Danci po uspeh, ki ni uspel še nikomur

Zvezdniška danska reprezentanca je svoj pohod na pota rokometne slave začela na evropskem prvenstvu 2002, ko je za tem trikrat zapored na EP osvojila bronasto medaljo.


V letu 2004 in 2006 so na EP osvojili bron, naslednja kolajna pa je sledila leto kasneje, ko so na SP osvojili novo bronasto medaljo. Leta 2008 so na evropskem prvenstvu na Norveškem osvojili svojo prvo zlato medaljo.

Štiri leta kasneje so navijači Dancev znova proslavljali, ko so njihovi izbrani rokometaši leta 2012 osvojili drugi evropski naslov, potem ko so v finalu ugnali Hrvate.

Leta 2014, ko so Danci prvič gostili evropsko prvenstvo, so bili kot domačini glavni favoriti za osvojitev zlata. Do finala so delovali brezhibno, v finalu pa so jim načrte prekrižali Francozi. Danci so v finalu klonili proti Francozim in osvojili drugo mesto.

Danci so priložnost za maščevanje poraza v finalu EP 2014 dobili že na olimpijskih igrah 2016 v Riu, ko so v finalu za naslov olimpijskih prvakov premagali ravno Francoze. Začaran krog dvobojev med Danci in Francozi se je nadaljeval leta 2018, ko so Francozi znova premagali Dance in jim na tekmi za tretje mesto preprečili osvojitev medalje.

Danska reprezentanca je na domačem SP leta 2019 izobčila vse reprezentance in brez poraza na prvenstvu osvojila zlato. Naslov svetovnih prvakov jih je peljal neposredno na evropsko prvenstvo 2020, reprezentanca Nikolaja Jacobsena pa bo na letošnjem EP zagotovo iskala pot do nove zlate kolajne.

Z zvezdniki kot sta Mikkel Hansen in Niklas Landin bodo Danci skušali osvojiti tri velika tekmovanja zapored (OI, SP in EURO), kar ni uspelo še nobeni reprezentanci doslej. Danski zvezdniki bodo v skupini E, kjer bodo igrale še Madžarska, Islandija in Rusija, glavni favoriti za uvrstitev v nadaljevanje tekmovanja.

Komentarji