Včeraj Veselin Vujović, jutri Jordi Ribera

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na prvi tekmi drugega dela svetovnega prvenstva na Švedskem in Poljskem v Krakovu premagala Iran z 38:21 (20:9). Slovenija se bo v petek, 20. januarja, ob 15.30 pomerila s Španijo.


 

Izbranci slovenskega selektorja Uroša Zormana so z odliko opravili prvo nalogo v nadaljevanju tekmovanja. Iranci Slovencem na premiernem dvoboju na velikih tekmovanjih niso povzročili nobenih težav, po zanesljivi predstavi so na svoj račun vpisali dve točki in ostali med kandidati za četrtfinale.

 

Ključni tekmi za preboj na izločilne tekme sta šele pred njimi, v petek se bodo pomerili s Španci, v nedeljo pa še s Črnogorci.

 

Uvodni nastop slovenskih rokometašev v Krakovu si je ogledal tudi dolgoletni predsednik Rokometne zveze Slovenije (RZS), od decembra lani pa prvi mož Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez (OKS) Franjo Bobinac.

 

Zorman zaradi lažje viroze na včerajšnji tekmi ni mogel računati na krožnega napadalca Mateja Gabra, ki se je v torek naknadno pridružil svojim soigralcem v Krakovu, v svoj kader pa je uvrstil Boruta Mačkovška, ki je izpustil tekmo proti Franciji zaradi poškodbe kolena.

 

Njegovi varovanci so imeli od prve do zadnje minute popoln nadzor nad tekmo. Prvi gol so resda dosegli ob koncu tretje minute, ko je zadel najbolj učinkovit slovenski igralec na letošnjem turnirju Aleks Vlah, v osmi minuti pa je že bilo 6:2.

 

Slovenija je v nadaljevanju povsem zagospodarila v Tauron Areni, z enostavnimi akcijami in bliskovitimi nasprotnimi napadi si je že po vsega petnajstih minutah igre priigrala lepo prednost sedmih golov (11:4).

 

Zorman, ki je že na uvodnih treh dvobojih v skupinskem delu v Katovicah proti Savdijcem, Poljakom in Francozom, odgovornost na tekmi porazdelil med vsemi svojimi 16 igralci, je tudi na tokratnem dvoboju v Krakovu lepo razporedil minute igranja med svojimi varovanci.

 

V prvem polčasu v igro nista vstopila le vratar Jože Baznik in Domen Novak, njuni soigralci pa so bili za razred ali dva boljši od Irancev, ki jih vodi nekdanji slovenski selektor Veselin Vujović.

 

Črnogorec je že pred dvobojem v Krakovu dejal, da Iran niti v najlepših sanjah ne more premagati Slovenije in da bodo njegovi varovanci danes lahko videli, kako imenitne rokometaše je nekoč vodil. Ti so si v prvem delu najvišjo prednost priigrali tik pred odhodom na veliki odmor, ko je Nejc Cehte zadel za 20:9.

 

V drugi polovici tekme se razmerje moči na igrišču ni spremenilo. Zormanovi varovanci so kljub nekaterim slabšim obdobjem v svoji igri imeli vse vajeti igre v svojih rokah. Za prvi par točk v drugem delu tekmovanja niso porabili preveč energije, ki jo bodo še kako potrebovali za veliko usodnejša obračuna s Španci in Črnogorci. Njihova prednost je bila vseskozi izdatna, najvišjo pa so si priigrali tik pred koncem dvoboja, ko je bilo 38:19.

 

V slovenski reprezentanci je bil na včerajšnji tekmi najbolj učinkovit Domen Makuc s šestimi goli, Janc, Cehte in Vlah so dosegli po pet zadetkov.

 

FOTO: RZS

Komentarji