Vsi možni scenariji pred zadnjim krogom Lige NLB

V Ligi NLB, državnem prvenstvu za rokometaše je na sporedu le še zadnje dejanje. Do konca sezone preostaja zadnji, 26. krog, ki bo odgovoril na številna vprašanja, ki zadevajo končno razvrstitev.


Kdo bo slovenski rokometni prvak? Kdo do četrtega, zadnjega mesta, ki prinaša klubom nastope v evropskih tekmovanjih v novi sezoni? Kdo bo potoval v dodatne kvalifikacije za obstanek? Več bo znanega po sobotnih tekmah 26. kroga, vse se bodo začele ob 20. uri.

BOJ ZA 1. MESTO (naslov prvaka Lige NLB)

Možnosti za osvojitev prvega mesta imata le moštvi Gorenja Velenja (45 točk) in Trima Trebnjega (44). Prvo ima poleg točke prednosti tudi boljše razmerje na medsebojnih tekmah (zmaga in neodločen izid).
Ekipa Trima Trebnjega lahko prvak postane le v primeru, da Gorenje Velenje v zadnjem krogu Lige NLB izgubi, sama pa zmaga. Vsi ostali razpleti prvo mesto prinašajo velenjski ekipi.
Obe tekmi boja za prvaka bo v živo prenašal Sportklub na prvem in tretjem programu!

BOJ ZA 4. MESTO (zadnje mesto, ki iz Lige NLB prinaša mesto v evropskih tekmovanjih v prihodnji sezoni)

Četrto mesto trenutno zaseda Krka, ki ima 32 točk. Enako število točk ima tudi Jeruzalem Ormož, Riko Ribnica jima na šestem mestu sledi s 30 točkami.
Ribniški klub nima več možnosti za osvojitev četrtega mesta. V kombinacijo bi ob porazih konkurentov lahko vstopil le z zmago, a bi v tem primeru razpored določale medsebojne tekme v krogu treh ekip. Na četrtem mestu bi končala Krka (po dve zmagi in neodločena izida), Riko Ribnica bi pristala na petem mestu, šesti bi bil Jeruzalem Ormož. Obe slednji ekipi bi imeli v krogu zmago, neodločen izid in dva poraza, Ribničani pa bi se pred Ormožane uvrstili zaradi boljše razlike med danimi in prejetimi zadetki (-3 in -5).
Krka ima proti Jeruzalemu Ormožu boljše razmerje na medsebojnih tekmah (zmaga in neodločen izid). V primeru, da bosta obe ekipi v zadnjem krogu zmagali, bo o razvrstitvi odločalo razmerje na medsebojnih tekmah. Jeruzalem Ormož lahko Krko prehiti in osvoji četrto mesto le v primeru, da v zadnjem krogu zbere točko več od neposrednih tekmecev.

BOJ ZA 10. MESTO (neposreden obstanek v Ligi NLB)

Po zaključku sezone 2023/24 se bo Liga NLB skrčila na 12 sodelujočih ekip. Neposredno bodo v 1. B ligo izpadle tri ekipe z najskromnejšim izkupičkom. Že pred zadnjim krogom je jasno, da bodo to moštva Dobove, Ljubljane in Škofljice. Namesto njih se med prvoligaše vrača Krško, ki si je že zagotovilo prvo mesto v tej sezoni 1. B lige.
Uvrstitev na 11. mesto Lige NLB ekipi prinaša dodatni kvalifikacijski tekmi za ostanek. To moštvo se bo na dodatnih tekmah pomerilo z ekipo, ki bo v 1. B ligi zasedlo drugo mesto. To pozicijo si je že pred zadnjim krogom zagotovila Frankstahl Radovljica. Prva tekma bo predvidoma 1. junija na sporedu v dvorani trenutnega člana Lige NLB, druga pa teden dni za tem v Radovljici.

V Ligi NLB se na 11. mestu trenutno nahaja Urbanscape Loka (17 točk), ki ima dve točki zaostanka za Svišem Ivančno Gorico in LL Grosistom Slovanom.
V kolikor bi prišlo do kroga treh ekip z istim številom točk (poraza Sviša Ivančne Gorice in LL Grosista Slovana ter zmaga Urbanscapa Loke), bi Urbanscape Loka (dve zmagi, po en neodločen izid in poraz) tekmovanje zaključila kot deveta, za njo bi se zvrstil LL Grosist Slovan (po dve zmagi in poraza), v dodatne kvalifikacije pa bi potovala zasedba Sviša Ivančne Gorice (zmaga, neodločen rezultat in dva poraza).
V kolikor bi prišlo do medsebojnega kroga dveh ekip z enakim številom točk, v katerem bi bila ena izmed ekip Urbanscape Loka, sta možna scenarija dva.
V primeru, da ji nasproti stoji LL Grosist Slovan, bi Škofjeločani tekmovanje zaključili na 11. mestu, saj imajo ob enakem izkupičku na medsebojnih tekmah (zmaga in poraz) slabšo razliko med danimi in prejetimi zadetki (-6).
V kolikor bi prišlo do kroga dveh ekip z enakim izkupičkom med Urbanscape Loko in Svišem Ivančno Gorico, bi 11. mesto zasedel slednji, saj ima slabše razmerje na medsebojnih tekmah (poraz in neodločen izid).

Komentarji