ZORMAN: “Nova pravila so kost za glodanje”

Eden najboljših slovenskih rokometašev vseh časov se je odločil za nov korak v karieri. Potem, ko je svojo igralsko pot zaključil, je postal pomočnik trenerja v poljskih Kielcah, sedaj pa svojo trenersko kariero nadgrajuje s funkcijo, ki jo bo opravljal v slovenski izbrani vrsti. Postal je desna roka selektorja Veselina Vujovića.


S Kielcami je Uroš Zorman osvojil vse, kar se osvojiti da, zdaj želi Slovenijo popeljati na olimpijske igre v Tokiu. Poleg tega je nekaj govora tudi o knjigi, ki naj bi jo napisal in pa tudi njegovi poslovilni tekmi.

Zorman pravi, da žoge in igranja prav nič ne pogreša: “Avtoriteto si krepiš z znanjem. Ljudje vedo, da ga imam in da jim lahko kaj razložim. Zaradi tega me spoštujejo,” je za Sportal povedal Zorman in tudi malce potožil: “Ko si zunaj, sanjaš o tem, da bi odšel domov. Ko pa prideš domov in opraviš vse stvari, ki si jih želel, ti je zelo lepo pri srcu, a se moraš počasi vrniti. In tako ponovno. Zato se veselim vsake vrnitve domov.”

“Prej ali slej se bom tudi jaz vrnil v Slovenijo. V bližnji prihodnosti. Ne nameravam več dolgo ostati v tujini. Slovenija je le Slovenija. To je pač moj dom in bo vedno,” je Zorman sklenil misel o domovini. 

NOVEGA IZZIVA V REPREZENTANCI SE VESELI

Nove stopničke v svoji trenerski karieri se Ljubljančan že zelo veseli: “Veselim se že reprezentančnega utripa, stalnega ritma z izbrano vrsto. Pogrešal sem ga.” 

In kakšna je razlika med igralsko in trenersko funkcijo? “Biti pomočnik trenerja je naporno. Mi je bilo pa, iskreno povedano, kot igralcu lažje. Skrbel sem samo zase, prišel na trening, ga opravil in se vrnil domov. Zdaj pa moraš skrbeti za 16 ali 17 igralcev, delati načrte, se dogovarjati z njimi in se pri tem še izobraževati.” 

“V čast mi je biti del rokometne reprezentance.”

Zorman je pojasnil, da z njegovimi nalogami, ki jih bo izpolnjeval v reprezentanci, še ni povsem seznanjen: “Kar zadeva sodelovanje v reprezentanci, bom vedel več, ko pridem v Slovenijo. O tem se moramo še pogovoriti. Šef bo povedal več o tem, kako si vse skupaj predstavlja.”

BOLJ UMIRJEN KOT TRENER

“V nekem trenutku je treba malce dvigniti glavo, v določenem spet malce spustiti. To je treba uravnavati po občutku. Če bi se opisal, sem zdaj bolj miren kot igralec. V tej smeri bom poskušal nadaljevati,” je novopečeni pomočnik selektorja opisal razliko v temperamentu med igralskim in trenerskim Zormanom.

“Morali bi uvesti nova pravila, a to je dolga kost za glodanje.”

Je biti bolje temperamenten kot Vujović ali umirjen kot Šerbec? “O tem lahko spregovorim kot nekdanji igralec. Če se je kdo drl name, sem imel tako močen značaj, da me to ni prizadelo. Nisem padel pod to. Ni me sprovociralo, ampak sem mogoče dal še več od sebe in tako pokazal še več. Seveda pa zdaj prihajajo mlajše generacije, ki so malce bolj občutljive in gledajo na to drugače. Vsi vemo, kakšni so današnji otroci, generacije se menjajo. Zaradi tega je treba neke stvari tudi prilagoditi. Imamo pa v strokovnem vodstvu tudi Uroša Šerbca. Ne morejo biti vsi nervozni ali pa vsi mirni, to ne bi nikamor peljalo. Mora biti kombinacija. Takšna, kot sta onadva. Ta ustreza vsem. To je za zdaj uspešna pot,” je pojasnil Zorman.

