Začetek Evropskega prvenstva na najlepši način

Slovenska reprezentanca do 20 let je na domačem prvenstvu v Celju nastope v skupinskem delu začela z zmago proti Izraelu s 33:31 (17:13). Slovenci so dobrih sedem minut pred koncem tekme zaostajali za dva zadetka (26:28), nato pa v pičlih dobrih dveh minutah z delnim izidom 4:0 tekmo prelomili v svojo prid. Najboljši strelec je bil najmlajši član slovenske izbrane vrste Mai Marguč, ki je za 9 zadetkov potreboval 12 strelov. V petek (19.00) bo Slovenija v 2. krogu skupine E igrala proti Italiji.


 

Pred prvo slovensko tekmo sta v dvorani Golovec premierno prvenstvo s 24 reprezentancami, ki bodo do 21. julija odigrale 96 tekem, odprla celjski župan Matija Kovač in predsednik Evropske rokometne zveze (EHF) Michael Wiederer. Otvoritveni ceremonial in številni znanci, prijatelji in sorodniki slovenskih upov niso pustili ravnodušnih, saj so tekmo odprli v velikem krču. Izraelci so večji del prvega polčasa, kljub rdečemu kartonu, ki ga je po dobrih 18 minutah igre, zaradi udarca v obraz, prejel Ben – Or Gonen, držali korak z gostitelji. Še manj kot tri minute pred odmorom so zaostajali le za zadetek (14:13), nato pa je sledil silovit finiš Slovenije, ki je do odmora zadela še trikrat (dvakrat Ključanin in Marguč) ter na odmor odšla s prednostjo štirih zadetkov.

Kljub občutnemu zaostanku se Izraelci niso vdali. V nadaljevanju so s stalnimi menjavami obramb, razpoloženim vratarjem Talom Peledom (12 obramb) ter pogosto z igro brez vratarja s sedmimi proti šestim v polju, so držali korak s Slovenci. Ko so dobrih sedem minut pred koncem tekme dosegli svoje najvišje vodstvo na tekmi (26:28) je gledalcem na tribunah enega izmed hramov slovenskega rokometa zastal dih. Zasedba Klemna Luzarja je takrat pokazala pravi značaj, odgovornost nase pa sta prevzela predvsem Marguč, ki ga je na tribunah spremljal tudi najstarejši brat in članski reprezentant Gašper, ter kapetan Lun Ključanin. Slovenci so s štirimi zaporednimi zadetki poskrbeli za navdušenje med navijači Florjani in ostalim občinstvom. Eliran Markovich je z golom v zadnji minuti za –1 vrnil nekaj upanja Izraelu, vsega pa je bilo konec po edinem zadetku krožnega napadalca Maja Jelena, ki je 52 sekund pred koncem tekme postavil končni izid 33:31.

V slovenski izbrani vrsti velja izpostaviti učinek Marguča, ki je devetim golom dodal še tri asistence, z zadetkom manj (osem golov) in prav tako tremi asistencami pa se je izkazal tudi Nace Zajc.

Klemen Luzar, selektor slovenske reprezentance 20 let:
“Kot smo pričakovali je bila tekma zelo težka. Izraelci so s stalnim spreminjanjem obramb in igro 7 na 6 v polju spreminjal ritem. Mi smo bili na začetku tekme v velikem krču, nikakor nismo uspeli zaigrati bolj sproščeno. Na koncu smo z veliko mero borbenosti le uspeli streti moštvo Izraela. Fantom borbenosti ne morem oporekati. Prva tekma na prvenstvu je vedno najtežja, zato sem zmage zelo vesel. Na četrtkovi tekmi proti Italijanom bomo v vlogi favorita. Ne glede na nov sistem tekmovanja o razliki med danimi in prejetimi zadetki ne razmišljamo. Najbolj pomembno je, da tekmo zmagamo in da odigramo tako kot znamo. Ali bo to z majhno ali večjo razliko na koncu koncev ni najbolj pomembno. V vsakem primeru nas po tekmi z Italijo v nedeljo čaka še Danska, tako da je vse še odprto” 

 

Mai Marguč, slovenski reprezentant:
” Prva tekma je vedno najtežja. Vesel sem, da smo prebili led in pokazali, da smo boljši od Izraela. Skozi celotno tekmo smo imeli težave z realizacijo, a smo na koncu vseeno prišli do zmage. Brat Gašper mi je po tekmi čestital. Bil je zadovoljen z mojo igro, dal pa mi je še nekaj nasvetov predvsem, kar se tiče strelov na gol.”

