REPREZENTANCA FERSKIH OTOKOV: Kdo so prvi nasprotniki slovenske izbrane vrste na EP 2024?

Izbrana vrsta Uroša Zormana bo januarja prihodnje leto na evropskem prvenstvu v Nemčiji zaigrala v skupini z Norveško, Poljsko in Ferskimi otoki. Prav debitanti na velikih tekmovanjih bodo prvi nasprotniki Slovencev. Kdo pa sploh so ti otočani? Kje igrajo njihovi igralci?


Ferski otoki (fersko Føroyar, dansko Færøerne, kar pomeni »Ovčji otoki«) so skupina otokov med Škotsko na jugu, Islandijo na severozahodu in Norveško na vzhodu. So uradno ozemlje Danske, od leta 1948 pa uživajo široko samoupravo na skoraj vseh področjih. 

S populacijo 53.000 prebivalcev, so najmanjša država, ki se je uvrstila na prvenstvo stare celine. 

Rokometna reprezentanca Ferskih otokov je v zadnjih letih v velikem porastu. Leta 2015 in 2017 so nastopili na prvenstvu reprezentanc v vzponu (IHF Emerging Nations Championship) in obakrat osvojili zlato. Dobro delo z mladimi se je prikazalo tudi na njihovi uvodni tekmi evropskega prvenstva U20, ko so premagali silovito Dansko, kasneje pa še Norveško in Poljsko. V drugem krogu so se Ferci pomerili s Slovenci, naši pa so takrat tesno slavili z 28-27. Danski pridih se vsekakor čuti…

Njihovi reprezentanti so večinoma sestavni del skandinavskih klubov. Veliko njihovih reprezentantov igra v domačem klubu H71, ki je letos igral v evropskem pokalu, izločil jih je Partizan. Nekaj igralcev igra za danski KIF, ki letos zaseda peto mesto v danski ligi, pred slabim desetletjem pa so se še zadnjič pojavili v Ligi prvakov. 

Njihova dva najboljša posameznika sta gotovo Hakun West Av Teigum ter Elias Ellefsen á Skipagøtu. Hakun igra na položaju desnega krila v danskem Skandeborgu, 21-letni krilaš pa bo že od naslednje sezone zaigral za berlinske lisice. Nekaj mesecev mlajši Elias je srednji zunanji v vrstah švedskega Sävehofa. Z njimi je 2021 osvojil švedsko ligo, naslednjo sezono pa švedski pokal. V sezoni 2021/22 je bil proglašen za najboljšega srednjega zunanjega v švedski ligi ter prejel naziv MVP te skandinavske državne lige. Njegove predstave so opazili na Kielovem radarju in ga zvabili v svoje vrste.  Njegov 17-letni bratranec Óli Mittún, je prav tako član (trenutno) drugega najmočnejšega švedskega kluba, lansko leto pa je na EP U18 prejel naziv za najkoristnejšega igralca. 

Čeprav gre za “outsiderje” naše skupine, mladih otočanov vsekakor ni za podcenjevati!

 

Komentarji