Vranješ: “Zelo sem zadovoljen s tem, kar smo prikazali”

Pomlajena moška rokometna reprezentanca je kvalifikacijski ciklus za evropsko prvenstvo 2022 sklenila na vrhu skupine 5. Izbranci Ljubomirja Vranješa so dobre predstave potrdili s prepričljivo zmago na zadnji kvalifikacijski tekmi proti Turčiji, od katere so bili v celjski dvorani Golovec boljši z 39:24.


Svojo 13. vozovnico na sklepni turnir evropske elite so slovenski rokometaši potrdili že med tednom, z novim uspehom pa le še potrdili prvo mesto v kvalifikacijski skupini. Evropsko prvenstvo jih čaka med 13. in 30. januarjem prihodnje leto v Budimpešti, Debrecenu in Szegedu na Madžarskem ter Bratislavi in Košicah na Slovaškem.

Na šestih odigranih tekmah je dvakrat premagala Turčijo in po enkrat Nizozemsko in Poljsko, enkrat igrala neodločeno z Nizozemsko ter doživela poraz proti Poljski. Drugo mesto je ob enakem številu točk osvojila Nizozemska, tretjeuvrščena Poljska je zbrala šest, Turčija pa nobene. Na EP se je poleg Slovenije in Nizozemske iz skupine 5 prebila tudi Poljska, saj je bila ena izmed štirih najbolje tretjeuvrščenih reprezentanc iz vseh osmih kvalifikacijskih skupin.

Slovenija je doslej 12-krat nastopila na evropskem prvenstvu. Najboljša je bila na domačem prvenstvu 2004, ko je osvojila srebrno kolajno. Na lanskem EP na Švedskem, Norveškem in v Avstriji je bila četrta, na Hrvaškem 2000 je zasedla peto, v Srbiji 2012 šesto, v Švici 2006 in na Hrvaškem 2018 osmo, na Portugalskem 1994 in Norveškem 2008 deseto, v Španiji 1996 in Avstriji 2010 enajsto, na Švedskem 2002 dvanajsto, najslabši dosežek pa je iztržila na Poljskem 2016, kjer je zasedla 14. mesto.

Izbranci švedskega strokovnjaka na slovenski klopi Ljubomirja Vranješa so že v torek na zaostali tekmi drugega kroga v Eskisehiru na kolena položili Turke, vajo pa so ponovili tudi na obračunu v Celju.

Ljubomir Vranješ, selektor slovenske reprezentance:
“Čestitke našim fantom za osvojeno prvo mesto v skupini in že za prej zagotovljeno mesto na evropskem prvenstvu. Zelo sem zadovoljen s tem, kar smo prikazali, prav tako sem zadovoljen z igro mlajših igralcev. Pokazali smo energijo in borbenost.”

Borut Mačkovšek, slovenski reprezentant:
“Odigrali smo tako, ko smo se dogovorili pred začetkom tekme. Tekmecev nismo podcenjevali. Z zmago smo osvojili prvo mesto v skupini, kar je izvrstna popotnica na evropsko prvenstvo, ki nas čaka v januarju.”

Komentarji