Zgodovina se ponavlja!

Za nami je še ena sezona v Ligi prvakinj. Zgodovina se je ponovila, Vipers je s tretjim zaporednim naslovom potrdil svetovno dominacijo. Edina Slovenka na turnirju zaključne četverice je bila Ana Gros, ki je z Györom osvojila bron in zadala Esbjergu še četrti zaporedni poraz v tem zaključnem delu tekmovanju. 


TEKMA ZA 3. MESTO
Györi Audi ETO KC – Team Esbjerg
28:27 (16:9)

Györ je proti bronu odločno zakorakal v šesti minuti srečanja, ko se je začela glavna madžarska ofenziva. Z delnim izidom 8:1, so se varovanke Ambrosa Martina hitro odlepile od nasprotnic. V vratih je bila tokrat izjemno razpoložena Sandra Toft, ki je že v prvem polčasu zbrala 13 obramb (59%). Mlada norveška reprezentantka Henny Reistad je na tekmi za bron dosegla 5 zadetkov in tako s skupno 60 zadetki v Final4 Lige prvakinj postala najboljša strelka najprestižnejšega zaključnega turnirja (prehitela je nekdanje rokometašice Györa – Nycke Groot in Anito Görbicz). Kmalu po vstopu v drugi del tekme so na plin pritisnile danske podprvakinje, ki so v 48. minuti rezultat izenačile na 22:22 in tako se je tekma začela znova. Na krilih Ane Gros (6 zadetkov, 5 v drugem polčasu) je madžarski zasedbi uspelo zaustaviti nalet varovank Jesperja Jensena. Slovenska reprezentantka je z zadnjim golom za domačo zasedbo zapečatila usodo in Esbjerga, ki na zaključnem turnirju Lige prvakinj še ni dosegel zmage (4 porazi, 0 zmag).

 

 

TEKMA ZA 1. MESTO
Vipers Kristiansand – FTC-Rail Cargo Hungaria
28:24 (14:13)

Norvežanke so uverturo pričele zelo udarno (5:1) in takoj pritisnile na domače ljubljenke, ki pa so v letošnji sezoni že večkrat zrežirale neverjetne preobrate (zadnjega na polfinalni tekmi proti Esbjergu). Napad je pri Norvežankah ponovno deloval kot dobro naoljen stroj, iz ozadja pa je svojo zimzeleno formo pokazala 43-letna vratarka Katrine Lunde, ki je zaustavila 16 strelov s 47% uspešnostjo. Norveška reprezentantka je tako postala prva rokometašica, ki je osvojila Ligo prvakinj sedemkrat! Odličen teden je nadaljevala tudi Anna Vyakhireva, ki je postala prva desna zunanja, ki je prejela nagrado za najkoristnejšo igralko zaključnega turnirja in osvojila svoj prvi naslov v Ligi prvakinj. Madžarke so se po slabih uvodnih minutah pobrale in do polčasa, na plečih Szandre Zacsik znižale zaostanek na minimum.  A drugi polčas je od samega začetka pripadel Skandinavkam. Anna Vyakhireva (6), Sunniva Andersen (6), Jamina Roberts (5) in Marketa Jerabkova (4) so postale glavne strelke najboljše ekipe zadnjih treh sezon. 

 

V sezoni 2017/18 je Vipers debitiral v najprestižnejšem klubskem tekmovanju, zadnja tri leta pa osvojil laskavi naslov. Norveški klub je šele drugi, ki je uspel osvojiti tri krone zapored (še Györ 2017, 2018 in 2019). Se lahko naslednjo sezono spiše zgodovina, ko bodo Norvežanke naskakovale še četrti zaporedni naslov? Vsekakor bo vsaj nekoliko drugače saj se poslavlja trener Ole Gustav Gjekstad, ki bo sedel za krmilo Odenseja, na njegovo mesto pa bo stopil njegov dosedanji pomočnik Tomas Hlavaty.  

Katrin Lunde je v svojo vitrino pospravila še rekordno sedmo lovoriko Lige prvakinj. Konkurenco je pokorila z Viborgom 2009 in 20210, z Györom 2013 in 2014 ter z Vipersom 2021, 2022 in 2023. Pri moških je to uspelo le Andreiu Xepkinu, ki je šestkrat slavil z Barcelono in enkrat s Kielom. 

Jana Knedlikova, desno krilo Vipersa, je osvojila Ligo prvakinj že šestič zapored! V letih 2017, 2018 in 2019 jo je osvojila z Györom, zadnja tri leta pa z Vipersom. Čehinja je vse tri sezone na Norveškem dosegla več kot 50 zadetkov v Ligi prvakinj. 

 

FOTO: EHF

 

Komentarji