Celje vs. Gorenje: odločal bo moštveni duh

Konec tega meseca natančneje 30. avgusta nas čaka prvi veliki derbi letošnje rokometne sezone. Za super pokalno lovoriko se bosta spopadli ekipi RK Gorenje Velenje in RK Celje Pivovarna Laško. Direktor Velenja Janez Gams verjame, da osvojitev pokalne lovorike ni bil le preblisk.


Pri Velenju se po osvojitvi pokala Slovenije, prve lovorike po šestih letih, in drugem mestu v državnem prvenstvu letvico postavili zelo visoko. Te dosežke bo zelo težko preseči, jih morda celo še izboljšati.

NIKOMUR NE BO LAHKO

Zdajšnji trener velenjskih os Zoran Jovičić, ki je prve trenerske korake storil v Kopru ni prav zgovoren. Svoj karakter raje pokaže ob igrišču ter nerad govoru o ciljih želi le, da njegovi fantje pokažejo maksimalno borbenost, saj žali zmagati na vsaki teki, če je le možnost za to. Jovičić je za TV Slovenija dejal ” Z nami ne bo nikomur lahko”.

Bivši igralec Velenja, zdajšnji direktor Janez Gams se je precej navzel retorike trenerja Zorana Jovičića, saj je za Delo povedal: “Naš cilj je, da bomo na koncu vsi zadovoljni,” se je vprašanjem o ciljih letošnje sezone spretno izognil Gams. “Tudi lani smo imeli cilje, ampak jih nismo obešali na veliki zvon in smo bili na koncu vsi veseli. Če je nekaj delovalo, zakaj bi to spreminjali?” je svojo plat komuniciranja komentiral direktor Velenja.

POSTAVILI SMO VIŠJE CILJE KOT LANI

“Z ekipo smo sedli skupaj in se pogovorili, želel sem tudi od igralcev in trenerjev slišati, kaj mislijo, česa so sposobni. Skupaj smo postavili cilje, so višji kot lani, nismo pa tisti slovenski klub, ki odkrito napoveduje vse tri lovorike,” je Janez Gams zbodel največje rivale iz Celje katerim hoče načrte pokvariti že 30. avgusta na superpokalu. Superpoklani finale se bo odvijal v Slovenj Gradcu, kjer imajo po nekaj letih spet prvoligaša in kjer je Gams storil prve športe korake.

Janez Gams, ki jo po izobrazbi sicer pravnik ve, da bi lahko preveč samozavesti škodili in bi bil hitro postavljen na realna tla. Nazadnje se je v velenjskem klubu to zgodilo Željku Babiču, ki tako niti ni dočakal konca prve sezone, Velenje pa je takrat padlo na 3. mesto lige NLB

“Zavedati se moramo, da imamo po mojih informacijah za 45 odstotkov nižji proračun kot Celje Pivovarna Laško, ki je znova sestavilo zelo močno ekipo, iz tujine po enem letu pripeljalo tudi igralca, ki ga mi nismo mogli plačati (Jan Grebenc; op. p.). To je čisto drugačna dimenzija delovanja. Zato si ne moremo privoščiti, da bi šli v frontalni spopad z njimi. V pokalu smo jih premagali po več kot petih letih, upam, da to ni bila muha enodnevnica, ampak znak, da se bo cikel počasi spet obrnil v naš prid,” je dodal Gams, ki je bil z Gorenjem prvak leta 2012 in 2013.

SPREMEMBE V STROKOVNEM ŠTABU

Velenjčani so svoje priprave začeli tako kot večina slovenskih prvoligašev v zadnjem tednu julija, natančneje 25. julija. Na začetku priprav je diktirno palico vihtela nova kondicijska trenerka Nina Djordjević, sicer nekdanja atletinja. Zdaj sta stvari v svojo roke že vzela glavni trener Jovičić in njegov novi pomočnik Benjamin Zbičajnik. Za Velenjčani pa sta tudi že dve pripravljalni teki in sicer so na prvi visoko premagali avstrijski Köflach, na drugi pa remizirali z beloruskim podprvakom ekip SKA Minsk. Prva tekma lige NLB jih čaka 7. septembra, ko se bodo v gosteh udarili s Škofjo Loko. Svoje bodo hoteli pokazati tudi v Evropi, ko se bodo v drugem predkrogu pokala EHF, pomerili z boljšim iz dvoboja Bešiktaš – Metaloplastika. Prva tekma v Evropi jih čaka v začetku oktobra.

Nosilci velenjske igre bodo še naprej Aleks Kavčič, kreator igre v napadu, z 297 zadetki najboljši strelec minule sezone Matic Verdinek, eden izmed najizkušenejših Velenjčanov David Miklavčič ter obetavni Miha Kavčič, ki je z izbrano vrsto Slovenije do 21 let nastopal tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu v Španiji. V Velenju imajo velika pričakovanju tudi od petih novincev v klubu, to so Vladimir Bojanić (krožni), Grega Okleščen (levi zunanji), Andris Celminš (desni zunanji), Žan Šol (levi zunanji) in Aljaž Panjtar (vratar).

GAMS: SO FAJN KLAPA

Zoran Jovičić ima na vsak položaju vsaj po dva kakovostna igralca. V vratih bosta enega izmed najmočnejših tandemov lige predstavljala Aljaž Panjtar in Emir Taletović.  “Tokrat smo za kadrovanje imeli veliko več časa kot lani, lahko smo premislili vse vidike in se odločili v miru,” je z ekipo zadovoljen Gams, ki stavi na podobne adute kot pri Celju. Pri Celjanih trdijo, da je njihova glavna moč v moštvenem duhu. Prvaka bi torej lahko odločil spopad karakterjev.

“Prvo, kar lahko opazim pri fantih, je, da so “fajn klapa”, gre za kompatibilne značaje. Po treningih sedijo skupaj v večjem številu in se pogovarjajo o marsičem. Na človeški ravni so se ujeli, na igralski pa se tudi že kažejo prvi obrisi igre, kakršno želimo gojiti. Prepričan sem, da ima trener dobro izhodišče za uspešno sezono,” je pred novo sezono optimističen Gams.

Komentarji