Začetki slovenske elitne stoterice

Za moško rokometno reprezentanco je po osamosvojitvi zaigralo že skoraj 200 različnih igralcev. Spodnja polovica tega seznama, je za državni grb zaigrala na trinajstih tekmah ali manj.


Vrh današnje 1.NLB lige krojijo klubi z bogato zgodovino. Med njimi sta že vrsto let zasidrani ekipi iz Celja in Velenja, ki si med seboj izmenjujeta naslove državnih, pokalnih in superpokalnih zmagovalcev. Ekipe, ki štajerskima rokometnima velikanoma dihajo za vrat pa se menjujejo. To so predvsem klubi iz Trebnjega, Ribnice in Kopra.

Igralci naših najboljših klubov sestavljajo tudi večji del današnje reprezentance. Tako je med igralci, ki so zastopali slovenski grb največ tistih, ki so igrali oz. igrajo za Celje. Tridesetim Celjanom dela družbo še 12 Trebanjcev, 10 Velenjčanov, 9 igralcev prestolnice, 6 Slovenjgradčanov, 4 Škofjeločani, 4 igralci iz Trbovelj, 3 Ribničani in 2 igralca Kopra. Iz naštetega lahko tudi mlajše generacije razberejo, da je današnji RD Rudar iz Trbovelj le še bleda senca tistega kar je bil pred le nekaj desetletji. Te številke prikazujejo povezanost med kvalitetnim delom pri mlajših kategorijah, razvrstitvami klubov v najmočnejši slovenski ligi in številom vpoklicanih na reprezentančne akcije.

Ne moremo in ne smemo reči, da naše najboljše ekipe pretežno slonijo na kvaliteti tujih igralcev. Po pregledu mladinske in kadetske končne razporeditve ugotovimo, da imajo najmočnejši klubi 1.NLB lige odlični podmladek. Klubi, ki se v zadnjih petih letih najpogosteje pojavijo na turnirju zaključne četverice pri mladincih in kadetih so: Celje Pivovarna Laško, Gorenje Velenje, RD Slovan, Škofja Loka, Ivančna Gorica in Ig. Najboljša štajerska kluba sta tako »vedno vroči kovačiji« za nastanek slovenske elite. Njima se pridružujejo predvsem primorski ekipi Koper in Izola, ljubljanska kluba Slovan in Ig, dolenjska kluba Trebnje in Ribnica ter Škofja Loka in Sviš – Ivančna Gorica.

Slovenski fantje so tako sestavni del najboljših evropskih klubov že vrsto let in glede na rezultate mlajših generacij, ki ponosno zastopajo slovenske barve, bo tako ostalo tudi v prihodnje.

Komentarji