Danci s 27. zaporedno zmago v tretji zaporedni finale

Na prvi polfinalni tekmi smo v Ergo Areni v Gdansku spremljali dvoboj med Španijo in Dansko.  Španci so lovili prvi finale po letu 2013 na domačem svetovnem prvenstvu, ko so takrat v finalu premagali prav Dance, ki pa zasledujejo že svoj tretji zaporedni finale. Reprezentanci pa sta se v polfinalu pomerili tudi na zadnjem svetovnem prvenstvu v Egiptu. Takrat so bili z rezultatom 35:33 boljši Skandinavci. 


Tekmo so bolje odprli Danci, ki so po dveh zadetkih Magnusa Saugstrupa povedli z 0:2. Rokometaši Španije so se hitro vrnili v tekmo in nato smo nekaj minut spremljali igro gol za gol. A Skandinavci so bili v prvem delu boljši nasprotnik in si v obdobju od 9. do 15. minute na krilih odkritja tega prvenstva Simona Pytlicka, po delnem izidu 1:5 priigrali štiri gole prednosti (5:9). Z minuto odmora je razumljivo moral odreagirat španski strateg Jordi Ribiera. V prvi polovica prvega polčasa je ogromno preglavic Špancem povzročal tudi Niklas Landin, ki je že do 15. minute zbral sedem obramb. Igralci Španije so v nadaljevanju le zaigrali nekoliko bolje, izkoristili obrambe Gonzala Pereza de Vargasa (5 obramb) ter v 25. minuti prišli le še na gol zaostanka (10:11). V zaključku prvega polčasa pa so znova prevladovali Skandinavci. S čvrsto igro v obrambi so Špance silili v dolge napade ter posledično neizdelane strele. To se seveda s pridom izkoristili in si do odmora priigrali pet golov naskoka (10:15).

Prvih 10 minut drugega dela igre smo spremljali izenačeno igro gol za gol in pa še naprej izjemni predstavi obeh vratarjev. Nato pa so se prebudili Španci in po delnem izidu 4:0 v 48. minuti prišli zgolj še na gol zaostanka (19:20). A Danci niso dolgo čakali in so hitro vrnili udarec. Prav tako so odgovorili z delnim izidom 0:4 in v 57. minuti povedli z 20:25. Španci pa se niso predali ter v obrambi začeli z visokim pokrivanjem. To se jim je v določeni meri tudi obrestovalo, saj so se znova približali na zgolj še dva zadetka (23:25). Ob koncu 59. minute pa je Perez de Vargas obranil strel Mikkelu Hansnu s sedmih metrov in tako poskrbel za razburljivo zadnjo minuto. A z enako mero je na drugi strani vrnil tudi Niklas Landin, ki je 48 sekund do konca zaustavil strel Ferrana Solea in tako odločil dvoboj. Tekma se je na koncu končala z rezultatom 23:26.

ŠPANIJA : DANSKA  23:26 (10:15)
Dujshebaev A. 5, Sole 4; Pytlick 6, Saugstrup 5
Perez de Vargas 14 obramb, Landin 15 obramb

FOTO: IHF

Komentarji