Vre, vre, vre, za zmago Ribn’ce!

Ribnica je v športnem prostoru zelo znana po rokometu. Pri domačinih je rokomet tako zasidran, da je postal na nek način že samoumeven. Tako se je skozi pestro zgodovino v Ribnici veliko ljudi neposredno ali posredno ukvarjalo s tem športom.


Glede na to, da bomo v nadaljevanju na kratko predstavili našo navijaško skupino, ne moremo mimo dejstva, da je v preteklosti RD Riko Ribnica že imela navijaške skupine, ki so zelo vneto podpirale domače ekipe doma, na tekmah po Sloveniji, ter celo izven nje. Na ta način so takratni navijači vsekakor veliko doprinesli k prepoznavnosti ribniškega rokometa. Izkušenj predhodnih navijačev v skupini niso zanemarili in jim zelo pomagajo pri vzpostavljanju dela.

Tako kot so oni imeli svoj začetek, ga imajo tudi zdajšnji navijači. Sprva so gledalci na tribunah spremljali enega samega bobnarja, ki je s svojim entuziazmom navijal in poskušal vplivati na publiko, da pomaga z navijanjem, hkrati pa vzpodbujal tudi igralce na igrišču.

V sezoni 2018/19 se jih je nekaj posameznikov opogumilo in mu pridružilo. V svoje vrste  so sprejeli tudi t.i. trubače s svojimi rekviziti – hupami. Skupinica se je počasi, a vztrajno večala, a kljub temu se jih je na uvodnih tekmah zbralo največ deset. Kljub temu, da jih je bila le peščica, so bili trenutki ob odličnih predstavah ekipe prvinski, iskreni in hkrati navdihujoči. “V vseh nas so se podzavestno zbujali občutki povezovanja, pripadnosti, smiselnosti našega početja. Dobili smo zagon – takšnega, ki ga več ni bilo mogoče ustaviti. Torej, pogum za objavo pobude na spletu o ustanovitvi skupine ni bil več vprašljiv. In prav to se je tudi zgodilo,” so nam povedali Ribn’čani.

“Začeli smo povsem načrtno. V prvi vrsti smo se sestali s predsednikom RD Riko Ribnica, g. Markom Obrstarjem. Bilo smo namreč mnenja, da lahko uspešno delujemo samo z roko v roki, ter s skupnimi napori uspemo postopoma razviti sodelovanje na trdnih temeljih. Predsednik je bil navdušen in nam ponudil roko. To je bil za nas dokaz, da smo na pravi poti,” so še dodali.

Ime skupine, grb, zastava, navijaški slogan je zahtevalo kar nekaj razmišljanja, vendar so kmalu prišli na idejo, da se bodo v bodoče predstavljali tako, da bosta njihovo ime in grb na vsakem koraku poskrbela za prepoznavnost kraja Ribnice. Na podlagi tega so za ime izbrali Ribn´čan, za navijaški slogan pa: »VRE, VRE, VRE, ZA ZMAGO RIBN´CE!«

Grb in zastavo vam predstavljamo v nadaljevanju (o.p.: slika). Boben v grbu predstavlja bobnarja, ki smo vam ga predhodno predstavili. Na bobnu je zasnovan grb rokometnega društva Riko Ribnica. Tudi barve zastave imajo svojo simboliko. Izhajajo iz barv grba rokometnega društva Riko Ribnica. Vsi predstavljeni elementi so potrebni, če želiš biti prepoznaven.

“Trudimo se, da bi del naše prepoznavnosti bilo tudi naše obnašanje.
Navijanje v osnovi temelji na tem, da to delamo v »fair play« duhu in v smislu »dobro za rokomet«. Kaj to pomeni? Povsem drži, da smo glasni, da žvižgamo in vpijemo, vendar ne žalimo sodnikov in igralcev na osebni ravni, kar se vse (pre)pogosto dogaja na tekmah,” pravijo pri novoustanovljeni navijaški skupini.

KAM NAPREJ?

“Za prihodnost imamo začrtanih kar nekaj idej. Ideje so takšne, ki gredo dejansko izven okvira tega, da smo tukaj samo za navijanje. Seveda si želimo pridobiti še kakšnega člana in kupiti nove bobne. Poleg tega pa bi radi popestrili dogajanje pred, med in po tekmah v naši dvorani. Govorimo o zvočnih in svetlobnih efektih v okviru tekem. Prav tako si želimo, da bi po vzoru in videnju nekaterih dvoran po Sloveniji, lahko tudi v naši dvorani med tekmo naročili kak prigrizek in spili kakšno pijačo. Na vse našteto gledamo z optimizmom in seveda verjamemo v pozitivne spremembe. To pa še ni vse. Imamo namreč še eno željo, idejo: v sklopu enega dogodka, ki pa za razliko ni rokometna tekma, bi si želeli združiti vse tiste, ki so neposredno povezani z rokometnim društvom Riko Ribnica. Tukaj je govora o igralcih, vodstvu rokometnega društva, sponzorjih, navijačih in družinah vseh prej omenjenih.

V naslednjo sezono bomo štartali z načrtom, ki bo transparentno razdelan in naravnan v uspeh. Razmišljamo tudi o tem, da se organiziramo v društvo. Seveda pa bomo z nekaterimi ukrepi poskušali vzpodbuditi tudi kakšnega sponzorja, ki bi nam pomagal predvsem pri organizaciji  prevozov na tekme.

Nepravično bi bilo, če bi se pozabil zahvaliti vsem, ki so nam v tem obdobju na kakršenkoli način pomagali uresničiti naše želje, ideje. Brez vas nikakor ne bi dosegli vsega tega, v tako kratkem obdobju.

Naj povzamem. Najprej do konca te sezone. Nato v naslednjo…in še v naslednjo. Želimo si, da vse skupaj traja tako dolgo, da bomo čez kakšno desetletje ali dva pogledali nazaj in si rekli: » Bilo je izjemno in gremo naprej! » Na ta način bomo lahko rekli, da je bila zgodba uspešna,” so nam sporočili iz ribniške navijaške skupine.

Komentarji