VIDEO: PRVIČ v zgodovini namesto 7-m izvajanje “konter”

Ko na tekmi po 60. minutah igre ne dobimo zmagovalca, a je za nadaljnje tekmovanje nujno potreben, smo navajeni izvajanja 7-metrovk. Na Švedskem pa se je zgodilo, da so se namesto za 7-metrovke odločili za izvajanje “SHOOT-OUT-a”. 


Tekma med švedskima ekipama LUGI in Önnereds HK je bila zgodovinska, saj se je prvič po uvedbi novega pravila o odločanju zmagovalca zgodilo izvajanje omenjenih strelov. Švedska rokometna zveza je na novo uvedla pravila, da se v končnici državnega prvenstva v primeru neodločenega izida po podaljških izvaja shoot-out. 

KAJ JE SHOOT-OUT?

Shoot-out je ena izmed že uveljavljenih oblik določanja zmagovalca v rokometu na mivki, kjer ekipi v primeru izenačenega izida po rednem delu igre izvajajo protinapade. V dvoranskem rokometu pa se to ne zgodi pogosti. Igralec mora žogo podati svojemu vratarju, ki mu jo poda preko celotnega igrišča v “kontro” in igralec iz protinapada poizkuša premagati nasprotnikovega vratarja.

Namesto izvajanja 7-metrovk so se na Švedskem raje odločili za izvajanje shoot-outa. 

PRAVILA SHOOT-OUTA

Pred sodnikovim žvižgom mora igralec stati na liniji 9m, vratar pa na golovi črti. Ob sodnikovem žvižgu igralec poda žogo vratarju, ki mu žogo vrne tako, da jo igralec dobi čim bližje črti 6m, saj žoge ne sme odbiti od tal. Ko igralec ujame žogo ima 3 sekunde časa, da vrže proti nasprotnikovemu golu. 

Pogovarjali smo se s trenerjem, ki je nekdaj deloval s švedsko žensko rokometno reprezentanco, pa tudi na slovenskih tleh (RK Trimo Trebnje in RK Prevent), Ilijo Puljevićem, ki je navdušen nad spremembo pravila o odločanju zmagovalca tekme: “Pozdravljam spremembo tega pravila, saj igro naredi še bolj zanimivo tako za ekipe kot za gledalce.”  Puljević je nazadnje deloval v GRK Varaždin, pred tem pa je vodil tudi reprezentanco Hrvaške (1997/98), Švedske (ženske), delal je tudi kot vodja vseh reprezentanc Italije in kot selektor Kuvajta. 

Komentarji