim je ministrica omenila tudi, “da je želja, da se šport vrne v čas pred 1. aprilom oziroma pred zaprtjem države”.

Bolj jasne odločitve o poteku športnih dejavnosti v prihodnjem tednu bodo znane po posvetu s svetovalno skupino: “Ta čas ne morem še ničesar zagotoviti, čaka nas še posvetovanje na ravni svetovalne skupine in odločanje na vladi. Je pa predlog, da se omogočijo tekmovanja tudi na nacionalni ravni, da se vrnejo na treninge preostali kategorizirani športniki in da se sprosti rekreativna vadba ob upoštevanju ukrepov Nacionalnega inštituta za javno zdravje. V prihodnjih dnevih pa bo dokončno znano, kakšna bo oblika te zelene luči.”

“Bili smo ves čas v dialogu s športnimi organizacijami, ki so ‘stisnile zobe’, da smo to obdobje oddelali in dosegli pozitivne rezultate v boju z nadaljnjim širjenjem virusa, da bomo lahko v naslednjem tednu v običajnejšem obsegu zaživeli in se vrnili v normalne tirnice,” je končala ministrica,” dodaja Simona Kustec.

Komentarji