TOKIO 2020 JE ŽELJA, NIKAKOR NUJA

“Dobro, v življenju ni nič nujnega. Tudi po Tokiu se bo igral rokomet. Če se ne bo, lahko to pomeni le to, da sveta ne bo več,” je začel razlagati legendarni slovanski rokometaš in nadaljeval: “Če to pogledam z igralske, zdaj tudi trenerske perspektive, je to velika želja. To so sanje vsakega športnika. Nekateri smo že bili na olimpijskem turnirju, drugi še ne. Iti na olimpijske igre je največ, kar lahko v športu sploh dosežeš. Zato si zelo želimo nastopa v Tokiu.”

“Šport je največja reklama Slovenije!”

SODNIKI? “TO BO TREBA SPREMENITI”

Tako v slovenskem prvenstvu kot v mednarodnih tekmovanjih na najvišji ravni so sodniki skupni imenovalec, ki združuje mnenje prav vseh in s tem se strinja tudi Uroš Zorman: “To bo treba spremeniti. Če bomo hoteli iti v korak z najbolj globalnimi športi. To je tudi eden izmed razlogov, zakaj tako zaostajamo za košarko in nogometom. Pravila moramo bolj določiti, da bodo postala bolj jasna, in ne dati več toliko vpliva sodnikom. Potem bo rokomet postal še bolj razumljiv in zanimiv za gledalce, tudi za sponzorje.”

Kritizira predvsem velik vpliv, ki ga imajo sodniki na igro: “Treba bo spremeniti predvsem to, da sodniki ne bodo imeli takega vpliva na igro, kot jo imajo zdaj.”

UVEDEL POJEM KAVČARJI IN OSVOJIL VSE, KAR SE JE OSVOJITI DALO NA KLUBSKI RAVNI

“S tem se res več ne obremenjujem. Mi je pa všeč, da je ostal ta slogan, da se ob njega vsak spotakne ali pa obregne ter ga uporabi za začetek svoje zgodbe. Nekaterim je všeč, nekaterim ni,” je dejal Zorman in hkrati pohvalil te iste “kavčarje”: “Bom pa rekel tudi to, da se je od takrat marsikaj spremenilo na bolje. Da razni navijači in gledalci gledajo na nekatere stvari malce drugače. Vesel sem, kar zadeva to.”

“Ko izgubljamo tekmo, je najhuje meni.”

“Vidim, da ljudje to počasi razumejo in da je vse manj teh kavčarjev. V narekovajih. To mi je všeč. Na koncu koncev se vidi, da ima reprezentanca lepo polne tribune, da je tudi Celje letos naredilo premik, ljudje ga spodbujajo in gledajo ne glede na rezultat. To je edino pravilno. Slovenci smo majhni. Premalo nas je, da ne bi spoštovali še tistega, kar imamo,” je pojasnil tvorec največjega slovenskega rokometnega uspeha. 

NE SAMO POSLOVILNA TEKMA, AMPAK TUDI …

“Ideja obstaja, morda se bo uresničila. Bomo videli, kaj se bo iz tega izcimilo. Želja obstaja, prispela je lepa ideja. Če se bo to zgodilo, bo to nekaj najlepšega. Pomembno je, da sklenem zadevo v krogu prijateljev,” je dejal pomočnik selektorja in poleg tega napovedal tudi nov projekt: “Ne pogovarjamo pa se le o poslovilni tekmi, ampak tudi o tem, da bi o meni napisali knjigo. Načrt bi se lahko uresničil še to leto.”

Na Sportalu so res opravili obsežen in vrhunski intervju z našim nekdanjim kapetanom izbrane vrste in tvorcem premnogih slovenskih rokometnih uspehov. Več si lahko preberete TUKAJ.

 

Komentarji