Celjani pred natanko 16 leti na vrhu Evrope

Na današnji dan pred 16 leti so igralci RK Celje Pivovarna Laško dosegli največji uspeh v klubski zgodovini. Na severu Nemčije so namreč postali evropski klubski prvaki.


24. april 2004 bo za vedno zapisan v slovenski in celjski rokomet. Rokometaši Celja Pivovarna Laško so igrali povratno tekmo finala lige prvakov z nemškim Flensburgom.

POT RK CELJA PIVOVARNA LAŠKO DO FINALA

A gremo lepo po vrsti. Celjska pot v ligi prvakov se je začela v skupin F, kjer so igrali skupaj s Flensburgom, švedskim Redbergslidsom in slovaško ekipo Považská Bystrica. Celjani so v skupinskem delu zbrali pet zmag in en poraz in iz skupine odšli kot prvo uvrščena ekipa. Celjani pa tistega leta niso bili edina slovenska ekipa, ki je nastopila v osmini finala lige prvakov. To je uspelo tudi ljubljanski ekipi Prule 67.

Ljubljančane je v osmini finala čakal nemški predstavnik TBV Lemgo. Prva tekma se je končala brez zmagovalca z izidom 28:28, na povratni tekmi pa so Nemci slavili z 27:32 in si tako zagotovili napredovanje v četrtfinale.
Celjani so se v osmini finala pomerili s španski Ademar Leonom. Prva tekma se je končala s prepričljivo zmago Špancev, ki so slavili z rezultatom 38:25. Verjetno je malo kdo napovedal razplet kakršen se je zgodil na koncu. Celjani so nastope v osmini finala igrali v novi dvorani “Pod Golovcem” (tekme skupinskega dela so igrali v dvorani Golovec). Otvoritev nove dvorane pa je bila zaradi visokega poraza v Španiji dolgo pod vprašajem. Pri celjskem klubu so kot opravičilo, navijačem omogočili prost vstop na tekmo. In kdor si je tekmo ogledal je zagotovo še dolgo ne bo pozabil. Celjani so namreč pripravili čudež kakršnega v rokometu še ni bilo. Nadoknadili so namreč 13 golov zaostanka iz prve tekme. Z zmago 34:21 so si priigrali nastope v četrtfinalu. Ekipa je dobila ogromno samozavest, rokomet pa je obnorel celotno Slovenijo.

V četrtfinalu so se srečali s krvnikom Prul, nemškim Lemgom. Rokometaši Celja tokrat na prvi tekmi niso ponovili napake iz osmine finale in prvo tekmo dobili z rezultatom 32:25. Druga tekma v Nemčiji se je končala brez zmagovalca z rezultatom 28:28. Celjani so se tako v polfinale uvrstili s skupnim izidom 60:53.

V polfinalu je Celjane čakal še en španski predstavnik. V tistem času sanjsko moštvo Ciudad Reala. Celjani, katere je vodil Miro Požun so si na prvi tekmi v Španiji zagotovili zadetek prednosti pred povratnim obračunom. Tekma se je končala z rezultatom 35:36. Na domačih tleh je igralcem Celja uspelo ohraniti mirne živce in tako so slavili z rezultatom 34:32 in poskrbeli za zgodovinsko uvrstitev v finale elitne lige prvakov. V finalu je Celjane čakala ekipa Flensburga.

POT FLENSBURGA DO FINALA

Kot smo že omenili je Flensburg pot začel v skupini F skupaj s Celjani. Nemci so se v osmini finala pomerili z Danskim KIF Koldingom in bili prepričljivo boljši s skupnim izidom 67:49. V četrtfinalu so se nato pomerili z ekipo Zagreba. Pričakovano težja naloga kot v osmini finala, a so si rokometaši Flensburga s skupnim izidom 58:53 zagotovili polfinale. Flensburg je v polfinalu čakal nemški obračun z ekipo Magdeburga. Zaradi več doseženih zadetkov v gosteh so si zagotovili finale, saj sta bili ekipi po dveh tekmah izenačeni. (30:20), (26:36), (56:56).

VELIKI FINALE

Prva tekma finala je potekala v Celju. Celjani so na prvi tekmi slavili z rezultatom 34:28, kar jim je zagotavljalo lepo popotnico pred finalno tekmo. To je bil še dodaten razlog, da se je ogromno slovenskih navijačev na čelu z zvestimi navijači Celja Florjani podala na sever Nemčije na povratno tekmo. A navijači so nepozabno vzdušje pripravili tudi pred dvorano Zlatorog. Kljub dežju je pred dvorano Celjane podpiralo 5000 navijačev. In lahko rečemo, da se jim je splačalo. Celjani so povratno tekmo sicer izgubili z 28:30, a je bila prednost iz prve tekme dovolj velika, da so se veselili največja klubskega uspeha v zgodovini.

POVRATNA TEKMA FINALA

Slavje po osvojenem naslov se je v Celju lahko začelo. Letalo z zlatimi rokometaši je najprej naredilo častni krog nad Celjem nato pa pristalo na Brniku. Že tam je celjske rokometaše pričakala ogromna množica ljudi. A glavno rajanje je bilo pred dvorano Zlatorog kjer je Celjane pričakalo 20.000 navijačev. Najzvestejši navijači Florjani so sprejem pripravili še v središču mesta, kjer je navijače nagovorili tudi predsednik RK Celje Pivovarna Laško Tone Turnšek z besedami: “Tudi vi ste evropski prvaki“!

Foto: RK Celje Pivovarna Laško

Komentarji