Borut Maček se vrača v Slovenijo – tokrat v 1. B ligo

Borut Maček, slovenski trener, ki je znan predvsem po tem, da je velik poznavalec azijskega rokometa, se vrača v Slovenijo. Sedel bo na klopi RD Herz Šmartno, a ne kot glavni trener. Pomagal bo Filipu Gradišku, ki s svojimi varovanci trenutno zaseda 10. mesto v 1. B DRL.


53-letni trener je nazadnje vodil arabski Al Ain, s katerim je bil v zadnjem tednu oktobra v Sloveniji na pripravah za azijsko ligo prvakov. Med drugim so igralci Al Aina in RD Herz Šmartno odigrali prijateljsko srečanje. Pred Al Ainom pa je Borut Maček deloval tudi kot selektor Katarja in Irana.

Borut Maček se je vrnil v domač kraj. Pred odhodom na Bližnji vzhod je kot mlad trener že vodil Šmartno, poleg slednjega pa tudi Novo Gorico in Trebnje. Za tem je bil nekaj časa v Avstriji in Italiji, nato pa se je preselil v Kuvajt, Bahrajn, Iran in Katar. 

“Radi bi, da februarja pridem nazaj, a ne bom”

“Pošteno povedano, vse skupaj mi je prišlo do vrha. V Aziji sem bil 16 let, nazadnje sem se z azijskim klubom Al Ain dogovoril, da gremo skupaj na azijsko ligo prvakov. Dogovor je bil res kratkoročen – za en mesec. Hotel sem angažirat Škofa in še enega igralca po mojem izboru, a nisem dobil dovolj podpore vodilnih. Na koncu smo bili 9., lahko pa bi bili brez problema med top 5, z malo sreče pa bi lahko bili tudi v finalu,” pojasnjuje Borut Maček, ki je v svoji trenerski karieri vodil 3 azijske reprezentance.

“Želijo, da februarja pridem nazaj, a ne bom,” je povsem odločen 53-letnik. Največja razlika med evropskim in azijskim rokometom je predvsem v tekmovalnih izkušnjah. Evropski igralci imajo na sezono vsaj 30 močnih tekem, v Aziji tega ni. V Kuvajtu je na primer to zabava, v Iranu sicer jemljejo resno, a ni dovolj močnih tekem,” razlaga Maček. 

Zakaj Šmartno?

“Sem domačin, Lipe (vzdevek Filipa Gradiška op.a.) je bil moj igralec in je prijatelj. Šmartno ima letos dobro ekipo. Trenutno je sicer 5 igralcev poškodovanih, a ko se vrnejo, lahko Šmartno meša štrene tudi najboljšim. Mislim, da lahko na koncu sezone pride v prvo polovico lestvice,” je dejal pomočnik trenerja v RD Herz Šmartno.

Komentarji