Denar je vladar: Kam gre ljubljanski rokomet?

Kljub predzadnjemu mestu RK Ljubljane (podružnica Krima) v 1. A ženski ligi je vse kazalo, da bo Ljubljana imela naslednjo sezono 2 prvoligaški ekipi med žensko elito. Sicer se pri številki ljubljanskih prvoligaških klubov ne bo spremenilo kaj dosti – no ali pa tudi, saj je Mestna občina Ljubljana močno zmanjšala sredstva za financiranje rokometa. Koliko ljubljanskih ekip bo preživelo po rezu na mestni občini?


Ljubljana je v preteklosti dala kar nekaj znanih rokometnih imen. Na svetovnem nivoju so bili zelo uspešni Jure Natek, Matjaž Brumen, Uroš Zorman in še mnogi drugi, a že kar nekaj let ni mladega ljubljanskega rokometaša, ki bi lahko šel po stopinjah omenjene trojice. Pri rokometašicah je sicer slika malce drugačna, a to odraža le stanje ženskega rokometa, ki definitivno ni na nivoju moškega. RK Krim Mercator je v Sloveniji rokometna institucija, ki ji v članski konkurenci ni para. V mladinskih selekcijah se sicer počasi premikajo stvari proti zmanjšanju “monopola” tigric, saj mlade Krimovke ne osvajajo več tako zanesljivo naslovov prvakinj kot njihove članske kolegice.

NE ČAKAJ POMLADI, NE ČAKAJ NA MAJ …

RK Olimpija se je letos z izjemnimi predstavami že kar 4 kroge pred koncem veselila naslova prvakinj v 1. B ženski ligi. Igralke bodo poleti počivale in nabirale moči za naslednjo sezono, ki pa žal ne bo v 1. A DRL – sicer vse še ni popolnoma odločeno, a v RK Olimpija odkrito razmišljajo v to smer. V klubskih pisarnah bodo namreč čez poletje imeli kar veliko dela. Želja je igranje med slovensko elito in RK Olimpija je v letošnji sezoni dokazala, da si po kvaliteti igre to zasluži. Zaustavi pa se pri financah.

“Mi smo delovali letos na popolnoma amaterski ravni. Člansko ekipo smo skozi sezono pripeljali z 2400 € proračuna, če temu sploh lahko rečemo proračun,” je dejal Aleš Veber, predsednik ženskega Rokometnega kluba Olimpija, in pojasnil, da brez resnega sponzorja v naslednji sezoni ne bodo sprejeli igranja med slovensko elito. “Za osnovne tekmovalne stroške bi potrebovali minimalno 15.000 €, kar pomeni, da so pokriti zgolj sodniki, delegati in stroški organizacije tekem. V to ni vštet prevoz na gostovanja – ne skrivamo, da se bi v takšnem primeru vozili z osebnimi avtomobili in porabljali svoj bencin – niti honorar igralk, ki ga zaenkrat ni,” je Veber pojasnil minimalni vložek za igranje ženske 1. A DRL.

Rok za prijavo ekipe v 1. A DRL je 30. junij, ki se nezadržno bliža. “Govori se, da bo RK Ljubljana zaprla svoje poslovanje. Kaj se bo v tem primeru zgodilo s Krimom, ne vemo, še manj pa nam je vsem skupaj jasno, kaj bo v prihodnji sezoni z ljubljanskim rokometom. Vsi nekako čakamo na konec junija, takrat bo več stvari jasnih, saj se bo bližal rok za prijavo ekip v lige,” je svoje razočaranje nad nastalo situacijo razložil Veber.

ZA MLADINSKI POGON ŠE NEKAKO, ZA ČLANICE JASEN NE

Sponzorji dajejo vedno manj in manj za šport. To se ne pozna zgolj na nižjeligaških ravneh, ampak tudi v klubih, ki nastopajo na najvišjem nivoju. V delovanje RK Krim Mercator so večinoma vpeta podjetja, ki so v lasti Mestne občine Ljubljana, ki je eden izmed največjih sponzorjev omenjenega kluba. A tudi ta so prihodke klubu v zadnjih letih kar precej zmanjšala.

“Na splošno ni zanimanja pokroviteljev za člansko ekipo,” je razložil Aleš Veber in predstavil zanimivo zgodbo, ki se mu je zgodila pri enem izmed pokroviteljev: “Moral sem pisno napisati in jamčiti s svojim imenom, da bo denar, ki nam ga je namenil pokrovitelj, uporabljen izključno za mlajše selekcije. Brez podpisane izjave o jamčenju porabe denarja zgolj za mladinski pogon, sponzorja ne bi dobili.”

V RK Olimpija imajo torej zelo resen problem in z upanjem, da se najde kakšno podjetje, ki bi podprlo njihovo igranje med slovensko elito, so na FB objavili naslednjo objavo:

KOMUNIKACIJA KLUBI-MOL NA ZELO NIZKEM NIVOJU

Za leto 2019 je za področje športa v MOL predvidenih 6.687.538,00 EUR. “Z javnim razpisom za izvedbo razpisanih področij, programov, podprogramov in dejavnosti bomo razdelili 6.227.440,00 EUR,” nam je odgovoril Marko Kolenc, vodja oddelka za šport na Mesti občini Ljubljana.

Ogromno športnih društev in klubov v Ljubljani je povezano v Športno zvezo Ljubljana (ŠZL), ki je krovna organizacija za vse, ki se v Ljubljani želijo ukvarjati s športom. Organizacija, ki bi morala skrbeti za dobro klubov in društev, se očitno ne ukvarja s tem. “Oddelek za šport MOL deluje proti ljubljanskim klubom,” so bile besede enega izmed predstavnikov ljubljanskih športnih društev na skupščini Športne zveze Ljubljana.

VSI PA OČITNO NE SODIJO V ISTI KOŠ

V letu 2019 bo kolesarski klub BTC City Ljubljana dobil skoraj 350.000 evrov samo od mesta.

Za leto 2019 so precej znižali finančno podporo vsem razen cestnemu kolesarstvu (ženska ekipa BTC City Ljubljana), ki so mu jo zvišali. To na MOL utemeljujejo kot nagrado za uspehe v mednarodnih tekmovanjih. Kaj pa RK Krim Mercator – igra v Ligi prvakinj, kar pa je za MOL očitno neuspeh?

Komentarji