Zorman in Adžić predstavila seznama za priprave na OI

Selektorja slovenskih rokometnih reprezentanc, Uroš Zorman, ki vodi moško, ter Dragan Adžić, ki bdi nad žensko zasedbo, sta predstavila seznam vabljenih igralcev in igralk za prihajajoče olimpijske igre v Parizu. Te se bodo za Slovenke začele že dan pred uradnim odprtjem iger 25. julija, za moški del izbrane vrste pa dva dni kasneje.


Adžićeve varovanke se bodo ob svojem krstnem nastopu na olimpijskih igrah najprej pomerile proti Danski, nato pa v skupinskem delu sledijo še dvoboji proti Južni Koreji (28. 7.), Nemčiji (30. 7.), Norveški (1. 8.) in Švedski (3. 8.).
 
Slovenke so se znašle v zelo zahtevni skupini s tremi favoriziranimi predstavnicami iz severne Evrope. Kljub temu Črnogorec na slovenski klopi verjame, da se lahko s seznamom, ki ga je obelodanil na ponedeljkovi novinarski konferenci, zoperstavijo vsem tekmicam.
 
“Najbolj pomembno je, da so igralke zdrave. To je zasedba, ki je opravila celoten cikel do olimpijskih iger. Prepričan sem, da so vse igralke od uvrstitve na olimpijske igre v polnem pogonu zanje. Imamo zelo zahtevno skupino, zato moramo biti v določenih stvareh bolj konkurenčni kot doslej. Imamo prostor za napredek, smo samozavestni in verjamem v uspešen prvi slovenski nastop na olimpijskih igrah,” je uvodoma dejal Adžić.
 
Presenečenj na samem seznamu ni. Selektor bo v Francijo odpeljal preizkušene moči, ki so si na olimpijskem turnirju v Nemčiji po porazu proti Nemčiji ter zmagah proti Paragvaju in Črni gori izborile prvi nastop na olimpijskih igrah.
 
Ženske bodo priprave sicer začele 1. julija na Rogli, že prej pa bodo reprezentantke v Ljubljani skupaj delale po individualnem programu. Na Rogli bodo 9. julija odigrale pripravljalno tekmo za zaprtimi vrati proti Madžarski, 13. julija pa bodo še enkrat tekmice Madžarke, tedaj v Györu. Zadnja tekma pred igrami bo 17. julija proti Braziliji na Kodeljevem. V Pariz bodo odpotovale 20. julija.
 
Moška reprezentanca se bo zbrala 22. junija v Kranjski Gori, kjer bo opravila tudi večji del priprav. Prva pripravljalna tekma jo čaka 8. julija proti Egiptu v Celju, nato pa 13. julija prav tako proti Madžarski v Györu. Po nadaljevanju priprav 22. julija sledi odhod na prizorišče olimpijskih iger, kjer bodo Zormanovi izbranci dan kasneje igrali še za javnost zaprto pripravljalno tekmo proti Franciji.
 
Rokometaši imajo z nastopi na OI več izkušenj. Boji na športnem veledogodku v Parizu bodo četrti v zgodovini, potem ko je Slovenija nastopila že v Sydneyju 2000, Atenah 2004 ter Riu de Janeiru 2016. Za nekaj igralcev in tudi selektorja Zormana to ne bo prvi olimpijski ples, a zato nič kaj manj pomemben.
 
Na seznamu zato ni večjih presenečenj, a znova preglavice povzročajo poškodbe. Na seznamu ni organizatorja igre Barcelone Domna Makuca, ki se po težki poškodbi kolena počasi vrača na igrišče, tudi številni drugi imajo težave.
 
“Domen še ni pripravljen. Ne bi bilo pošteno do njega, da se zdaj nanj pritiska. Dean Bombač in Miha Zarabec sta na bolniški. Kaže na to, da bi lahko bila pripravljena do priprav. Zarabec ima pregled pri specialistu za ramena, Klemen Ferlin ima težave z ahilovo tetivo, Gašper Marguč do danes še ni stopil na igrišče, Nik Henigman pa je še v procesu okrevanja in naj bi bil do začetka priprav povsem nared, in tako dalje …” je o poškodbah v svojem slogu dejal Zorman.
 
“Kar se tiče izbora igralcev, imamo ogromno problemov, a tega smo vajeni. Do 22. junija imamo še nekaj časa. Bomo videli, kaj nam bo ta čas prinesel. Upam, da bo ta spisek ostal, kakršen je,” je še dodal selektor.
 
Slovenci bodo prvo tekmo na OI odigrali proti Španiji, nato pa Zormanove varovance čakajo še obračuni s Hrvati (29. 7.), Švedi (31. 7.), Japonci (2. 8.) in Nemci (4. 8.).
 
Skupina je vsekakor zahtevna, a predstavlja pravšnji izziv za slovensko zasedbo, ki je doslej najvišje posegla do četrtfinala v Sydneyju in Riu.
 
Na olimpijskih igrah bosta po pravilih slovenski rokometni ekipi šteli po 14 igralk in ne 16, kot je sicer v navadi na vseh ostalih velikih tekmovanjih. Selektorja bosta tekom tekmovanja segla po treh menjavah, a bosta vsako lahko izvedla le zaradi zdravstvenih razlogov, športnik pa po menjavi ne bo več imel pravice nastopa na olimpijskem turnirju.
 
 
Komentarji