ŽREB mlajših reprezentanc za velika tekmovanja

Slovenski moški rokometni reprezentanci do 18 in 20 let sta na četrtkovem žrebu na Dunaju dobili prve tekmece na letošnjih evropskih prvenstvih. Mladinci se bodo v juliju borili v Celju z okolico, kadete tekmovanje avgusta čaka v Podgorici..


Med 10. in 21. julijem bo Slovenija gostila novo rokometno prvenstvo. Kot gostitelji tekmovanja so v mladinski reprezentanci imeli priložnost sami izbrati skupino prvega dela. Glavni trener Klemen Luzar se je odločil za skupino E z Dansko, Italijo in Izraelom. “Pred žrebom smo izvedeli za sistem tekmovanja, ki je nekoliko drugačen kot v preteklih letih. Kot gostitelj tekmovanja smo imeli priložnost izbrati skupino, v kateri bomo nastopali. V prvem bobnu so se nahajale res kakovostne reprezentance, zato smo se mi pri izboru predvsem osredotočili na tekmece iz tretjega in četrtega bobna. Italije in Izraela sicer še ne poznamo najbolj, a po ratingu sta bila najprimernejša tekmeca v naši želji, da se na prvenstvu skušamo prebiti čim višje,” je izbor pojasnil Luzar.

Izbrano vrsto rokometašev do 18 let, ki jo vodi Marko Šibila, je ples kroglic v prvem delu posadil v skupino A, kjer ji bodo družbo delale še reprezentance Hrvaške, Srbije in Grčije. “Pri mlajših reprezentancah nikoli ne veš, kakšno je razmerje moči. Zagotovo nas čaka zanimiva skupina prvega dela, kjer se poleg nas nahajajo še soseda Hrvaška, tudi Srbija ima zagotovo dobro ekipo. Medtem o Grkih še nimamo pravih podatkov, a tudi oni morajo imeti kakovost, da nastopajo med evropsko elito. Na tekmovanju nas čaka problematičen sistem tekmovanja, ki zelo otežuje napredovanje med najboljših osem ekip. Ne glede na vse se bomo borili, naredili največ, kar bo možno, razvijali igralce in poskušali narediti nove kakovostne rokometaše, ki bodo v prihodnjih letih kandidirali tudi za nastop v članski izbrani vrsti,” je po žrebu dejal Šibila. Prvenstvo v črnogorski prestolnici bo na sporedu med 7. in 18. avgustom.

Na obeh prvenstvih bo 24 sodelujočih ekip v 12 dneh odigralo 96 tekem. V prvem delu se bodo znotraj šestih skupin s po štirimi reprezentancami pomerile po enokrožnem sistemu. V boju za najvišja mesta bodo z napredovanjem v drugi del tekmovanja ostale zmagovalke skupini ter dve najboljši drugouvrščeni reprezentanci – ena iz skupin A, B in C, druga iz skupin D, E in F. V dveh novonastalih skupinah se bo četverica borila za najvišji mesti in s tem vstop v polfinale. Skupino G bodo tvorile prvouvrščene ekipe skupin prvega dela A, B in C ter najboljša drugouvrščena ekipa iz skupin D, E in F, skupino H pa preostale štiri ekipe. Polfinalna dvoboja bosta na sporedu 20. julija, dan za tem sledita še obe tekmi za medalje. Izbrane vrste, ki se ne bodo uvrstile v drugi del ali v polfinale, do konca prvenstva čakajo tekme za končno razvrstitev.

Komentarji