Na današnji dan pred 20 leti…

Natanko pred dvajsetimi leti, 17. maja 2003, so rokometašice Krima Mercatorja še drugič v zgodovini postale evropske prvakinje! Sprehodimo se po spominih, ki jih je prinesla ta čudovita sezona.


Pisalo se je leto 2003. Bila je sobota, 17. maja. 

Dan, ki bo z zlatimi črkami zapisan v zgodovino slovenskega rokometa. Rokometašice Krim Mercatorja so pred domačimi navijači na drugi finalni tekmi EHF Lige prvakinj na kolena spravile špansko Valencio in si tako še drugič v zgodovini ljubljanskega kolektiva pokorile vso evropsko konkurenco. Za drugo zvezdico v grbu dvakratnih evropskih prvakinj!


Zgornja vrsta: Deja Doler, Barbara Gorski, Luminita Dinu, Olga Čečkova, Silvana Ilić, Monika Frol, Branka Mijatovič, Olena Iatsenko, Tanja Oder
V sredini: Jure Janković (vodja ekipe), Robert Beguš (pomočnik trenerja), Marjan Doler (podpredsednik), Tone Tiselj (trener), Tina Bogovič (sekretarka), Blažo Marojević (fizioterapevt)
Spodnja vrsta: Anja Frešer, Sandra Kolaković, Natalija Borisenko, Agnieszka Matuszewska, Katja Kurent Tatarovac, Tanja Tomanović, Nataša Derepasko, Mira Vinčič

 

Sezona 2002/2003 se je že sama po sebi začela zmagovito. Tigrice so v skupinskem delu najelitnejšega evropskega klubskega tekmovanja, ki so ga odprle na gostovanju pri španski Ferrobus Mislati in sklenile pri črnogorski Budućnosti, dobile prav vse tekme.

Sezona izločilnih bojev se je za varovanke Toneta Tislja nadaljevala na severu Evrope, kjer so prvič okusile tudi grenkobo poraza. Močna norveška ekipa Larvika je z minimalno prednostjo (22:21) dobila prvo četrtfinalno tekmo. A maščevanje na domačem parketu (30:25) je bilo toliko slajše. Larvik se je tudi v drugi zlati sezoni enega najuspešnejših slovenskih športnih kolektivov izkazal za tekmeca, preko katerega so Krimovke še enkrat več napredovale v polfinale Lige prvakinj.

Pet zadetkov prednosti (33:28) so si Krimovke priigrale na krilih domačih navijačev v dvorani na Kodeljevem proti danskemu Ikastu. In pot na povratno polfinalno srečanje je bila lahko nekoliko bolj sproščena. Ljubljančanke so z odlično predstavo prepričljivo dobile tudi drugo polfinalno tekmo (21:27) in si s tem zagotovile svoje mesto v velikem finalu EHF Lige prvakinj.

Španska Valencia je bila šele druga ekipa, ki je v sezoni 2002/2003 uspela premagati izjemno četo Toneta Tislja. A izid 30:27 na gostovanju je možnosti pred povratnim finalnim srečanjem ohranjal odprte. Sanje so ostajale žive. In sanje so 17. maja 2003 postale resničnost! Izjemna druga finalna tekma in zmaga z osmimi goli naskoka (36:28) proti Valencii. Po zadnjem zvoku sirene so poleg zmagoslavja, zadovoljstva in olajšanja na dan privrele tudi solze sreče in ponosa. Za DRUGO evropsko krono v zgodovini ljubljanskega kluba!

 

VIR: RK Krim Mercator
FOTO: Aleš Fevžer

Komentarji