O ljubljanskih in novomeških trdnjavah

Slovenke so na domačem evropskem prvenstvu prišle do najboljše uvrstitve na tekmovanju stare celine. Pohvale tako letijo v napadalni kot obrambni del igre. A tokrat bomo izpostavili predvsem naše tri vratarke. Branka Zec, Maja Vojnovič in Amra Pandžić so branile nadpovprečno, kaj nadpovprečno, vrhunsko čez celotno prvenstvo. Na šestih odigranih tekmah, so kar šestkrat presegle mejo 30% odbranjenih strelov, še dvakrat pa so bile blizu tega procenta.


“V obrambi se dobivajo tekme”. Stavek, ki ga poznajo vsi rokometaši in rokometašice. Poved, ki jim jo trenerji vtisnejo v glavo že v mlajših selekcijah. Misel, ki jo je potrebno nositi v sebi na vsaki tekmi in treningu.

Slovenske vratarke Branka Zec, Maja Vojnovič in Amra Pandžić so eden glavnih razlogov za najboljši dosedanji uspeh v ženskem rokometu pri nas. Bile so eden od razlogov, da so naše rokometašice držale priključek z najboljšimi reprezentancami na svetu. Ljubljančanki in Novomeščanka so si izmenjavale odlične predstave ter dajale upanje tudi takrat, ko ni bilo vse rožnato v napadu.

1.krog (proti Danski)

Branka Zec – 6/16 branjenih strelov – 37,5% 

2.krog (proti Švedski)

Amra Pandžić – 8/28 branjenih strelov – 28,6%

3.krog (proti Srbiji)

Amra Pandžić – 9/25 branjenih strelov – 36%

4.krog (proti Hrvaški)

Amra Pandžić – 13/28 branjenih strelov – 46,4%

Maja Vojnovič – 1/3 branjenih strelov – 33,3%

5.krog (proti Norveški)

Branka Zec – 2/4 branjenih strelov – 50%

Maja Vojnovič – 6/16 branjenih strelov – 37,5%

Amra Pandžić – 4/18 branjenih strelov – 22,2%

6.krog (proti Madžarski)

Branka Zec – 2/7 branjenih strelov – 28,6%

 

Za Branko je bilo to zadnje poglavje med vratnicami Slovenije (več o tem tukaj). Zec je slovenske barve prvič branila leta 2006, trenutno pa brani v nemškem VfL Waiblingen. Novomeščanka Maja Vojnovič je svojo kariero začela v domači Krki.  24-letna vratarka je svojo člansko rokometno pot nadaljevala pri Krimu. Trenutno brani na Madžarskem, že naslednjo sezono pa se seli v Francijo. Njena odlična predstava na tekmi z Norveško, je eden glavnih razlogov za napet boj med domačimi igralkami in devetkratnimi evropskimi zmagovalkami. Še ena izmed dolge vrste Krima, je Amra Pandžić. Po dobrih predstavah v Ljubljani, se je slovenska čuvajka mreže preselila v Francijo. Vmes je rokometno kariero za 3 leta prekinila in se posvetila študiju matematike. Kasneje je nadaljevala v Žalcu, Krimu, francoskem Brestu in Turčiji. Amra se je proti Srbkinjam očitno le ogrela, kasneje pa nizala visoke procente kot za šalo. 

Seveda pripomore dejstvo, da je bilo prvenstvo odigrano v slovenskih dvoranah. Vsekakor je k vsemu temu pripomogla publika. A vseeno vemo, da to ni nikakršna garancija za visoke odstotke in ostalo dobro statistiko. Da se ne dolgovezimo… Dekletom kapa dol na vrhunskih predstavah v slovenskem dresu.

 

 

 

Komentarji