Celjani gostijo Pick Szeged

Pred rokometaši Celja Pivovarne Laško je zadnja domača tekma Velux EHF Lige prvakov v tem koledarskem letu, ko bodo v 9. krogu gostili Pick Szeged. Z Madžari so se v tej sezoni že merili, ko so v 6. krogu v gosteh izgubili 31:24, predvsem v prvem polčasu, ki je bil izenačen, pa dodobra namučili zvezdniško zasedbo. Pivovarji so od takrat še dobili na samozavesti, že pred tem so doma ugnali Elverum, po tej tekmi v Szegedu pa dvakrat ugnali Zagreb in zadnjo domačo tekmo v tem letu pričakujejo popolnoma neobremenjeni. Zavedajo se namreč, da so veliki favoriti dvoboja gostje, ki pa so v lanski sezoni tukaj komaj odnesli celo kožo, potem ko so zadeli praktično v zadnji sekundi.

Szeged v skupnem vodi 6:2, ena tekma pa se je končala neodločeno. Madžarska zasedba ima v svojih vrstah tudi štiri slovenske igralce, po nekoliko slabšem uvodu v sezono (v primerjavi z lansko), pa so sedaj ujeli ritem in z le točko zaostanka za vodilnima ekipama, trenutno zasedajo tretje in se bodo vse do konca borili za sam vrh skupine.  V domačem prvenstvu še ne poznajo poraza, tudi sami pa si tekme podobno kot Veszprem, prestavljajo tako, da se lahko v miru pripravljajo na obračune lige prvakov.


Celje se na drugi strani zaveda, da kljub trem zmagam, napredovanje še ni zagotovljeno in da bodo potrebovali vsaj še točko ali dve, da bi se po dolgem času znova lahko veselili uvrstitve v izločilne boje lige prvakov. Ta uvrstitev bi bila zelo pomembna tudi v luči sprememb, ki se bodo zgodile z naslednjo sezono, s predstavami, kot jih kaže celjska zasedba, pa je to seveda dosegljivo. Tega se vse bolj zavedajo tudi navijači, ki po uvodnih dvomih tudi sami vse bolj zaupajo celotni ekipi, prav podpora s tribun in okolja pa je tisto, kar fantom na igrišču še izdatno pomaga in omogoči, da lahko presenetijo tudi koga od izrazitih favoritov, kot je npr. Szeged.

Celjani Szeged pričakujejo neobremenjeni in s popotnico petih zaporednih zmag, ki so jih dosegli po gostovanji pri nedeljskemu tekmecu. Imajo sicer nekaj težav s poškodbami in boleznijo (Makuc, Kodrin, Šarac), kjer je jasno, da prvi ne bo nastopil, druga dva pa bosta najverjetneje v kadru, a s posledicami poškodbe. Zmaga bi bila veliko presenečenje, vendar na Madžarskem so Celjani pokazali, da se lahko kosajo z enim izmed favoritov letošnje lige: »V nedeljo moramo prikazati najboljšo predstavo do sedaj. Povabil bi navijače, da nas pridejo spodbujati, saj vsi vemo, da ko je Zlatorog poln, je igralcem na igrišču veliko lažje. Gledalci ti dajo dodaten motiv, elan in  na tej tekmi jih resnično potrebujemo. Szeged je odlična ekipa, poteguje se za prvo mesto v skupini in ima za cilj uvrstitev na zaključni turnir. Naš cilj na tej tekmi pa je pokazati trenutno naš največji domet, kako priti do njega pa je odvisno od razpoložljivosti igralcev, namreč ta hud tempo tekem pušča nekatere posledice. Če bomo kompletni in vsi na najvišjem nivoju, potem lahko pričakujemo eno zelo dobro tekmo. Mislim, da bo nekoliko težje, kot v Szegedu, prihajajo s celotnim kadrom izjemnih igralcev. Igra sloni na krožnem igralcu Banhidiju in izjemnemu kreatorju igre, Bombaču. To navezo bo potrebno reševati z visoko zbranostjo v obrambi, preprečevati zaključke akcij, posledično pa lahko pričakujemo tudi boljšo igro v napadu.«

Klemen Ferlin bo v vratih gotovo eden ključnih mož, s katerim bi Celjani lahko upali na uspeh: »Doma v Zlatorogu vedno igramo dobro, ne glede na nasprotnika. Tudi lani smo s Szegedom tu igrali dobro. Pričakujem dobro tekmo, odlično za gledalce. Potrebno bo zaustaviti njihove glavne adute, ki jih je omenil že trener, zame v vratih bo izziv tudi njihov najboljši strelec Radivojević. Ne smemo jim pustiti, da razvijejo svojo igro, na krožnega igralca, v napadu pa igrati strpno, da jim ne dovolimo hitrih nasprotnih napadov, ki bi bili posledica naših napak. Vendar v Zlatorogu je vse mogoče, drugače in verjamem, da bo tako v nedeljo

