Bratski trenerski dvoboj

Pomurski rokometni derbi v 2. državni rokometni ligi, ko se bosta pomerila domači RK Pomurje in gostje iz RK Arcont Radgone, bo poleg že tradicionalnega rivalstva, prinesel še en zanimiv dvoboj.


Na trenerski klopi se bosta pomerila ormožka trenerja brata Potočnjak. Mlajši, Alan, je že 4. leto trener članske ekipe Pomurja, ter je v prejšnji sezoni okusil tudi treniranje v 1.B ligi, starejši Neno pa je sedaj že drugo leto trener Arcont Radgone. Med leti 2013 in 2016 pa je bil trener Pomurja.

Neno

53. letni Ormožan Nedjeljko Potočnjak – Neno je večino igralske rokometne kariere gradil v domačem Ormožu (do 1992), ter nekaj let na Ptuju pri Dravi, kjer je igral tudi v 1.A rokometni ligi.
Po koncu igralske kariere leta 1997 se je podal v trenerske vode, kjer se je najprej kalil kot pomočnik članske ekipe, ter kot trener mlajših selekcij v Ormožu (od 1999 do 2002). Po enoletni karieri v Moškanjcih (člani) je 3 leta bil pomočnik in tudi glavni trener članic Mercator Tenzor Ptuj. Leta 2006 se je vrnil v domači Ormož, kjer je kot pomočnik deloval v 1. ligi. Leta 2009 je treniral še mladice RK Maribor Branik. Do prevzema trenerskega mesta v RK Pomurje (od 2013 do 2016) je 3 leta deloval kot rokometni delegat. Od sezone 2018/19 je trener Arcont Radgona.

Alan

Alan Potočnjak, ki je je v letošnjem letu srečal z Abrahamom, ima še nekoliko uspešnejšo igralsko kariero. Kot brat Neno je svoje rokometne izkušnje začel nabirati v RK Ormož, kjer je že pri 15. letih debitiral v članski ekipi, kjer so njegove dobre igre opazili v mladinski reprezentanci, kjer je igral skupaj s Šerbcem, Likavcem, Pungartnikom, Banfrom, Privškov, Čatrom,… Naslednja prelomnica v karieri Potočnjaka je prestop v profesisionalno ekipo RK Medveščak, ki je takrat nastopal v zelo močni 1. jugoslovanski ligi, pri 19. letih. Po dveh sezonah v 1. jugoslovanski ligi je zaradi razpada takratne države še dve sezoni odigral v 1. hrvaški ligi, kjer je pod vodstvom trenerja Josipa Milkovića-Čoša in Zdravka Zovka igral skupaj s hrvaškimi reprezentanti kot so Šola, Bilič, Fakraš, Glavinič, Markota, Češo,… Zaradi vojne je odšel iz Hrvaške in leta 1992 z Dravo osvojim 4. mesto v državi. Tudi v RK Velika Nedelja, kamor je prestopil, dosežejo največji uspeh v zgodovini kluba, preboj v 1. ligo, kjer odigra 4 sezone. Rokometno kariero je pri 40. letih zaključil v domačem RK Ormož, kjer je še prej dosegel tudi z domačim klubom največji uspeh v zgodovini kluba in sicer 3. mesto v državnem prvenstvu, ter 3. mesto v pokalnem tekmovanju. V svoji igralski karieri je zabeležil še nastope v mednarodnem pokalu pokalnih zmagovalcev in pokalu mest oz. pokalu EHF.
V vseh teh letih je v klubih treniral mlajše selekcije. Po igralski karieri je najprej deloval kot pomočnik trenerja Prapotnika pri RK Ormož, ter treniral mladince, kratki čas tudi deloval tudi v RK Gorišnica in pri Ptujski Dravi, kjer je bil nazadnje pomočnik Uroša Šerbca. Zadnje pol sezone svoje znanje delil tudi v ŽRK Ptuj.
Leta 2004 je z RK Ormož bil tudi prvi državni prvak v rokometu na mivki. V zadnji sezoni pa je s puncami letnik 2000 osvojil 2. mesto na prvem državnem tekmovanju v rokometu na mivki za mlajše selekcije.

Bratski trenerski dvoboj

Tokrat se bosta prvič pomerila še na trenerskem mestu. Kljub zglednemu sodelovanju med kluboma (skupno treniranje, posoje igralcev,…) pa med tekmo sigurno ne bo prijateljstva in bratske ljubezni saj zmagovalcu tekme prinaša, poleg točk, prestiž v rokometnem prostoru ob reki Muri.
Kljub veliko boljši uvrstitvi Pomurja na prvenstveni lestvici pa tekma ni vnaprej odločena (Pomurje je 2. na prvenstveni lestvici, podobno kot Radgona, vendar gledano iz spodnje strani prvenstvene lestvice). Pomurje ima tudi veliko težav s poškodbami. Spomnimo na sezono 2016/17, ko v spomladanskem delu v Murski Soboti z 35:37 zmagali gostje iz Radgone, ki so bi na dnu prvenstvene lestvice in so pred tem v jesenskem delu v domači dvorani izgubili kar za 9 zadetkov. Ali pa v sozoni 2014/15 ko je v isti sezoni vsaka ekipa zmagala v domači dvorani za +10. Kar 5 tekem od zadnjih 14 pa se je končalo z zmago samo za gol – ena tekma se je končala z neodločenim izidom.

Komentarji