Ustanovljena prva rokometna ekipa paraplegikov v SLO

Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske je pričelo s projektom “Prva rokometna ekipa”. Prvi trening so pod vodstvom Maje Šon Užmah  opravili v dvorani osnovne šole Ljubečna. Trenerki so pomagale tri mlade rokometašice Ženskega rokometnega kluba Z’dežele.


Udeležba na prvem treningu je bila odlična, saj se je zbralo kar 10 rokometašev, med njimi smo videli tudi nekdanjega zelo znanega rokometaša, slovenskega reprezentanta in trenerja Nenada Stojakovića.

Po uvodni predstavitvi osnovnih pravil igranja rokometa na invalidskih vozičkih, so vadeči opravili ogrevanje, potem pa so se na en gol “udarili” tri na tri, tako da so poskušali čimbolj upoštevati pravila vodenja rokometne žoge. Ker so vadeči bolj navajeni igranja košarke, je bilo storjenih nemalo napak, na račun katerih so se veliko šalili, a marsikatera akcija je navdušila tudi trenerko Majo in njene mlade pomočnice.

Maja Šon Užmah je nekdanja slovenska reprezentantka, ki je za slovenski grb zbrala 43 nastopov in zadela 143 zadetkov. Svojo rokometno pot je začela pri RK Olimpija, nadaljevala pri RK Krim Mercator in se potem preselila v tujino, najprej med letoma 2011 in 2013 k hrvaški Podravki, za tem pa najprej k francoskemu HBC Nimes, nato pa prav tako k francoskemu HBC Celles-sur-Belle.

Trening je minil v prijetnem vzdušju in vsi so bili enotni, da definitivno ni bi zadnji. Rokomet na invalidskih vozičkih je sorazmerno mlada športna panoga, a vseeno že poznamo tekmovanja na mednarodnem nivoju (evropsko prvenstvo, svetovno prvenstvo).

 

PRAVILA IGRE

  1. Rokomet na invalidskih vozičkih igrata dve ekipi s po 6 igralci, vključno z 1 vratarjem na ekipo. Cilj vsake ekipe je doseči zadetek in preprečiti zadetek nasprotni ekipi.
  2. V ekipi je lahko največ 12 igralcev, od tega najmanj 3 igralke, in 3 člani strokovnega vodstva. Minimalno število igralcev je 5 + vratar, od tega ena igralka ženskega spola.
  3. Minimalna starost igralca je 15 let; med 16. in 18. letom igralec potrebuje pisno soglasje starša/skrbnika za udeležbo na tekmovanju.
  4. Tekma traja 2 x 10 min, odmor med polčasoma je 10 min.
  5. Ekipa ima možnost time-outa enkrat na polčas. 
  6. Uradna velikost žoge je št. 2.
  7. Velikost igrišča je enaka dvoranskemu rokometu (40 x 20 m).
  8. Gol je širok 3 m in visok 1,7 m. 

INVALIDSKI VOZIČEK

Invalidski voziček mora biti narejen na naslednji način:

OSTALA BOLJ SPECIFIČNA PRAVILA PREBERITE TUKAJ

Komentarji