Za uvod Eura proti Poljakom

Slovenski rokometaši so sinoči malo pred polnočjo srečno prispeli v Göteborg, eno od šestih prizorišč letošnjega evropskega prvenstva na Švedskem, Norveškem in v Avstriji. V četrtek zvečer se bodo prvič spoznali tudi z dvorano Scandinavium, kjer jih dan za tem ob 18.15 čaka uvodna preizkušnja s Poljaki. Tekmo bo v živo prenašala TV Slovenija 2.


Izbrana vrsta pod vodstvom novega selektorja Ljubomira Vranješa je v Zrečah v kratkem pripravljalnem obdobju delala z veliko vnemo. Vmes je odigrala pripravljalni tekmi, na kateri je suvereno opravila z Makedonci in Črnogorci. Toda pravi zrelostni preizkusi so šele pred njo. Slovenci najprej želijo uspešno opraviti s tekmovanjem v skupini F, ki jo bo gostil Göteborg ter se prek Poljakov, Švedov in Švicarjev prebiti v drugi del tekmovanja v Malmöju. Tja se bosta prebili najboljši izbrani vrsti, ki se bosta nato pomerili z dvema najboljšima reprezentancama iz skupine D (Francija, Norveška, Portugalska in BiH) ter skupine E (Danska, Madžarska, Islandija in Rusija).

Poljska, prva tekmica Slovenije v Skandinaviji, se je pred leti poslovila od svojega zlatega rokometnega rodu, a tudi njihovi nasledniki zahtevajo temeljito pripravo. Nekateri poljski igralci branijo barve najmočnejših evropskih klubov – Kamil Syprzak je član slovitega PSG-ja, Piotr Chrapkowski nemškega Magdeburga, mnogi igrajo za najmočnejša poljska kluba Vive Kielce in Wislo Plock, člana elitne lige prvakov.

Petkovi tekmeci fantov izpod Alp so v prvih dneh novega leta odigrali tri pripravljalne preizkuse. V španski provinci Cantabria so nastopili na mednarodnem turnirju in izgubili vse tri tekme. Rusi so bili boljši s 30:25, Španci s 35:31, Portugalska pa s 34:27.

Proti Poljakom brez Kavtičnika in Šoštariča

Poljski selektor Patryk Rombel je v Skandinavijo popeljal 17 igralcev, šestnajsterica za uvodno tekmo pa bo znana po četrtkovem večernem tehničnem sestanku. Tedaj bo svojo odločitev sporočil tudi slovenski selektor Ljubomir Vranješ, ki je na sever Evrope pripotoval z 18 igralci. Tekom prvega dela tekmovanja bosta nato oba selektorja lahko segla po dveh menjavah. Do dveh bosta upravičena tudi v morebitnem drugem delu ter končnici.

Poljaki bodo letos devetič v svoji zgodovini nastopili na prvenstvu stare celine. Prvič so na njem nastopili leta 2002, ko je le-tega prav tako – tedaj v samostojni organizaciji – gostila Švedska. Za tem so zbrali še sedem zaporednih nastopov, medtem ko se na sklepni del tekmovanja pred dvema letoma na Hrvaško niso prebili. Najboljšo uvrstitev je Poljska na evropskih prvenstvih zabeležila leta 2010 v Avstriji, ko je bila četrta.

Slovenija se bo v drugem krogu v nedeljo, 12. januarja, pomerila s Švedsko, v torek, 14. januarja, pa s Švico. Obe tekmi se bosta pričeli ob 18.15.

PRVI DEL, SKUPINA F (GÖTEBORG, ŠVEDSKA):

1. kolo, petek, 10. januarja, ob 18.15:
SLOVENIJA : POLJSKA (prenos na TV Slovenija 2)

2. kolo, nedelja, 12. januarja, ob 18.15:
ŠVEDSKA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2)

3. kolo, torek, 14. januarja, ob 18.15:
ŠVICA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2)

Komentarji