Veszprem in Vardar finalista lige prvakov!

Prvi dan zaključnega turnirja rokometne lige prvakov v Kolnu nam je postregel s polfinalnima obračunoma. Veszprem in Kielce ter Barcelona in Vardar so se borili za dve vstopnici za jutrišnji finale.


1. POLFINALNA TEKMA VESZPREM : KIELCE

Madžari so tekmo odločno začeli in povedli s 4:0. Razliko so držali prvo polovico prvega polčasa. Zadnji del prvega polčasa pa je pripadel Poljakom.  Najprej jim je zaostanek uspelo izničiti (8:8), v naslednjem napadu celo povesti. Do konca polčasa smo spremljali zelo izenačen obračun. Polčas se je končal z neodločenim rezultatom 13:13.

Tudi začetek drugega polčasa je bil zelo izenačen, saj smo spremljali igro gol za gol. Nato pa prvi omembe vreden trenutek v drugem polčasu in sicer rdeči karton za Blaža Blagotinška (Veszprem) v 39. minuti. Madžarom je to očitno kot kaže dalo dodatnega zagona, saj so si hitro za tem priigrali prednost treh zadetkov (21:18). Tekma je nato potekala v izenačenem vzdušju, saj je prednost vse skozi bila na 3 golih. Nato pa izključitev Andreasa Nilssona (Vezsprem), ki je omogočila vrnitev Kielc, saj so se približali le na gol zaostanka (28:27). Rokometašov Veszprema to ni zmedlo in so si tako lepšo prednost hitro priborili nazaj, povedli so s 4 zadetki prednosti (32:28). Do konca tekme se je spremenil le rezultat, ki ga je 3 sekunde pred koncem z golom za Kielce postavil Arkadiusz Moryto (33:30).

Pri Veszpremu je z 12 zadetki izstopal Srb Petar Nenadić, s 5 goli se mu je najbolj uspel približati Dragan Gajić. Pri Kielcah je s 7 zadetki izstopal Španec Alex Dujshebaev, po 5-krat sta nasprotnikov mrežo zatresla Hrvat Luka Cindrić ter Belorus Artsem Karalek. Poleg vseh omenjenih strelcev velja izpostaviti tudi vratarja Veszprema Madžara Rolanda Miklerja ter Španca Arpada Šterbika, ki sta skupaj zbrala 18 obramb, vsak po 9.

Omenimo še slovenske strelce pri obeh klubih. Pri Veszpremu je že omenjeni Dragan Gajić dosegel 5 golov, Blaž Blagotinšek je zadel 2-krat, Borut Mačkovšek in Gašper Marguč pa se med strelce nista vpisala. Za Kielce je Blaž Janc dosegel 3 zadetke.

VESZPREM : KIELCE  33:30 (13:13)
Nenadić 12, Gajić 5; Dujshebaev 7, Cindrič in Karalek po 5
RK: Blagotinšek 39min

2.POLFINALNA TEKMA BARCELONA : VARDAR

Začetek tekme je bil zelo izenačen in nismo videli veliko golov, kar je pomenilo, da bo obramba pomemben faktor drugega polfinalnega obračuna. Do 10. minute srečanja smo spremljali zelo izenačeno tekmo nato pa so se začeli Španci počasi a vztrajno oddaljevati.  Tako so si do polčasa rokometaši Barcelone priigrali že lepo prednost  7 golov (16:9) in tako so bili že na pragu finala. Kar verjetno Makedonce najbolj boli je to da jim je v zadnjih 20. minutah prvega polčasa uspelo doseči le 5 zadetkov.

Španci se tudi v drugem polčasu niso ustavili in visoko prednost držali vse do 45. minute, ko ji bila njihova prednost 6 golov. Nato pa so rokometaši Vardarja prestavili v prestavo višje. Na krilih izjemnega Latvijca Dainisa Krištopānsa ter Srbskega vratarja Dejana Milosavljeva so Makedonci zaostanek počasi topili. Španci pravega recepta za razpoložene rokometaše Vardarja niso našli. Makedonci so tako v  57. minuti po golu Brazilca Rogeria Moraesa Ferreire uspeli rezultat izenačiti (26:26). Medvedjo uslugo je svojem moštvu v 58. minuti z rdečim kartonom naredili tudi Brazilec Thiagus Petrus. Makedonci so tako praktično do konca tekme igrali z igralcem več, kar so uspeli izkoristiti in rezultat obrniti sebi v prid. Tako je na drugi polfinalni tekmo po preobratu slavil Vardar z rezultatom (27:29) in se bo jutri z Veszpremom boril za naziv najboljšega rokometnega kluba na stari celini v letošnji sezoni.

V prvi vrsti lahko zopet izpostavimo vratarja Španca Gonzala Pereza de Vargasa (10) ter Srba Dejana Milosavljeva (15), ki sta blestela vsak v svojem golu. Pri Špancih je bil strelsko najučinkovitejši Aleix Gomez z 9 zadetki, po 3 gole sta prispevala Francoz Dika Mem in Aitor Arino . Pri rokometaših Vardarja je z 10 goli izstopal že prej omenjeni Latvijec Dainis Krištopāns, s 5 zadetki se mu je najbolj približal Hrvat Igor Karačič.

Svoj delež sta dodal tudi slovenska reprezentanta Staš Skube, ki je za Vardar dosegel 1 gol, Jure Dolenec pa ob porazu Barcelone ni prispeval gola.

SLOVENCI V FINALU

Staš Skube se je tako v finalu pridružil rojakom na strani Veszprema (Gašper Marguč, Blaž Blagotinšek, Dragan Gajić in Borut Mačkovšek), s katerimi se bo jutri pomeril v finlau.

BOJ ZA MEDALJE

Barcelona : Kielce  15:15

Veszprem : Vardar 18:00

 

Foto: EHF Champions League, Tomazs Fafara/PGE VIVE Kielce, FC Barcelona Handbol

Komentarji