Slovenija bo že v četrtek (19.00) odigrala tekmo 2. kroga skupine E proti Italiji, ki je v uvodnem krogu visoko izgubila proti Danski (38:21).

Vstopnice za ogled tekem evropskega prvenstva za rokometaše do 20 let so na voljo na vseh prodajnih mestih sistema Eventim (iskalnih fizičnih prodajnih mest se nahaja TUKAJ) ter preko spletne platforme na povezavi TUKAJ. Cena dnevne vstopnice vse do zaključnega dela v dvorani Zlatorog znaša 12 EUR (v predprodaji 10 EUR), možen pa je tudi nakup družinske vstopnice (2+1), ki za 30 EUR (v predprodaji 25 EUR) omogoča vstop dvema odraslima osebama in otroku do 16 let. Še dodatno ugodnost prinaša nakup paketa dnevnih vstopnic za vse tri igralne dni v posamezni dvorani.

EVROPSKO PRVENSTVO DO 20 LET

Sreda, 10. julij (Slovenija, Celje):

SLOVENIJA – IZRAEL 33:31 (17:13)

Slovenija: Šalamon (5 obramb), Mesarec (1 obramba), Jelen 1, Smolič 1, Malović, Korošec 3, Marguč 9, Korže Lesjak 1, Belej 1, Starman, Tatar 1, Begić 2, Kačičnik, Ključanin 4, Pratnekar 1, Zajc 8 (6)

STATISTIKA

Četrtek, 11. julij, ob 19.00 (Celje, ŠD Golovec):
SLOVENIJA : ITALIJA (spletni prenos na EHF TV)

Sobota, 13. julij, ob 19.00 (Celje, ŠD Golovec):
SLOVENIJA : DANSKA (spletni prenos na EHF TV)

SLOVENSKA REPREZENTANCA NA EP DO 20 LET
Igralec Igralno mesto Rojen Višina Klub
Alen Begič Zbačnik levo krilo 2004 186 RD Riko Ribnica
Žiga Belej desno krilo 2004 190 RK Celje Pivovarna Laško
Maj Jelen krožni napadalec 2005 197 RJ Celje Pivovarna Laško
Luka Kačičnik levo krilo 2005 182 RJ Celje Pivovarna Laško
Lun Ključanin srednji zunanji 2004 189 MRK Ljubljana
Lucijan Korošec krožni napadalec 2004 201 RK Celje Pivovarna Laško
Žan Korže Lesjak krožni napadalec 2005 184 RK Celje Pivovarna Laško
Tio Malovič levi zunanji 2005 194 RK Celje Pivovarna Laško
Mai Marguč desni zunanji 2006 188 RK Celje Pivovarna Laško
Ian Mesarec vratar 2004 197 RK Celje Pivovarna Laško
Aljaž Pratnekar desno krilo 2005 180 RK Gorenje Velenje
David Smolič levi zunanji 2004 194 RK Trimo Trebnje
Nande Starman desni zunanji 2005 197 RD Urbanscape Loka
Mark Šalamon vratar 2004 196 RK Trimo Trebnje
Malik Tatar levi zunanji 2005 192 RK Gorenje Velenje
Nace Zajc srednji zunanji 2004 175 MRK Krka
ŠTAB REPREZENTANCE DO 20 LET
Klemen Luzar trener reprezentance
Marko Oštir pomočnik selektorja
Aleš Anžič trener vratarjev
Jakob Štarkl terapevt
Mitja Drobež tehnični vodja
Komentarji