Eden pomembnejših adutov za zaustavljanje igre, ki jo je omenil celjski vratar, bo gotovo Vid Poteko. Prav obramba bo po pričakovanjih izjemno pomembna v dvoboju z Madžari: »Borbenost in čvrsta obramba sta nekako kar že nekakšen predznak naše ekipe in to tudi v nedeljo ne bo pod vprašajem. Pomembno bo, da skozi vseh šestdeset minut igre držimo konstantnost in da izkoristimo prednost domače dvorane, ki je lahko na takšni tekmi zelo pomembna. Gledano po kakovosti, je ta vsekakor na njihovi strani, a s fokusom in disciplino lahko ta naš manko nadoknadimo. Vsak se mora držati nalog, ki jih ima, igrati odgovorno, disciplinirano, čim manj izgubljenih žog, predvsem pa borbeno. To je tisto, kar je najbolj pomembno

V nedeljo, 24. novembra bo Zlatorog tako videl še zadnji evropski spektakel v tem koledarskem letu. V Celje takrat prihaja madžarski Pick Szeged (17h). Samo tri dni kasneje, torej v sredo, 27. novembra pa v Celje prihaja še Izola (18h). Zanimanje za obračun z Madžari je precejšnje, zato si pravočasno zagotovite svojo vstopnico, te so namreč v predprodaji cenejše kot pa na dan tekme. KLIK ZA NAKUP

 

Kdo je MOL-Pick Szeged?

Gre za ekipo (klikni za seznam igralcev), ki jo vodi španski trener Juan Carlos Pastor, ki ga mnogi ocenjujejo za enega najboljših španskih strategov, kar dokazujejo tudi uspehi pod katere se je podpisal, hkrati pa v ekipi opravlja še funkcijo športnega direktorja. Svojo uspešnost dokazuje tudi v Pick Szegedu, klubu, ki na madžarskem ostaja v senci velikega Veszprema, ki ga je v prvenstvu le trikrat izrinil iz prestola, nazadnje leta 2018, so pa lani osvojili madžarski pokal. Veszprem ima vedno na voljo vedno več denarja in Szeged tako ostaja neke vrste upornik, ki pa vseeno ni ravno v težavah. Je namreč v lasti najbogatejšega Madžara, hkrati pa tudi na račun Veszprema, s strani države, oziroma državnih podjetij, prejema visoka denarna sredstva, ko je govora o več milijonskih zneskih, proračun kluba se tako giblje blizu deset milijonov evrov.

Letos osemnajstič nastopajo v Ligi prvakov, kjer so se petkrat uvrstili v četrtfinale, enkrat pa so osvojili Pokal EHF. Letos s še dodatno okrepljeno postavo ciljajo še malce višje, vse do zaključnega turnirja v Kolnu, kjer so se videli že lani, a pogoreli na eni tekmi, kar je bilo usodno. V ekipi je pred sezono prišlo do nekaj sprememb, saj so odšli trije igralci, med njimi vratar Marin Šego (Montpellier) ter Pedro Rodriguez (Balatonfuredi) in Zsolt Balogh (Tatabanya). Prišli pa so zvezdniki, vratar Roland Mikler (Veszprem), Luka Stepančić (PSG), Bogdan Radivojević (Flensburg) in mladi Miklos Rosta (Tatabanya). V ekipi je zelo veliko znancev slovenskih igrišč, oziroma slovenskih igralcev. To so Matej Gaber, Mario Šoštarič, Dean Bombač in Nik Heningman. Poleg slednjih in Alilovića, je v Sloveniji igral še Alen Blažević. Velika zvezda je Šved, Jonas Kallman, z 201 cm unikum na mestu desnega krila in je kapetan ekipe, pa Madžara Bodo in Banhidi, Rus Zhitnikov, Španca Canellas in Maqueda in še številni drugi igralci, ki sestavljajo izjemno ekipo. Njihov najboljši strelec v ligi prvakov je Bogdan Radivojević (45), drugi pa je izjemni krožni igralec Banhidi (36), tretji pa Maqueda (31), ki blesti predvsem v zadnjih tekmah, ob zadnji tesni zmagi z Elverumom v gosteh jih je dosegel šest.

V Velux EHF Ligi prvakov pravijo, da gredo korak za korakom in od nasprotnika do nasprotnika, a njihova odkrita želja je nastop na zaključnem turnirju v Kolnu.

Največji uspehi Pick Szegeda

  • Madžarski prvaki 1996, 2007, 2018
  • 7-kratni zmagovalci madžarskega pokala
  • 17-kratni udeleženci Velux EHF Lige prvakov, petkrat v četrfinalu: 1996/1997, 2003/2004, 2014/15, 2016/17, 2018/19
  • Zmagovalci Pokala EHF 2013/14

Vir: RK Celje Pivovarna Laško

FOTO: Gregor Katič/RK Celje Pivovarna Laško

Komentarji