Ferlin in Novak potopila Brazilce v infarktni končnici

Slovenska moška rokometna reprezentanca je uvodni dan olimpijskega kvalifikacijskega turnirja v Granollersu premagala Brazilijo s 27:26 (13:12). Izbranci selektorja Uroša Zormana imajo po četrtkovi trdo prigarani zmagi manj kot 24 ur počitka do srečanja z gostitelji Španci.


Slovenci so storili prvi korak k uvrstitvi na olimpijske igre v Parizu. Še peta zmaga proti Braziliji s prav toliko tekem pa nikakor ni bila lahko dobljena. Brazilci so se vse do zadnjega napada trdo upirali, celo vodili večji del zadnjih 15 minut, a v zaključku je bila Slovenija bolj zbrana.

Zorman je v zadnjih dneh opozarjal pred nepredvidljivimi Brazilci, ki kažejo toplo-hladne predstave. Ravno zaradi tega in tudi zaradi narave olimpijskega kvalifikacijskega turnirja z zgolj tremi tekmami v štirih dneh je tekmo z Južnoameričani označil za prvega od treh finalov.

Na koncu je obračun imel vse elemente pravega finala, vključno z dramatično končnico. V njej si je v samih izdihljajih Slovenija priborila pomembno zmago, ko je zadel Domen Novak. A zmaga je zgolj nekaj minut pred tem bila pod velikim vprašajem.

Slovenijo je že v šesti minuti doletel šok, potek ko zaradi poškodbe gležnja tekme ni mogel nadaljevati kapetan Jure Dolenec. V drugem polčasu je groba brazilska obramba z udarcem v oko za igro onesposobila še drugega desnega zunanjega igralca Nejca Cehteta, zato je nastalo vrzel moral krpati Blaž Janc, na koncu eden junakov tekme.

Slovenija je po izenačenih uvodnih 30 minutah na začetku drugega polčasa sprva nakazala, da je morda našla recept za fizično obrambo nasprotnika. Prvič je povedla s tremi goli razlike pri 16:13, v 43. minuti pa je bila razlika že štiri (19:15). A vsakršne misli, da bi lahko s tem bilo srečanje odločeno, so se hitro razblinile v zgolj šestih peklenskih minutah. V teh so Brazilci na krilih Huga Bryana Monteja v napadu izkoristili več slovenskih nepazljivosti in tudi prednost igralca več.

Slovenija se je naenkrat znašla v položaju ekipe, ki skuša še zadržati korak s tekmecem, Brazilci pa so ob že drugi dvominutni izključitvi na slovenski strani v 53. minuti in izidom 21:23 imeli vse niti v svojih rokah. A predaje na slovenski strani ni bilo. Tilen Kodrin je znižal zaostanek z igralcem manj, po vrnitvi v polno postavo pa se je med dvema Brazilcema za izenačenje na 25:25 znašel prvi strelec Slovenije s sedmimi zadetki Janc.

V zaključku tekme se je s prvo obrambo v polčasu najprej izkazal Klemen Ferlin, v zadnjem napadu pa je v hitri kombinatoriki žoga prišla do Novaka, ki jo je tri sekunde pred koncem poslal mimo brazilskega vratarja. Slovensko slavje pa se je s tem lahko začelo.

Na prvi tekmi uvodnega kroga turnirja v Granollersu je Španija premagala Bahrajn z 39:27. Zmaga Slovenije na tekmi proti gostiteljem v petek bi tako lahko že predstavljala odločilni korak k uvrstitvi na olimpijski turnir.

Komentarji