Denis Hvalec: “Želja je uvrstitev med prve štiri”

Na začetku letošnje sezone je na vodilnih mestih ŽRK Ptuj prišlo do nekaj menjav. Mesto športnega direktorja kluba je prevzel Denis Hvalec, sicer nekdanji igralec košarke.


Z njem smo opravili intervju glede stanja kluba, obetov za prihodnost in situacije v ženskem rokometu.

Kako in zakaj je prišlo do tega, da ste postali športni direktor?
“Z Robertom (predsednik ŽRK Ptuj) sva bila na vezi že nekaj časa in odličitev je bila preprosta. Menim, da je v ligi precej potenciala. Na vrhu imaš sicer Krim, ki ima proračuna tudi 100-krat toliko kot ostali. Potem je tu še Ajdovščina, s katero smo na zadnji domači tekmi igrali enakovredno, ostali pa so vsi premagljivi. Če se začne graditi zdrave temelje, se da narediti veliko.”

Kakšna je vaša vizija kot športni direktor kluba?
“Igralke bomo iskali predvsem v domačem okolju. Ogromno priložnosti vidimo regijsko, morda združitev Štajerskih klubov. Želja je obojestranska, ekipa pa bo kalilnica mladih talentov. Dolgoročna vizija je klub popeljati v Evropo, kjer je Ptuj nekoč že igral.”

Kakšni so cilji za prihodnje sezone?
“Letošnji cilj je sredina lestvice in obstanek v 1. ligi, želja pa je uvrstitev med prve štiri ekipe v prvenstvu. Vem, da je ta napoved zelo ambiciozna, a če pogledamo lestvico te že nekaj dobrih tekem lahko popelje na visoka mesta. Dolgoročni cilj je, kot sem že omenil, uvrstitev v evropska tekmovanja. Sedaj gradimo ekipo na dolgi rok. Naš problem je tudi kratka klop, saj igralke igrajo praktično zastonj.”

Če se zgodi preboj v evropo, je za to dovolj finančnih sredstev?
“To je dolgoročni cilj, kjer bo potrebno pritegniti vsa lokalna in nacionalna podjetja in poiskati generalnega sponzorja. Z združitvijo klubov v Štajerski regiji bi prišli tudi sponzorji, finančno bi tako na ta način združili moči. Prav tako menim, da se da s precej manj denarja, kot ga imata denimo Krim in Ajdovščina vseeno izpeljati dobro zgodbo.”

Kakšno je po vašem mnenju stanje ženskega rokometa v Sloveniji?
“Liga je taka, da se z izjemo klubov pri vrhu, vsi klubi borijo z zelo omejenimi sredstvi. RZS od klubov zahteva prijavnine, pa vendar sama organizacija tekem ostaja na ramenih klubov, tako organizacijsko kot finančno. Vse tekme moraš pokriti sam, tudi sodnike. Tudi strošek registracije tujih igralk je previsok in si ga lahko privoščijo samo top klubi. Tukaj se zopet dela velika razlika med največjimi in malimi klubi in motivacija na nivoju lige pada in ravno zaradi takšne razlike je liga v nekaterih pogledih nekonkurenčna. Če si nekateri klubi lahko privoščijo katerokoli igralko, nekateri pa igralk niti plačati ne morejo, se ustvarja nekonkurenčnost.”

Kako se bo rezultatska krivulja obrnila navzgor?
“Trenutno pogledujemo k sodelovanju lokalnih klubov, ter morda izposoji kakšne igralke do konca sezone. Na srečo je kader, ki ga imamo zelo kvaliteten in mislim, da lahko spremeni krivuljo ter z malo pomoči naredi preskok v zgorji del lestvice.”

Komentarji