Z novembrom nova pot v slovenski reprezentanci

Moško člansko reprezentanco v prvih šestih dneh novembra čakajo uvodne priprave na januarsko evropsko prvenstvo na Madžarskem in Slovaškem. Selektor Ljubomir Vranješ je na treninge povabil 18 rokometašev, ki bodo v tem času kandidirali tudi za nastop na pripravljalni tekmi s Hrvaško 6. novembra pri naših južnih sosedih.


Vranješevi izbranci se bodo na januar začeli ozirati na Dan spomina na mrtve, ko se bodo dopoldne zbrali na standardnem mestu v Zrečah. Na Štajerskem bodo trenirali med nedeljo in petkom, v soboto pa odpotovali v Istro. V Novigradu ali Poreču se bodo na pripravljalni tekmi pomerili s Hrvaško.

V primerjavi s preteklimi zbori bo Vranješ na treningih z budnim očesom spremljal dva novinca. Med vratnici je na priprave povabil Jožeta Baznika, ki bo prvič treniral pod njegovim vodstvom, za Slovenijo pa je edini dosedanji nastop zbral ob debiju aprila 2018 proti Belorusiji. Čast, da bo sploh prvič sodeloval na pripravah članske reprezentance, je doletela 20-letnega desnega zunanjega rokometaša Tadeja Kljuna. 196 centimetrov visoki Primorec se je poleti prvič preselil onkraj slovenskih meja in športno pot nadaljuje pri portugalski Benfici.

Poleg omenjene dvojice so na krilne položaje na priprave vabljeni Tilen KodrinTadej MazejBlaž Janc in Gašper Marguč. Po daljši odsotnosti zaradi težav s poškodbami se v izbrano vrsto vrača Nik Henigman, ki mu bo na levem zunanjem položaju družbo delal Borut Mačkovšek, preostala mesta v zunanji liniji pa bodo zasedli še Domen MakucStaš SkubeMiha Zarabec, kapetan Jure Dolenec in Matic Grošelj. Na šestmetrski črti se bodo borili Blaž BlagotinšekKristjan Horžen in Vid Poteko, med vratnicama pa bosta poleg Baznika stala še Urh Kastelic in Urban Lesjak.

Med pripravami bodo v torek vsi vabljeni kandidati opravili motorična testiranja in testiranja morfoloških značilnosti, ki jih bo Rokometna zveza Slovenije pripravila v sodelovanju s Fakulteto za šport Univerze v Ljubljani. Poleg njih so nanje vabljeni še Jernej DrobežAleks Kavčič in Peter Šiško (vsi Gorenje Velenje), Gašper Horvat in Staš Slatinek Jovičić (oba Trimo Trebnje), Miha Kavčič (Nexe, HRV), Uroš Miličevič (Riko Ribnica), Domen Novak (HSG Wetzlar, NEM), Gregor Ocvirk (Vojvodina, SRB), Filip Rakita (Maribor Branik) ter Aleks Vlah (Celje Pivovarna Laško).

Slovenska moška izbrana vrsta se bo januarja 13. merila na prvenstvih stare celine, potem ko je uspešno opravila s kvalifikacijskimi boji. Ti so bili dodatno začinjeni zavoljo težav s koronavirusom, zaradi česar so bili primorani naši rokometaši zadnje tri obračune odigrati v tednu dni in v treh različnih državah. Ne glede na vse so v skupini 5 osvojili prvo mesto, v Debrecenu pa jih v začetku naslednjega leta uvodoma čakajo obračuni s Severno Makedonijo, Dansko in Črno goro.

Ljubomir Vranješ, selektor slovenske reprezentance:
“Novembra začenjamo novo pot, pot proti olimpijskim igram leta 2024. Nanjo se podajamo z jasnim ciljem, dve leti bomo delali zanj – od novembrske akcije, skozi januarsko evropsko prvenstvo in na vseh naslednjih zborih. Rezultati drugih preizkusov do tedaj bodo seveda pomembni, a ob tem smo se smo se odločili, da želimo sestaviti ekipo, ki bo v prvi vrsti imela dve veliki želji – igrati za reprezentanco Slovenije in za kolajne na tekmovanjih. Še enkrat poudarjam, rezultati bodo pomembni. Vsakič, ko bomo stopili na igrišče, bomo morali igrati na zmago. A potrebno bo dati tudi priložnost igralcem, mlajšim in nekoliko starejšim, da igrajo igralnih mestih, na katerih v klubih dobijo manj priložnosti. Za napredovanje na višjo raven moramo razširiti znanje posameznikov in ekipe kot celote.”

PRIPRAVLJALNA TEKMA:

Sobota, 6. novembra (Novigrad/Poreč, Hrvaška):
HRVAŠKA : SLOVENIJA

Komentarji